L'IBEX 35 ha tancat aquest dijous la seva quarta sessió consecutiva en verd amb una pujada del 0,26%, fins a situar-se en els 9.478,7 punts, després de publicar-se les actes de l'última reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) -en la qual es van elevar els tipus d'interès fins al 4%- i per les que es rebutja que les pressions inflacionistes hagin assolit encara un punt d'inflexió.
El selectiu va arrencar a l'alça i va arribar a cotitzar breument per sobre dels 9.500 enters després de conèixer-se que la producció industrial de l'eurozona al maig va caure més del previst en taxa interanual; tanmateix, encara que es va mantenir durant bona part de la sessió entorn d'aquesta cota, va moderar amb força els avenços per la tendència a la baixa de Wall Street (el seu principal indicador, el Dow Jones, pujava el 0,1% però amenaçava de passar-se a les pèrdues a l'hora de tancament a Europa).
A l'agenda macroeconòmica dels Estats Units, després de conèixer-se en la vigília el descens de l'IPC al 3% al juny, s'havia moderat aquest dijous més de l'esperat l'índex de preus del productor (IPP), encara que les peticions setmanals d'atur han caigut, quan s'esperava una lleugera pujada, la qual cosa revela la fortalesa del mercat laboral.
També ahir, però amb el mercat europeu ja tancat, es va publicar el Llibre Beix de la Reserva Federal (Fed), document que proporciona una avaluació de l'economia detallada pels 12 bancs centrals regionals del país. Aquest informe recull que l'economia nord-americana va créixer "lleugerament" a partir de finals de maig, pel que la radiografia és una mica millor a l'obtinguda a l'anterior informe, quan s'assenyalava que l'economia estava estancada.
Referent a altres bancs centrals, es pot assenyalar una nova pujada de tipus de 25 punts bàsics per part del Banc Central del Canadà, la qual cosa ha elevat els tipus al 5%, el seu nivell màxim des de fa 22 anys.
Els analistes de Renda 4 han destacat un nou recalibratge de l'índex nord-americà Nasdaq amb l'objectiu de reduir el pes que les grans tecnològiques tenen en el seu càlcul. "Les cinc principals companyies de l'índex (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Nvidia) passaran a representar el 38% de l'índex, des del 43% previ. Seria el tercer rebalanceig de la història del Nasdaq 100", han assenyalat els experts.
Dins de l'IBEX 35 han destacat els ascensos de Solaria (+2,4%), Cellnex (+1,71%), Naturgy (+1,67%), Acciona Energía (+1,63%) i Fluidra (+1,3%). Pel costat contrari, les caigudes més destacades les han registrat Aena (-1,13%), Meliá Hotels (-0,91%), Ferrovial (-0,83%), Logista (-0,72%) i ACS (-0,6%).
La resta de places europees també ha finalitzat amb avenços: Londres ha sumat el 0,32%; Pariu el 0,5%; Frankfurt el 0,74% i Milà el 0,78%. Al mercat de matèries primeres, el petroli segueix a l'alça, amb el preu del barril de Brent pujant a la final de sessió un 0,55%, fins als 80,55 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) creixia fins als 76,13 dòlars, un 0,49% més.
Al mercat de divises, l'euro avançava el 0,66% respecte al bitllet verd al mercat de divises, a 1,12 dòlars, màxims des de finals de febrer de 2022, just abans que la Fed iniciés el cicle d'enduriment monetari, al qual s'uniria el BCE quatre mesos després, per aturar l'elevada inflació. Les expectatives que el BCE segueixi en la línia dura amb la seva política monetària i la Fed pugui afluixar després de la pujada de juliol mantenen la divisa comunitària per sobre del dòlar.
Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,486% després de restar gairebé deu punts bàsics, en tant que la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) quedava en 101,7 punts. Al mercat de les criptomonedes, els principals actius per capitalització mantenen el to positiu dels últims dies. El Bitcoin se situa en els 30.900 dòlars i l'Ethereum supera els 1.900 dòlars.