L'Ibex-35 ha tancat la sessió d'aquest dimecres amb una alça pírrica del 0,08%, fins a situar-se en els 13.885,7 punts, malgrat que a la mitja sessió s'havia apropat a recuperar els 14.000 enters amb una pujada del 0,70%.

Els valors que més han pujat aquest dimecres han estat Grifols (+4,34%), Aena (+1,87%), Solaria (+0,93%), Acciona Energía (+0,87%), IAG (+0,62%), ACS (+0,45%) i Merlin (+0,44%).

Del costat contrari s'han situat Acerinox (-5,39%, per efecte 'exdividend'), ArcelorMittal (-2,78%), Fluidra (-2,22%), Sacyr (-1,14%), Amadeus (-0,65%), Repsol (-0,58%) i Acciona (-0,57%).

L'Ibex-35 ha estat l'única gran borsa europea que ha tancat la jornada en positiu. Londres ha caigut un 0,13%; París, un 0,57%; Frankfurt, un 0,21%; i Milà, un 0,40%.

Les accions de Grifols han firmat assolit amb aquesta pujada un valor de 12,14 euros, nivells inèdits des del 9 de gener de 2024, quan va patir l'atac del fons baixista Gotham City Research.

Segons les dades del mercat consultades per Europa Press, la firma catalana d'hemoderivats ha retornat per primera vegada a nivells del dia d'atac de Gotham, quan l'acció es va desplomar gairebé un 26%, si bé la cotització encara està un 14,75% per sota de la jornada prèvia a l'esclat d'aquesta crisi --llavors, el 8 de gener, va tancar en els 14,24 euros--.

Pel que fa a 2025, Grifols acumula des de començament d'any una revalorització d'un 32,7% i ha sabut trampejar l'impacte de la política aranzelària dels Estats Units, si bé en alguns moments, com el 'Liberation Day' es van traduir en una acció deprimida fins a l'entorn dels 7,3 euros --des d'aquesta cota, la pujada acumulada assoleix gairebé un 65%--.

Quant a la capitalització borsària, Grifols ha tancat a la negociació amb un pes de 7.440 milions d'euros.

Després d'un 2024 en el que va retrocedir un 40,8% pels atacs de Gotham i la frustrada OPA del fons Brookfield, la companyia catalana ha basat la seva traça borsària en aquest exercici en punts com els resultats del primer trimestre, que van batre les estimacions del mercat, en tant que els comptes del primer semestre es coneixeran el proper 29 de juliol.

També han remat a favor, entre altres motius, les positives previsions de JPMorgan conegudes la passada setmana i les del departament de banca d'inversió de Bestinver.

Aquesta última casa va incloure Grifols en la seva llista de valors recomanats per al juliol sota la premissa que la companyia hauria de continuar recuperant-se mitjançant bons resultats i una millora en la generació de caixa al llarg de l'any; a més, van citar que la farmacèutica estaria pròxima a llançar el fibrinogen a Europa i els Estats Units en mesos vinents.

Associat a això, van preveure que la companyia d'hemoderivats té un potencial alcista que portaria a l'acció a un preu objectiu dels 14,5 euros.

Per la seva part, el banc britànic Barclays va assenyalar en un informe que Grifols té probabilitats de ser considerada una "guanyadora" en la guerra comercial iniciada pel president dels Estats Units, Donald Trump.

La firma espanyola no s'hauria de veure afectada pels aranzels de l'Administració Trump, ja que els productes venuts al país nord-americà procedeixen de donacions de plasma nord-americanes i es fabriquen allà.

En el pla temporal més proper, es pot destacar que aquest mateix dimecres ha transcendit que Grifols invertirà 160 milions d'euros en una nova planta en Lliçà de Vall (Barcelona), amb la qual ampliarà la seva presència industrial a Espanya i duplicarà la seva capacitat de fraccionament de plasma a Europa.

Agenda macro

Dins de l'agenda macroeconòmica, aquest dimecres ha transcendit que la taxa d'inflació interanual del Regne Unit es va situar el mes de juny passat en el 3,6%, dues dècimes per sobre de la pujada dels preus del 3,4% registrada en maig i el seu nivell més alt des de gener de 2024, segons ha informat l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS).

D'aquesta manera, la lectura d'inflació el sisè mes de 2025 es va mantenir molt per sobre del llindar d'estabilitat de preus del 2% del Banc d'Anglaterra.

Així mateix, s'ha conegut gairebé al tancament del mercat la proposta de la Comissió Europea per al nou marc financer plurianual (MFP) per al període de 2028-2034, que eleva d'1,2 bilions a 2 bilions els comptes per als propers set anys i assigna 131.000 milions d'euros per donar suport a la inversió en defensa, seguretat i espai, cinc vegades més finançament en comparació amb el MFP anterior.

En l'àmbit empresarial, Iberdrola ha firmat una línia de crèdit per 2.500 milions d'euros amb un total de 32 bancs internacionals, amb els quals continua reforçant la seva liquiditat i diversificant les seves fonts de finançament.

El barril de Brent se situava al tancament de la sessió europea en els 68,11 dòlars, un 0,95% menys, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) se situava en 65,86 dòlars, un 0,99% menys.

Al mercat de deute, el rendiment del bo sobirà espanyol amb venciment a 10 anys s'ha situat en el 3,297%, davant el 3,319% registrat al tancament de dimarts. D'aquesta forma, la prima de risc davant el deute alemany s'ha situat en 61 punts bàsics.

Al tancament de la sessió europea, l'euro s'apreciava un 0,30% davant el dòlar, fins a cotitzar amb un tipus de canvi d'1,1638 dòlars per cada euro.