L'IBEX 35 ha tancat la primera sessió de la setmana amb un avenç del 0,71% i torna així a recuperar la cota dels 11.300 punts que va perdre divendres passat, en una jornada en què han faltat les referències de les borses nord-americanes i britàniques per dia festiu en ambdós països.
En aquest context, el selectiu madrileny ha tancat en els 11.325,5 enters, amb Solaria (+5,26%), Acciona Energía (+4,36%), Acciona (+3,97%) i Grifols (+2,58%) com a pujades més destacades. Pel costat contrari, les caigudes més fortes eren les de Rovi (-2,30%), Unicaja (-1,42%), Indra (-0,29%), Mapfre (-0,18%) i Bankinter (-0,18%).
Aquest dilluns, l'economista en cap del BCE, Philip Lane, ha avançat que, tret de sorpreses, la institució estarà en condicions de rebaixar els tipus d'interès en la seva reunió de la setmana que ve, encara que ha advertit que la política monetària necessitarà mantenir-se en terreny restrictiu durant la resta de l'any i no serà fins a 2025 quan pugui discutir-se la seva normalització.
D'altra banda, s'ha conegut que el nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges va baixar un 18,1% el març respecte al mateix mes de 2023, fins a sumar 29.653 préstecs, amb un tipus d'interès mitjà més elevat que el del mes anterior, segons les dades difoses aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Fora d'Espanya, s'ha conegut que les expectatives dels empresaris alemanys han millorat el maig per quart mes consecutiu, fins a assolir el seu nivell més alt des de febrer de 2022, segons reflecteix el subíndex elaborat per l'Institut d'Investigació Econòmica de Munich (Ifo).
Aquesta setmana es coneixeran les dades d'inflació de maig a l'eurozona i l'índex de preus de consum personal dels Estats Units, que oferiran una visió més actualitzada dels preus, rellevants pel seu impacte en les polítiques monetàries dels bancs centrals.
Sobre això, els analistes de Renda 4 destaquen que el mercat està esperant un repunt "generalitzat" dels preus a Europa en la seva taxa general, mostrant la "dificultat de recórrer la ''darrera milla' cap a l'objectiu d'inflació del 2%.
Respecte als EUA, els experts assenyalen que una de les mesures d'inflació preferides per la Reserva Federal (Fed), el deflactor del consum privat subjacent, "mostrarà un mes més la seva resistència a continuar moderant-se, esperant que s'estabilitzi en 2,8% per tercer mes consecutiu."
En la resta d'Europa, els principals índexs també han tancat amb avenços: Milà ha pujat un 0,79%; París, un 0,46%, i Frankfurt, un 0,44%.
Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent se situava en 83,08 dòlars, un 1,17% més, mentre que el West Texas Intermediate s'elevava un 1,26%, fins als 78,70 dòlars.
Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys queia fins al 3,296%, des del 3,346% de divendres. D'aquesta forma, la prima de risc assolia els 76 punts bàsics, sis dècimes menys.
Respecte a les divises, en la mitja sessió europea l'euro s'apreciava un 0,11% davant el dòlar, fins a assolir un tipus de canvi d'1,0859 dòlars per cada unitat de la divisa comunitària.