Més enllà de l'impacte que ha provocat el tancament del Canal d'Urgell, les restriccions són tan grans a la resta de Catalunya que ja estan afectant zones on, tradicionalment, la manca d'aigua mai ha donat les conseqüències que ara es preveuen. Una de les zones que ha agafat amb més sorpresa són les comarques de Girona on les pèrdues ja freguen els 10 milions d'euros.

La Muga i el Baix Ter, en perill

Així doncs, agafant l'impacte econòmic d'aquestes durant un any sense sequera, s'ha estimat el càlcul en l'agricultura a partir de l'aigua que emana de la Muga i el Baix Ter. Són impactes que afecten, principalment, els arbres fruiters, l'arròs i els cereals d'estiu. Segons dades facilitats per l'Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) a ON ECONOMIA, les pèrdues de la Muga s'estimen en 4.192.666 d'euros i les del Baix Ter en 5.041.330 d'euros. En total, fins a 9.233.996 euros.

Pèrdues per comunitats de regants

Les valoracions de la Muga estan fetes sobre la distribució de cultius que es van sembrar durant l'any 2021 perquè el 2022 ja hi va haver restriccions d'aigua. Mentre que les del Baix Ter es calculen segons les dades de l'any 2022. En ambdós casos són anys en els quals no hi havia limitacions d’aigua. Així doncs, les restriccions d'aigua a la Muga es calcula que només tenen un 13% de l’aigua d’un any normal, mentre que al Baix Ter varia per a cada comunitat de regants bastant-se en la dotació per hectàrees dels càlculs realitzats (3.124 m3/ha a la Presa de Colomers i 5.060 m3/ha al Molí de Pals) les altres dues comunitats, Cervià de Ter i Séquia Vinyals, segons les normes internes que cada comunitat ha aprovat per junta de govern, tal com es pot veure el detall en la següent taula.

 

"Tenim una emergència alimentària"

Els càlculs, estimats segons collites considerades com a normals, es tradueixen, especialment, en pomeres pel que fa als fruiters, l'arròs anteriorment citat i, sobretot, el blat de moro com a cereal d'estiu. Ramon Lletjós, gerent d'ACATCOR, conclou: "Poden arribar a morir conreus permanents ja que, en el cas de les pomeres, estem parlant d'arbres que si desapareixen no en podem disposar per l'any vinent". I afegeix: "Més enllà de l'impacte econòmic estem davant una emergència alimentària. Si no mengem el que tenim, haurem de menjar el que ve de fora i sense aigua no tenim aliments". Des d'ACATCOR, lamenten que van traslladar un informe detallat advertint sobre les conseqüències econòmiques de la sequera al Govern i el Departament d'Agricultura i Acció Climàtica el passat 24 de març i encara no han rebut resposta: "Ha passat un mes i mig i no ens han dit res", subratlla Lletjós.

Conreus afectats

A les Comunitats de Regants del Ter, la situació de sequera implica una reducció important en la quantitat d'aigua concedida per aquest any, que passa de 71,14 hm3 l'any 2022 a només 38 hm3 per aquest any. Això ha suposat restriccions en la varietat de cultius que es poden fer, amb reduccions en la superfície de cultiu en herbacis i en el cabal d'aigua en els cultius llenyosos. En concret, a la zona d'arròs s'ha optat per sembrar només el 50% de la superfície, mentre que en el cas del blat de moro també s'ha decidit sembrar només el 50%. En el cas dels fruiters amb reg per degoteig, s'ha optat per donar-los només el 80% de l'aigua i en el cas dels que tenen reg amb canaleta, només el 60%. Pel que fa als planteristes, també s'ha reduït el seu cabal fins al 50%. En aquest sentit, la comunitat posa en dubte la garantia que els ha donat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que mantindran el cabal assignat fins al final d'agost, ja que depenen de l'aigua de boca que ha de consumir Barcelona i l'àrea metropolitana. Això podria suposar pèrdues importants per als productors, sobretot en el cas de l'arròs, que no té cap altre cultiu substitutiu possible.

D’aquesta manera, la comunitat ha criticat la manca de respostes clares i concretes del Departament al llarg dels darrers mesos i ha demanat una actuació urgent per evitar que la situació afecti greument el sector agrícola a tot Catalunya.

La Conca de la Muga i la Comunitat de Regants Marge Esquerre del riu Muga ha informat que la situació de sequera a la conca de la Muga s’ha agreujat aquest any. Els regants només han rebut un 13,5% de l’aigua concedida l'any 2022 i la distribució d'aigua s'ha complicat encara més amb aquesta quantitat reduïda. Això ha provocat que molts regants hagin hagut de canviar els cultius, amb el consegüent impacte econòmic. Els regants de la conca de la Muga fa anys que reclamen mesures com la reutilització d'aigües i el creixement de l’Embassament de Darnius-Boadella, sense èxit. Així mateix, la ramaderia és un dels sectors més afectats per les restriccions, ja que té dificultats per obtenir menjar pels animals. Les conseqüències econòmiques tindran repercussions a curt i mitjà termini en l'economia comarcal. Però més enllà dels 10 milions de pèrdues en l'agricultura, ara quedarà sumar les dels ramaders.