Les borses mundials estan registrant un rendiment molt interessant des de començament d'any: l'índex IBEX 35 guanya el 12%, l'EuroStoxx 50 un 14%, el nord-americà S&P 500 aconsegueix una revalorització del 9% i el tecnològic Nasdaq s'apunta una pujada del 26%. Però el bon comportament dels mercats d'accions no té el seu reflex en un increment dels volums de contractació. Un desfasament entre rendiment i entrada d'inversors que qüestiona la solidesa d'aquests moviments alcistes. És més, un dels arguments per esperar una borsa alcista en el futur –si s'aconsegueix un aterratge suau de les economies- és l'entrada de molts diners que han preferit no participar en borsa aquest any.
Per exemple, en el cas del mercat d'accions espanyol, els volums acumulats fins a l'abril han caigut un 20% respecte als de l'any passat, fins a un acumulat de 116.991 milions d'euros. El deteriorament del negoci porta produint-se anys: El 2015 el mercat espanyol negociava una mitjana de 3.800 milions d'euros diaris i el 2022 la mitjana de contractació diària va assolir els 1.409 milions.
En el cas dels mercats identificats pels seus índexs S&P 500 i Stoxx 600 s'està produint una contracció molt forta del negoci durant el que portem de maig que ha cridat l'atenció dels analistes. Per exemple, Ben Laidler, estrateg de mercats globals d'eToro, explica que aquests baixos volums han desconcertat els escèptics del mercat, "ja que ha vingut acompanyat tant d'una baixa volatilitat com de rendibilitats positives de les accions. La nostra anàlisi d'estacionalitat mostra que els volums no són sinònim de rendiment", explica.
Aquest expert tranquil·litza els temorosos de la falta de volum en aquest ral·li alcista. "Els volums mitjans de negociació de juny-agost són només un 5% inferiors als de la resta de l'any. El juliol sol ser el mes de menor volum de l'any. Els volums són llavors un 28% inferiors als de març, que és de molt el mes de més volum. Se suposa que un volum baix comporta una volatilitat elevada i mals resultats, però la rendibilitat mitjana del S&P 500 el juny des de 1964 ha estat positiva en un 0,10%", indica.
Els experts parlen de factors conjunturals i altres de més llarg abast que explica la menor activitat als mercats d'accions. Així, actualment, apunten que les borses es troben en un temps d'espera, després d'haver digerit les dades de resultats empresarials. Ara, les incerteses sobre la marxa de l'economia i la inflació que es resumiran en les reunions dels bancs centrals a mitjans del mes de juny vinent, porten els diners a esperar per prendre posicions més contundents en la renda variable.
Entre les causes estructurals es troben el pes cada vegada major del capital risc, així com l'auge de la gestió passiva. L'entrada de grans inversors en el capital de les companyies porta a deixar menys capital lliure per a la negociació. Així mateix, l'anomenat equity capital ha efectuat nombroses operacions de compra d'empreses cotitzades que ja no estan al mercat. Quant a la gestió passiva que sol replicar el comportament dels índexs, aquesta utilitza en alguns casos la compra directa d'accions per replicar amb exactitud la marxa de l'índex. Però en nombroses ocasions utilitzen derivats financers (futurs i opcions) per imitar la marxa dels índexs. Aquests actius no solen provocar aquest increment del negoci que sí que es genera amb la compra directa de títols.
La importància del negoci
Javier Tejedor Chanes, responsable d'oferta digital productes de trading en Singular Bank, explica en un article que el volum de contractació d'una acció és un element clau a l'hora d'entrar o sortir d'un valor concret. "El que realment ens interessarà a l'hora d'operar al mercat són els canvis en el volum d'una acció. Un increment del volum ens dirà que hi ha més agents al mercat interessats a negociar l'acció, o bé hi ha agents que estan operant per quanties majors". I afegeix: "si operes en borsa, fer un cop d'ull al volum et pot donar pistes sobre els moments òptims d'entrada i sortida del mercat. Observant un gràfic històric, veuràs que les grans pujades i caigudes del mercat solen anar acompanyades d'un fort increment del volum negociat", indica.
Finalment, els experts de XTB recalquen la importància del volum negociat en la solidesa de les oscil·lacions dels títols. "Un moviment de preus que ve acompanyat d'un augment proporcional del volum es considera més significatiu que quan no és així", conclouen.