Els bons resultats de l'any passat s'estan traduint en un augment dels dividends –part del benefici que es reparteix entre els accionistes- durant aquest 2024. Una bona mostra d'això és que, segons Borses i Mercats Espanyols (BME), en els dos primers mesos de l'any les cotitzades han augmentat un 42% el pagament als seus accionistes fins als 3.324 milions d'euros, el que suposa la quantia més alta des de 2028. Encara que els experts adverteixen que el dividend no ha de ser el motor per adquirir accions, sí que aquests pagaments donen consistència al mercat l'índex del qual Ibex 35 ha superat els 11.000 punts, nivells que no es coneixien des de 2017.

Però si els primers mesos de l'any han estat bons, en gran part pels beneficis històrics del sector bancari, els dividends anunciats fins a la primavera també donaran una alegria als accionistes. En les properes setmanes es repartiran prop de 13.883 milions d'euros. Aedas Homes va obrir aquesta setmana el foc dels pagaments en distribuir entre els seus accionistes un dividend de 2,25 euros per títol a compte dels resultats del seu actual exercici, que finalitzarà el proper 31 de març. Suposarà un total de 97 milions d'euros.

Per la seva part, Bankinter acaba de lliurar als seus accionistes un pagament complementari de 0,10 euros per títol amb una quantia total de 96,8 milions d'euros, i l'alimentària Ebro Foods iniciarà abril repartint 0,22 euros a cada acció per al que destinarà 33 milions d'euros.

Només CaixaBank i BBVA sumaran més de 5.000 milions d'euros de dividends a l'abril

CaixaBank farà un repartiment de 0,393 euros per títol el 3 d'abril, la qual cosa implica un import total de 2.890 milions, mentre que BBVA repartirà 0,39 euros per títol el 10 d'abril, una suma total de 2.276 milions d'euros, situant-se entre els principals pagaments primaverals. L'aeronàutica europea Airbus, que té previst el pagament d'1,8 euros per acció més un dividend especial d'un euro amb un desemborsament total de 2.213 milions. Banc Sabadell, amb un dividend de 0,03 euros, abonarà 163,2 milions d'euros del seu benefici. Unicaja, amb un pagament de 0,05 euros per títol i 132 milions; i Naturhouse, amb un dividend de 0,05 euros i tres milions en total.

El maig també serà un bon mes de pagament a l'accionista, amb els gegants Inditex i Banc Santander retribuint els seus accionistes amb 0,77 euros i 0,095 euros, respectivament, amb xifres globals de 2.399 milions, mentre que el banc repartirà 1.503 milions. Els seguiran Nicolás Correa, amb un pagament de 0,27 euros (3,3 milions); Aena, que donarà 7,66 euros per títol (1.149 milions), i Metrovacesa, que pagarà un 0,36 euros per títol (54,6 milions). Telefónica i Atresmedia tancaran, en principi, la primavera, amb un dividend de 0,15 euros la primera i de 0,24 euros la segona. En total, l'operadora repartirà als seus accionistes 862 milions, mentre que el grup de comunicació distribuirà 5,4 milions.

Pagament en efectiu

La 2023 va posar fi a les xifres descendents en dividends viscuda per la Borsa espanyola, tant pel mal moment de la banca amb tipus zero o negatius, com per la caiguda del benefici produït pel Covid-19 en el conjunt del mercat. En total, els accionistes que inverteixen en valors de la Borsa espanyola van percebre 30.295 milions, la qual cosa va suposar un augment del 19% i un canvi en la tendència negativa. A més, va tornar majoritàriament al pagament en efectiu, davant els anys en què va estar de moda el dividend mitjançant el lliurament d'accions noves.

Aquest sistema de pagaments en accions ha tingut a llarg termini conseqüències negatives per a la cotització dels valors, especialment per al preu de les accions dels bancs que van abusar d'aquesta retribució en anys de baixos beneficis. El pagament en accions augmenta el nombre de títols en circulació i empitjora les ràtios, en repartir entre un major nombre de comensals, variables com els propis beneficis, el PER (nombre de vegades que el benefici està contingut en el preu de l'acció) o el cash-flow de les companyies per acció. Per això, a més dels increments dels dividends, les polítiques de retribució a l'accionista venen acompanyades de recompra d'accions que fa la pròpia companyia per millorar aquestes ràtios, afavorint la pujada del preu de les accions.

La rendibilitat del mercat espanyol va pujar al 4,1% l'any passat, més que la que ofereixen els bons i lletres del Tresor

Un dividend més gran millora la rendibilitat de les accions per aquest concepte. El mercat espanyol va tancar el 2023 amb una rendibilitat per aquests pagament del 4,1% que supera l'obtinguda per adquirir un bo o una lletra del Tresor. Nombroses empreses de l'Ibex 35 superen aquest nivell de guany per l'anomenat tall del cupó, encara que lògicament varia diàriament amb la fluctuació de les cotitzacions.

Als preus actuals, Caixabank, Mapfre, Telefónica, Enagás, Logista i Naturgy ofereixen una rendibilitat superior al 7% d'acord amb els pagaments. L'expert d'Analistes Financers Internacionals (AFI) en un recent estudi explica la importància del dividend com a element a afegir la rendibilitat total obtinguda a la Borsa, així com el caràcter defensiu que confereix a una inversió. "En el càlcul dels índexs borsaris es pot tenir o no en compte el cobrament dels dividends. Els primers (Total Return) mostraran un rendiment acumulat superior als segons (Price Return). La distància entre sengles retorns serà, precisament, l'equivalent als dividends cobrats i reinvertits al propi índex", explica.

A més, afegeix: "L'altre atractiu d'aquest enfocament és el seu caràcter defensiu. En aquest cas, analitzem l'índex Euro Stoxx Select Dividend 30 (SD3T Index), que mesura l'evolució de 30 companyies d'11 països de l'àrea euro amb una rendibilitat més gran per dividend. Segons la relació històrica entre aquest índex i l'Euro Stoxx (SXXT Index), en els dos casos en versió Total return, les companyies amb una elevada rendibilitat per dividend mostren un biaix més defensiu".