L'IBEX-35 ha tancat la setmana amb una alça del 2,39%, fins als 10.305,7 punts, uns dies marcats per la reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) i per la volatilitat en la cotització de Grifols. El selectiu ha cedit un 0,13% en la sessió d'aquest divendres, encara que ha aguantat la cota dels 10.300 punts. Així i tot, l'índex està cotitzant en nivells que no es veien al parquet espanyol des de febrer del 2018.

"La borsa espanyola va registrar nous màxims anuals impulsats per l'optimisme despertat per les últimes compareixences de Christine Lagarde i Jerome Powell. Encara que ambdós continuen condicionant la decisió de retallar els tipus a l'evolució de les pròximes dades, els inversors van començar a descomptar la possibilitat que això passi el mes de juny", ha indicat l'analista de XTB, Joaquín Robles. Dimecres, el president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell, va afirmar que el progrés per tornar la inflació a l'objectiu del 2% no està "assegurat", per la qual cosa va subratllar la necessitat d'explicar amb més dades que confirmin la convergència dels preus amb l'esmentat 2% abans d'escometre retallades en els tipus d'interès, informa EP.

Christine Lagarde

Dijous, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va indicar que el procés de desinflació ofereix una confiança més gran als membres del Consell de Govern de l'autoritat, agregant que, si bé a l'abril hi haurà una mica més d'informació, n'hi haurà "molta més al juny". En aquest sentit, els governadors d'un grapat de bancs centrals de països de la zona euro i, per tant, membres del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE), encapçalats pels presidents del Bundesbank i del Banc de França, han donat suport aquest divendres a la possibilitat que la primera rebaixa dels tipus d'interès arribi abans de l'estiu, assegurant que serà una qüestió a tractar en les reunions d'abril o més probablement juny.

La setmana també ha estat marcada perquè el fons baixista Gotham City Research ha publicat un nou informe sobre Grifols, en el qual acusa l'empresa de concedir préstecs de manera no transparent al family office participat per la família Grifols, Scranton, a través de Haema i BPC. A més, ha criticat que l'interès que paga Scranton per aquests préstecs a Haema i BPC, dues firmes de les quals Scranton té la propietat, és més gran que l'interès que paguen aquestes empreses a Grifols pels diners que reben. La cotització de la firma d'hemoderivats ha recuperat part de la seva caiguda aquest divendres després que l'auditor KPMG hagi donat suport als comptes de l'empresa sense cap reserva.

Talgo

En el terreny empresarial, també és destacable que el grup hongarès Ganz-Mavag (Magyar Vagon) va presentar oficialment aquest dijous al tancament del mercat davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) una oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) per aconseguir el 100% de Talgo per 619 milions d'euros. Sota el paraigua macroeconòmic, aquest divendres s'ha publicat que el producte interior brut (PIB) de l'eurozona va evitar finalment l'entrada en recessió tècnica —que implica dos trimestres consecutius de caiguda de l'activitat— després que en el quart trimestre del 2023 l'economia s'estanqués, després de la contracció del 0,1% dels tres mesos anteriors, segons ha confirmat aquest divendres Eurostat.

Sessió de divendres

En aquest context, Grifols ha estat el valor més destacat d'aquest divendres, despuntant un 19,7% i allunyant-se dels mínims des del 2012 que havia marcat amb el nou cop de Gotham. Per darrere s'han situat Colonial (+2,77%), Aena (+2,31%), Merlin (+1,81%), Bankinter (+1,14%), Fluidra (+0,54%) i Meliá (+0,53%). A la banda negativa s'hi han situat Acciona Energía (-3,97%), Solaria (-3,40%), Acciona (-2,69%), Naturgy (-2,11%), Endesa (-1,83%), Rovi (-1,58%) i Sacyr (-1,19%).

A la resta de borses europees, només París ha tancat en positiu (+0,15%). Londres ha caigut un 0,43%; Frankfurt, un 0,16%; i Milà, un 0,04%. El barril de Brent experimentava un descens del 0,98% al tancament de la sessió borsària europea, fins als 82,12 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) queia un 1,24%, fins als 77,94 dòlars. Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat la setmana en el 3,08%, des del 3,121% de dijous. D'aquesta manera, la prima de risc davant el deute alemany ha caigut fins als 81,3 punts bàsics, dues dècimes menys que dijous. Al mercat de divises, l'euro cotitzava pràcticament pla davant el dòlar respecte a la jornada anterior, negociant-se a un tipus de canvi d'1,0945 bitllets verds per cada unitat de la divisa comunitària.

La setmana vinent

La setmana que ve estarà marcada per la publicació de diverses dades macro. Dilluns es coneixerà el PIB del Japó i les vendes minoristes d'Espanya, mentre que dimarts serà el torn de l'atur del Regne Unit i la inflació d'Alemanya, així com de l'informe mensual de l'OPEP i l'IPC dels Estats Units. Dimecres, el Regne Unit publicarà les seves dades de PIB, mentre que es coneixerà la producció industrial de l'eurozona. Dijous serà el torn de la inflació d'Espanya. La setmana acabarà amb la dada d'inflació de França i Itàlia, així com amb les juntes d'accionistes de BBVA i Mapfre.