Els valors mitjans i petits de les Borses no estan comptant amb el suport dels inversors. Passa a tots els països i al mercat espanyol es reflecteix en l'evolució dels Ibex: l'Ibex 35 guanya en un any el 20%, l'Ibex small caps només puja el 0,77%, mentre que l'Ibex médium caps està en negatiu (-2,8%). Tanmateix, els analistes creuen que ja és el moment de començar a posicionar-se en aquestes companyies. La primera raó és que són molt barates respecte a les companyies de més valor borsari (capitalització).

Dimitrije M. Mitrinovic, gestor de renda variable de Capital Group, explica que "l'índex MSCI ACWI Small Cap cotitza actualment a prop del seu nivell més baix en vint anys en termes relatius davant les companyies de gran capitalització". Marta Díaz-Bajo, sòcia directora d'atl Capital, indica que l'índex nord-americà Russell 2000, que recull el comportament de les dues mil companyies americanes de menor mida, "ha multiplicat el seu valor gairebé al doble en deu anys, alguna cosa pot considerar-se una bona rendibilitat. Tanmateix, aquesta rendibilitat sembla bastant pobra quan es compara amb la del Nasdaq 100, que multiplica per més de 5 vegades el seu valor," acaba.

A Europa també els ha anat malament a les accions més modestes en els últims anys, encara que en general, solen ser més rendibles que les grans. En els últims 3 anys t han estat ignorades i aquí ens trobem el primer trienni on les petites es queden enrere, el que amb prou feines resta a un fantàstic comportament relatiu a tot aquest segle XXI. L'Euro Stoxx 50 multiplica el seu valor per 1,9 vegades des de l'1 de gener del 2001, el MSCI Europe i el Stoxx Europe 600, referències de la majoria dels fons de renda variable europea de grans companyies, valen 2,5 vegades més i el MSCI Europe Small caps ha multiplicat per més de 5 vegades.

"Les petites i mitjanes empreses estan infravalorades. En els últims 25 anys, han superat al mercat en una mitja del 2,7%"

Una idea en la qual abunda Helen Jewell, directora d'Inversions de BlackRock Fonamental Equities: "Creiem que les petites i mitjanes empreses estan infravalorades. En els últims 25 anys, les empreses de petita capitalització han superat al mercat en general en una mitja del 2,7% anual (índexs MSCI). Les empreses mundials de petita capitalització cotitzen amb un descompte del voltant del 26% respecte a les empreses de gran capitalització, davant una prima històrica del voltant del 10%", indica.

Natalia Aguirre, directora d'anàlisi de Renda 4 considera que al mercat espanyol hi ha moltes joies de petita i mitjana capitalització que "ofereixen preus molt atractius i que l'inversor els ha donat les esquena en els últims anys". I afegeix: "l'esperada millora del cicle manufacturer a Europa, que ja s'ha vist als Estats Units, permetrà que aquests valors més petits agafin el relleu en la pujada de la Borsa", conclou.

Fins i tot hi ha algun argument més per esperar que, per fi, aquestes companyies més petites tinguin un bo 2024 des del punt de vista de la rendibilitat. Pierre Debru, responsable d'Investigació Quantitativa i Solucions de Multiactius en WisdomTree, es refereix al comportament d'aquests valors quan és any electoral als Estats Units com l'actual: "de mitjana, les accions de baixa capitalització tenen un rendiment superior al mercat, mentre que les de gran capitalització majoritàriament igualen el mercat. Això crea una diferència del rendiment del 2,4% a favor de les petites capitalitzacions en un any mitjana. En els anys d'eleccions presidencials, aquest diferencial augmenta gairebé un 3%, fins al 5,3%. La raó és que les baixes capitalitzacions ho fan molt millor de l'habitual", conclou.

Vents a favor

Els analistes estan esperant que comencin a bufar vents a favor perquè aquestes companyies reprenguin el camí de la rendibilitat. Seria, en tot cas, que desapareguin els factors que han allunyat els inversors d'aquests títols: elevada inflació, pujada dels tipus d'interès i temor d'una recessió econòmica. Mark Sherlock, responsable de renda variable nord-americana a Federated Hermes Limited indica que "les empreses de menor capitalització solen estar més endeutades que les de més capitalització i tenen menys accés al finançament. Tanmateix, des de fa algun temps es parla d'una possible recessió als Estats Units i les empreses de menor capitalització han actuat amb anticipació cancel·lant el seu deute a taxes d'interès més baixes, retallant costos no essencials, reduint inventaris i personal", explica.

A més, la recessió no ha arribat a les economies tal com s'esperava per a 2023. El consens apunta més a un aterratge suau que en el cas dels Estats Units es concretaria en creixements del PIB per sobre del 2% per a aquest any. La clau serà centrar-se en aquelles empreses de qualitat de menor capitalització amb fortes barreres d'entrada i poder de fixació de preus, balanços sòlids i operacions generadores d'efectiu. Mark Sherlock afegeix que "a mesura que el consens avanci cap a una visió més benigna de l'economia subjacent, esperem que es beneficiï un conjunt més ampli d'empreses i que canviï el lideratge del mercat dins de l'índex", conclou.

Un altre dinamitzador d'aquestes companyies és la tornada de les sortides a borsa, que havien caigut en picat i podrien reprendre el seu curs i oferir així una nova varietat d'oportunitats a aquests valors.

Els analistes creuen que en aquest tipus de valors es fa encara més imprescindible una cuidada selecció a l'hora d'invertir. Per exemple Marta Díaz-Bajo indica que la inversió en petites companyies "segurament ens aporti a llarg termini un extra de rendibilitat, però és una inversió molt volàtil. Convé delimitar el risc limitant l'exposició. Una cosa assenyada és tenir en mitjanes i petites companyies un 20% de la nostra exposició a renda variable i, en cada fons d'aquest tipus, no superar el 5%", conclou. I Helen Jewell reforça aquest punt de vista: "les recompenses per l'èxit poden ser elevades, però el càstig per la decepció pot ser sever. Històricament hi ha hagut més dispersió en l'univers de les petites companyies que entre les companyies de gran capitalització. La selecció és clau", explica.