Jornada positiva per al selectiu del mercat de valors espanyol. L'IBEX 35 ha aconseguit posar el fermall a la sessió amb una alça de l'1,44%, creixent fins als 8.919 enters, en una jornada sense grans cites macroeconòmiques a l'agenda. El principal índex borsari espanyol tanca la primera sessió setmanal en verd, rescabalant-se de la tendència baixista amb què va tancar divendres passat després de la caiguda de Deutsche Bank en borsa i la seva afecció sobre els principals valors bancaris dels mercats borsaris internacionals.

El temor d'una nova fallida bancària va portar als principals mercats de valors del Vell Continent a caure en una nova jornada 'negra' per a aquests. Malgrat que la sessió d'avui ha estat alcista i, en diversos compassos d'aquesta, tots els valors han caminat en positiu, el nerviosisme i la susceptibilitat inversora continuen jugant un rol determinant als mercats de valors. Així, qualsevol moviment dubtós o pas en fals dels valors del sector bancari són castigats amb descensos en Borsa. Malgrat això, l'IBEX 35 ha tancat amb un creixement de l'1,44% i amb tots els bancs en positiu.

Aquest dilluns s'han pronunciat algunes personalitats relacionades amb el sector bancari espanyol, com Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank, o Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d'Espanya. Ambdós han posat en relleu la solidesa bancària que hi ha al país ibèric i han descartat un efecte contagi que, per exemple, Alejandra Kindelán, presidenta de la patronal de banca a Espanya, també va descartar la setmana anterior.

En el pla internacional, aquest dilluns s'ha conegut la compra de Silicon Valley Bank per First Citizens, una operació que, de moment, està sent premiada en Wall Street. El comprador del negoci de SVB mostra una alça propera al 50% en el qual va de sessió en el NASDAQ-100.

Tornant l'IBEX 35, tan sols ACS ha tancat en negatiu (-0,07%) una jornada que, en aspectes generals, ha estat positiva. Els valors que han tancat amb les alces més elevades han estat Grifols (+3,91%), Banc Santander (+2,17%), BBVA (+2,07%), Endesa (+1,97%) i IAG (+1,92%).

Quant a la resta de les places borsàries europees, totes elles han tancat amb alces. Malgrat això, ha estat l'IBEX 35 el que ha tancat amb els guanys més elevats entre els principals mercats del Vell Continent. A França, el CAC 40 ha crescut un 0,94%; a Alemanya, el DAX 30 s'ha anotat un creixement de l'1,20%; a Anglaterra, el FTSE 100 ha despuntat un 0,90%; mentre que, a Itàlia, el FTSE Mib ha emergit un 1,21%.

Per la seva part, el Wall Street, el NASDAQ-100 cedeix un 0,80% a aquesta hora de la sessió, mentre que el Dow Jones (+0,60%) i el S&P 500 (+0,16%) mantenen el fanalet en verd encès en la mitja sessió de la Borsa dels Estats Units.

D'altra banda, al mercat de les matèries primeres, els contractes a futur del Brent, esquist de referència a l'eurozona, mostren una alça del 2,63%, el que els ubica sobre els 76,41 dòlars per barril. Quant al WTI, petroli de referència al mercat nord-americà, creix un 2,90%, fins als 71,20 dòlars per barril. Quant a l'or, els contractes a futur del metall preciós cedeixen un 1,20%, fins als 1.978 dòlars per unça.

El rendiment del bo espanyol a 10 anys als mercats secundaris de deute ha despuntat aquest dilluns fins al 3,257%, davant el 3,188% de divendres. D'aquesta forma, la prima de risc se situava en els 104,2 punts bàsics. Als mercats de divises, l'euro es mantenia estable davant el dòlar, assoleixo un tipus de canvi d'1,0788 dòlars per cada euro.

En la indústria de les criptomonedes, el Bitcoin cedeix un 3,44%, fins als 25.081 euros. Per la seva part, l'Ethereum cau un 3,32%, fins als 1.593 euros.