Encara que gran part de la sessió d'aquest dimecres ha estat negativa, l'IBEX 35 ha aconseguit tancar amb el pilot en verd encès, encara que a les portes dels 9.300 punts. Malgrat que el selectiu del mercat de valors espanyol no ha aconseguit superar l'esmentada marca, la posició amb què ha tancat la jornada és positiva, més tenint en compte que durant diversos trams de la sessió, el principal índex borsari del país s'ha mogut amb descensos. L'IBEX 35 tanca pràcticament pla, amb una lleugera alça del 0,04%.

Sigui com fos, la d'aquest dimecres ha estat la primera sessió de la setmana en què el selectiu del mercat de valors espanyol ha aconseguit créixer, encara que sigui mínimament. L'entorn empresarial espanyol continua movent-se en una etapa marcada per la presentació dels resultats trimestrals de les principals empreses del país. Aquest dimecres ha estat el torn d'Iberdrola, que continua elevant els beneficis malgrat el tribut governamental, de Redeia o d'Aena, entre d'altres. Metrovacesa o Ebre Foods han estat altres de cotitzades (fora de l'IBEX) que també han donat a conèixer els seus resultats del primer trimestre.

Els inversors mantenen l'atenció sobre First Republic Bank

A l'altre costat de l'Atlàntic, l'ull inversor manté la mirada posada en la dinàmica de First Republic Bank, un dels 'màrtirs' de la crisi de Silicon Valley Bank. L'entitat bancària californiana va donar a conèixer els seus comptes trimestrals durant la jornada d'ahir, en les que, entre altres coses, va informar d'una caiguda dels beneficis del 33%, igual com dels ingressos, que van cedir més d'un 13%. Malgrat això, va ser la fuga de dipòsits per valor de 104.000 milions de dòlars el que ha catalitzat les caigudes del valor en Wall Street, les mateixes que First Republic manté en la mitja sessió dels Estats Units. En aquests moments, el banc amb seu a San Francisco cedeix un 17%, engrandint la caiguda des de l'esclat de la crisi financera de març fins a un 90%.

Malgrat que el banc va posar en coneixement dels seus accionistes que estan prenent mesures per reestructurar el seu teixit financer, els inversors no han mostrat el seu optimisme, i menys aquest dimecres, quan s'ha conegut que el banc prepara la venda d'actius per valor d'entre 50.000 milions de dòlars i de 100.000 milions de dòlars. Aquesta situació se sembla com un nou desafiament per a la banca de l'estat americà, ja que allà és on més dubtes hi ha sobre el sector.

La setmana que ve es reuneix el BCE i la FED

A escala macroeconòmica, el mercat comença a preparar-se per a les pujades de tipus que duran a terme el Banc Central Europeu i la Reserva Federal el pròxim 3 de maig i 4 de maig, respectivament. Seran les primeres variacions dels dos principals organismes centrals després de l'esclat de les turbulències bancàries del març passat.

Quant a l'IBEX 35, Telefónica ha estat el valor més alcista de la jornada, amb un creixement del 2,42%; li segueix Colonial (+1,71%), ArcelorMittal (+1,46%), Logista (+1,06%) i Repsol (+0,96%). A la inversa, les empreses que han tancat la sessió amb més descensos són Mapfre (-2,07%), Solaria (-1,55%), Aena (-1,40%), que ha presentat uns resultats positius aquest dimecres. El segueixen Meliá (-1,37%), i tanca com a valor més baixista Grifols (-1,29%).

Per la seva part, la resta de les principals places borsàries d'Europa, totes elles, han tancat la jornada amb descensos, sent el CAC 40 l'índex més baixista del Vell Continent, amb una caiguda del 0,86%. El segueix el FTSE Mib italià, amb un descens del 0,54%; el FTSE 100 anglès, amb una baixada del 0,485; i el DAX 30 alemany, que tanca amb un decreixement del 0,48%.

Quant a Wall Street, els principals índexs dels Estats Units creixen en la mitja sessió borsària del país. En aquests moments, el NASDAQ-100 mostra una alça de l'1,41%; el S&P 500 ascendeix un 0,34%; mentre que el Dow Jones es manté pla, amb un lleuger repunt del 0,02%.

El Brent, en negatiu, i el Bitcoin despuntant un 4%

Al mercat de les matèries primeres, els contractes a futur del Brent, petroli de referència a l'eurozona, decreixen un 0,24%, fins als 80,41 dòlars per barril. Quant al WTI, l'esquist de referència als Estats Units es manté pla, sobre els 77,05 dòlars per barril. En el referit a l'or, els futurs del metall preciós mantenen un nivell similar en les últimes hores, cotitzant sobre els 2.002 dòlars per unça.

Quant al mercat de les criptomonedes, el Bitcoin ascendeix un 4,62%, fins als 26,986 euros que marca actualment. Per la seva part, l'Ethereum cotitza sobre els 1.768 euros, marcant una alça propera al 4% en aquests moments.