L'IBEX 35 es desperta amb pèrdues del 0,9% i perd la cota dels 9.200 punts bàsics aquest dimecres. El principal índex de la borsa espanyola amplia les caigudes per la incertesa en les negociacions sobre el sostre de deute nord-americà. Ahir, els principals índexs borsaris a Europa i els Estats Units, que presenten baixos volums de negociació, es van tenyir de vermell.

Els inversors esperen avui amb cautela novetats de l'altre costat del bassal, que puguin saldar-se amb un acord entre republicans i demòcrates abans de l'1 de juny, que eviti l'impagament i els EUA entrin en default per primera vegada en la seva història. Per a aquest dimecres també s'espera la compareixença de la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, que ja va advertir recentment de l'alta probabilitat que el país incorri en impagament.

Més enllà del sostre de deute, avui la Reserva Federal del país nord-americà publicarà les actes de l'última reunió del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC), en la qual es va decidir aplicar una pujada de 25 punts bàsics en els tipus d'interès. A més, els mercats s'han despertat amb les dades d'inflació al Regne Unit, on els preus han baixat l'abril fins al 8,7%, des del 10,1% registrat al març. No obstant això, l'IPC subjacent, que exclou la volatilitat dels preus de l'energia i els aliments, va escalar el 6,8%, sis dècimes més que en març i el seu nivell més alt des de 1992.

També es publiquen a Alemanya els índexs IFO, que mesuren la percepció que tenen les empreses del país sobre la marxa de l'economia. Els analistes esperen un cert deteriorament d'aquests índexs al maig. A més, aquesta tarda el Banc Central Europeu (BCE) celebra el seu 25 aniversari amb un acte a la seva seu central, on està previst que d'un discurs la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde.

Amb aquest context, el selectiu espanyol es desperta en vermell i se sosté en els 9.100 enters. Entre els valors més baixistes en els primers compassos de la sessió destaquen Meliá (-2,86%), ArcelorMittal (-2,23%), Colonial (-2,04%), Merlin Properties (-1,97%) i Acerinox (-1,91%). Per la seva part, només Repsol (+0,36%) i Telefónica (+0,33%) registren pujades.

La resta de Borses europees es desperten amb caigudes del 0,89% per a Londres, del 0,84% per a Frankfurt, del 0,73% per a Milà i del 0,64% per a París. Al mercat de matèries primeres, els futurs del petroli cotitzen amb alces properes a l'1%. El barril de qualitat Brent, de referència per al Vell Continent, se situa en els 77,4 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate es col·loca en els 73,5 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro continua perdent davant de la fortalesa d'un dòlar a l'alça per les perspectives d'una aturada a les alces de tipus als Estats Units. D'aquesta manera, la divisa comunitària se situa als 1,07 bitllets verds en l'encreuament amb el dòlar. Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol a deu anys se situa en el 3,546%. Respecte a les criptomonedes, el Bitcoin cotitza a la baixa i se situa en els 26.700 dòlars, mentre que l'Ethereum se situa en els 1.800 dòlars.