Banc Santander ha estat un dels enigmes de l'IBEX 35 al present exercici. Malgrat que l'entitat bancària liderada per Ana Botín ha firmat un any excepcional en el pla comercial, Santander no ha aconseguit entaular la tendència alcista en el transcurs de l'exercici. La que és l'entitat bancària més gran d'Espanya, és l'única que, tret de sorpreses, tancarà l'any amb el pilot en vermell encès en l'IBEX 35.

Ara com ara, i a falta d'una sessió borsària, Santander manté un decreixement anual superior al 5%, el qual ha arribat a ser d'un 17% en alguns trams de l'exercici. Banc Santander, malgrat comptar amb bones estimacions per part dels analistes i ser una de les companyies més solvents del panorama financer nacional, tanca el curs sent l'únic valor de la gran banca espanyola que no creix en l'IBEX 35. Tot això immers en el que segurament ha estat el millor any per al sector en termes borsaris, i un dels més alcistes en l'àmbit comercial.

Les pujades de tipus no han aixecat a l'acció

Les pujades de tipus d'interès dutes a terme pels bancs centrals han catalitzat els ascensos en la majoria de les entitats bancàries. De fet, CaixaBank i Banc Sabadell s'anoten un creixement superior al 50% des de començament d'any, sent els dos valors més potents de l'IBEX 35 el 2022. Fins i tot amb les variacions monetàries del Banc Central Europeu, Banc Santander no ha aconseguit créixer en Borsa. Sí que ho han fet els seus ingressos, ja que la restrictiva política monetària ha dilatat els marges de creixement de tots els bancs del país.

Antonio Castelo, analista de iBroker.es, creu que "a diferència del que ocorre amb la banca domèstica, que rep qualsevol pujada de tipus del BCE pràcticament de forma directa en els seus comptes de resultats, a Santander cal tenir en compte que el seu negoci està molt més diversificat, tant geogràficament com en les àrees comercials". El cert és que la presència de Banc Santander ha estat un dels 'peròs' que el mercat li ha posat a l'entitat bancària.

Amb presència en mercats de 'risc'

I és que, el banc de Santander té presència a diversos mercats que, de cara als inversors, no susciten confiança, com per exemple Mèxic o Brasil. Malgrat que ambdós països han estat dues mines d'or per a Santander, els inversors no han acabat de confiar en la presència del banc en aquests mercats de 'risc'. "Sempre que contemplem un negoci diversificat, hi ha una part negativa, i és que la rendibilitat es veu disminuïda, ja que el que és un bo en un país, pot no ser-ho en un altre", opina Antonio Castelo, analista de iBroker.es

El Brasil i Mèxic continuen sent dos filons comercials per a Banc Santander. Malgrat això, i davant del previsible deteriorament econòmic, no només en ambdós països, sinó a tot el món, el mercat farà més atenció als mercats que són potencialment més arriscats.

Santander prossegueix en el seu programa de recompra d'accions

Encara que la tendència anual ha estat baixista, el banc ve creixent en els últims sis mesos. Des de finals de juliol, Banc Santander mostra un creixement lleugerament superior al 2% en l'IBEX 35. Aquesta apreciació no ha estat suficient per tombar la dinàmica negativa que el banc manté des de començament d'any. Encara això, sí que ha ajudat a minimitzar el descens acumulat. Es pot destacar que, des d'inicis d'any fins a finals de juliol, Banc Santander marcava un deteriorament superior al 17% en l'IBEX 35.

Darío García, analista de XTB, explica que "part de les recents alces han vingut motivades per l'acceleració del seu programa de recompra d'accions que per l'estructura operativa". De fet, fins ara, l'entitat de Santander ha realitzat la recompra de prop de 221 milions d'accions, la qual cosa suposa que el programa de recompra és complet al 62%.

Malgrat el lleuger creixement que l'entitat ve reflectint, Darío García conta que "Banc Santander manté més oficines obertes en l'àmbit global que la resta dels seus comparables, i els costos fixos continuen llastant el benefici operatiu de l'entitat". A més d'això, "l'agressiva política de dividends mitjançant split, ha diluït el pes dels accionistes, i molts d'ells han perdut interès en l'entitat en benefici d'altres bancs", comenta García, analista de XTB.

El mercat fa atenció a la morositat

D'altra banda, els inversors ja es fan comptes del que està per venir. I és que, malgrat que la banca ha viscut un any extraordinari al mercat de valors, els analistes preveuen un cert retrocés. Els bancs centrals han assegurat que mantindran les pujades de tipus el temps que faci falta. Malgrat això, "2023 arrenca amb les expectatives de continuació a les alces de tipus, però amb menor intensitat, i això pot frenar l'interès sobre el sector que haurà de fer control de riscos sobre la morositat", explica Darío García, analista de XTB.

La mora és una de les qüestions en què tant analistes com inversors es fixen. Encara que la taxa de morositat bancària continua sent en nivells baixos, un 3,8% segons dades del Banc d'Espanya, la continuació de les pujades de tipus podria estrènyer la butxaca dels consumidors. Per això el mercat pot fer-se a la idea que la morositat pot pujar. La mora "és un paràmetre que probablement s'incrementa durant l'any vinent", afegeix Darío García, analista de XTB.

Tret de sorpresa, el banc tancarà l'exercici per sota dels nivells amb els quals va començar. Banc Santander continua sense donar resposta en l'IBEX 35 fins i tot sent un dels valors més sòlids del mercat de valors espanyol. La companyia compta amb bones perspectives, i el consens de mercat fixa sobre els 4 euros el preu objectiu de l'acció. Encara això, i al contrari que els seus homòlegs, Banc Santander no creix el millor any borsari de la banca.