La borsa espanyola ha passat la sessió d'aquest divendres sumida en les pèrdues, condicionades per la caiguda de les borses europees i pels dubtes que es van generar al mercat de Wall Street, d'acord amb la fallida de la immobiliària xinesa Evergrande als Estats Units. L'Ibex-35 ha perdut un 1,79% en la setmana, la qual cosa l'ha portat a situar-se en els 9.267,7 punts, si bé al tancament de la sessió d'aquest divendres ha moderat al 0,11% la caiguda que ha arrossegat durant tota la jornada.
La tònica no deixa de ser la que s'ha registrat des de principis d'aquest mes d'agost, amb una tònica correctiva, després del tancament del primer semestre borsari. Amb aquests antecedents, a la mitja hora de l'obertura el mercat nacional baixava a prop de l'1% i perdia els 9.200 punts, encara que ràpidament es va tornar a situar sobre aquesta cota. Poc després es publicava que la inflació en la zona euro queia dues dècimes, fins al 5,3% al juliol, encara que la taxa subjacent, que exclou els preus de l'energia, aliments, alcohol i tabac, per ser els més volàtils, es va mantenir estable el juliol respecte al mes anterior, en el 5,5%. Abans de l'obertura de Wall Street, la borsa nacional tornava a descendir momentàniament de 9.200 punts.
Al final de la jornada, la caiguda més important de les empreses de l'IBEX ha correspost a Grifols, el 2,07%, mentre que Immobiliària Colonial ha perdut l'1,95%; Arcelor Mittal l'1,7%, Merlín Properties l'1,49% i Bankinter l'1,39%. La pujada més gran se la va anotar Acciona Renovables, l'1,35%; Solaria va avançar el 0,97%, amb Telefónica a continuació, seguida per Endesa i una alça del 0,59% i darrere es va situar Iberdrola.
Volatilitat i inestabilitat, fets setmanals
La setmana ha estat marcada per la volatilitat i la inestabilitat política, social i econòmica, la qual cosa ha suposat caigudes generalitzades en els principals selectius mundials. Tanmateix, el factor més important durant els últims dies han estat els dubtes entorn de l'economia de la Xina, després que en pocs dies s'hagi informat sobre la precària situació econòmica de dos gegants immobiliaris com són l'esmentada Evergrande i Country Garden, que va anticipar pèrdues de gairebé 7.000 milions fins al juny.
Mentrestant, als Estats Units i Europa, les bones dades macroeconòmiques continuen pressionant els bancs centrals en la seva tasca de contenir la inflació, encara elevada, el que està provocant que la rendibilitat dels bons augmenti a nivells no vistos des de fa 15 anys. "Això no únicament té implicacions a l'hora de pujar els interessos del deute tant per a particulars, com governs o empreses, sinó que també afecta la valoració de les companyies tecnològiques que pateixen càstigs moderats en els últims dies", va assenyalar Europa Press l'analista de XTB, Manuel Pinto.