L'IBEX 35 arrenca dimarts amb cautela i cau un 0,24% en l'obertura, tornant als 9.200 punts bàsics. Els mercats continuen pendents de les negociacions sobre el sostre de deute als Estats Units. Després de la reunió d'ahir entre el president Joe Biden i el líder republicà McCarthy sense arribar a un acord, la pressió va en augment a tan sols una setmana que compleixi el termini perquè els EUA comencin a no poder fer front als seus compromisos de pagament, entrant per primera vegada en la seva història en default.

Referent a això, la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, s'ha pronunciat sobre el conflicte assegurant que veu "altament probable" que el país no pugui fer davant les seves obligacions de pagament des de principis de juny si el Congrés no actua per elevar o suspendre el límit d'endeutament.

Quant a referències macroeconòmiques, aquest dimarts es publiquen les lectures preliminars de maig dels índexs avançats d'activitat dels sectors de les manufactures i dels serveis (els PMI que elabora S&P Globa) d'Alemanya, França, el Regne Unit i els Estats Units.

Així mateix, avui intervindran el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, i del president del seu Consell de Supervisió, Andrea Enria, en una trobada financera a Frankfurt, on podrien donar noves pistes sobre les pròximes decisions en matèria de pujades de tipus d'interès. En aquest sentit, ahir el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, va augurar ahir que els tipus d'interès alts continuaran "per un temps prolongat" per assolir l'objectiu que la inflació se situï en el 2%.

Amb aquest context, l'IBEX 35 s'ha despertat amb cautela. Entre els valors més alcistes en els primers compassos de la sessió es troben Mapfre (+0,64%), Colonial (+0,63%), Acerinox (+0,40%), Meliá (+0,34%) i Solaria (+0,32%). Pel costat contrari, les companyies que més cauen són Fluidra (-0,96%), Aena (-0,83%), IAG (-0,82%), Naturgy (-0,56%) i Cellnex (-0,49%).

La resta de Borses europees es desperten amb caigudes del 0,38% per a París, del 0,29% per a Londres, del 0,25% per a Milà i del 0,18% per a Frankfurt. Al mercat de matèries primeres, el petroli puja lleugerament. El barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situa en un preu de 76,05 dòlars, amb un ascens de gairebé el 0,1%, mentre que el West Texas se situa en 72,1 dòlars, amb un augment del 0,08%.

Al mercat de divises, l'euro es col·loca als 1,08 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar. Al mercat de deute, l'interès del bo espanyol a deu anys se situa en el 3,522%. Per la seva part, el Bitcoin cotitza en els 27.200 dòlars i l'Ethereum en els 1.800 dòlars.