El passat 15 d'abril, el banc Renda 4 llançava el Fons d'Inversió Lliure, Renda 4 Cripto FIL, que permetrà als inversors espanyols accedir a les criptomonedes amb la seguretat i diversificació dels fons d'inversió. Aquest fons està disponible per a professionals amb un mínim d'entrada de 30.000 euros. Es tracta del primer fons espanyol amb el 100% d'exposició en criptomonedes, després de l'èxit dels fons directes llançats aquest mateix any als Estats Units. L'exposició en criptomonedes es materialitza a través d'instruments financers cotitzats (ETPs i ETFs). La cartera està formada, majoritàriament, per bitcoin i ethereum (les dues criptomonedes que concentren la capitalització més gran) i en menor mesura per altres criptomonedes, excloent les denominades memecoins i les stablecoins. A ON ECONOMIA hem parlat amb Miguel Jaureguízar, director de Desenvolupament Digital de Renda 4 Banc i responsable de Renda 4 Digital Assets, per abundar en les característiques d'aquesta nova oferta d'inversió.

Miguel Jaureguízar, assenyala que el Fons d'Inversió Lliure, Renda 4 Cripto FIL, acabat de llançar pel banc, ofereix als inversors espanyols accés a les criptomonedes amb la seguretat i diversificació dels fons d'inversió. Amb un mínim d'entrada de 30.000 euros, aquest fons és el primer a Espanya amb el 100% d'exposició en criptomonedes, seguint l'èxit de fons similars als Estats Units. La cartera del fons es compon principalment de Bitcoin i Ethereum, juntament amb altres criptomonedes, excloent memecoins i stablecoins.

Segons Jaureguízar, el fons inverteix en ETPs, principalment ETNs cotitzats en borses europees, replicant la composició exacta de la cartera desitjada. Estima que el fons capturarà l'evolució de les criptomonedes en la seva pràctica totalitat, reflectint resultats molt similars al mercat cripto en general. Només inversors professionals poden accedir al fons, complint la definició de professional establerta en MiFID2 i un mínim d'inversió de 30.000 euros.

El director explica que han exclòs memecoins de la cartera del fons, ja que aquestes no aporten valor econòmic i són principalment objecte d'especulació. Respecte a les stablecoins, la seva naturalesa és similar a un derivat sobre els diners fiat, generant dubtes regulatoris. El fons ofereix diversificació i regulació, la qual cosa ho fa més atractiu que invertir directament en criptodivises.

Jaureguízar comenta que la comissió d'èxit del 15% és conforme amb la pràctica habitual en fons d'actius alternatius on ronda el 20%. Aquesta comissió busca alinear els interessos de la gestió amb els dels inversors. Sobre les expectatives per als propers 3-5 anys, espera una acumulació progressiva de valor en el context de la Web3 o Internet del Valor, impulsada per la tokenització i l'emergència d'actius digitals, encara que reconeix la volatilitat inherent a les criptomonedes.

Quant invertir en criptomonedes

Preguntat pel percentatge de la cartera que s'ha d'invertir en criptomonedes, Jaureguízar apunta que "depèn dels objectius de cada inversor. Sent els subjacents de naturalesa molt volàtil, i amb un valor que estimem es manifesta sobretot a llarg termini, en una majoria de casos hauria de formar part d'un percentatge moderat de la cartera inversora, atenent el perfil tant de rendibilitat esperada com de volatilitat i correlació amb la resta d'actius de cartera," comenta.

Amb una capitalització total del mercat d'actius líquids aproximada de 191 bilions de dòlars i les criptomonedes representant prop de 2 bilions de dòlars, aquestes constitueixen al voltant de l'1% del total. "Aquest mercat ara és comparable en mida als bons d'alt rendiment, els bons vinculats a la inflació o les petites capitalitzacions de mercats emergents", explica Pierre Debru, cap d'anàlisi quantitativa de la gestora WisdomTree.

I aquest 1% hauria de ser el que ocupés la criptomonedes en una cartera. En altres paraules, en l'actualitat, la posició neutral per a un gestor de multiactius és invertir l'1% dels seus actius en Bitcoin i criptomonedes. L'1% és l'opció racional per als inversors en absència d'una tesi d'inversió sòlida i avalada que doni suport a la desaparició del criptoespacio. Es tracta d'una posició segura que permet beneficiar-se del creixement continu de l'àmbit en escenaris positius i que permet limitar les pèrdues (a l'1%) en escenaris més negatius.

Amb actius altament volàtils com les criptomonedes, és encara més important tenir això en compte. En termes de rendiment, bitcoin ha estat l'actiu més rendible en 9 dels últims 12 anys, registrant increments per sobre del 100% en sis d'aquells anys. Aquests rendiments desmesurats tampoc no són cosa del passat, ja que l'any passat només, bitcoin va obtenir una rendibilitat del 157%. Això ressalta l'avantatge de considerar la possibilitat d'assignar un percentatge de la cartera a criptoactius, en comptes d'ometre'ls.