Grifols ha tancat una de les seves setmanes més importants -en les quals ha comunicat els seus resultats i intentat transmetre confiança al mercat- com el pitjor valor de la Borsa espanyola en anotar-se un descens del 21,91%, situant la seva acció a 8,976 euros.

Els títols de la companyia catalana d'hemoderivats han aconseguit remuntar aquest divendres amb un rebot del 18,35% després del daltabaix d'ahir, en el que l'empresa es va deixar un 35% del seu valor borsari -l'acció es va enfonsar fins als 7,5 euros- després de comunicar al mercat els seus comptes, que no han estat auditats encara per KPMG, i celebrar la seva reunió amb analistes.

En aquest sentit, el resultat de la sessió d'ahir va ser el pitjor en els registres històrics de la companyia, tornant la seva acció a mínims no vistos des de l'any 2012. Després del rebot d'avui, la companyia ha tornat als nivells de mitjans de gener, quan l'acció ja es veia afectada per l'informe publicat el passat 9 de gener per Gotham City Research, en el qual la firma baixista acusava la companyia catalana de maquillar els seus comptes.

Amb tot, des de començament d'any, Grifols ha perdut gairebé la meitat de la seva capitalització -en concret, acumula una caiguda borsària del 42%-, pel que al tancament d'aquest dijous el seu valor en Borsa se situava entorn dels 5.500 milions, lluny dels gairebé 10.000 amb els quals va tancar el 2023 -llavors la seva acció va acabar l'any a 15,45 euros.

Presentació de resultats dijous

La firma, que va presentar dijous els seus resultats no auditats, va assegurar que "ha rebut confirmació per escrit de KPMG que espera completar els seus procediments interns i emetre la seva opinió d'auditoria abans del 8 de març de 2024, avançant-se a la data límit de la legislació espanyola vigent".

Així mateix, James Costos, actual membre del consell d'administració de Grifols, no va firmar els comptes anuals publicats aquest dijous per la companyia d'hemoderivats en ser absent "per motius personals" en la reunió del consell d'administració celebrada ahir a Barcelona. No obstant això, la companyia ha assegurat que Costos no ha manifestat "disconformitat ni cap oposició amb la documentació remesa", segons figura a l'informe anual de la companyia remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

"Els estats financers intermedis resumits consolidats han estat preparats d'acord amb les NIIF i aprovada pel consell d'administració de Grifols", segons va assegurar la companyia. La firma d'hemoderivats va anunciar en la seva reunió amb analistes que el president executiu i conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann, es convertirà en president no executiu de l'empresa a partir de 2025.

Glanzmann va explicar que aquest canvi està "en línia amb les pràctiques de bona governança" i que durant aquest any treballarà mà a mà amb Nacho Abia, que assumirà el càrrec de CEO de l'empresa a partir del pròxim 1 d'abril. Va afegir que com a part dels treballs per millorar la governança de l'empresa, implementaran "millores rellevants sempre que sigui necessari".

"Simplificarem estructures i no realitzarem cap nova transacció amb parts relacionades", va dir amb referència a Scranton i els dubtes abocats per Gotham City Research sobre la relació entre ambdues societats. Grifols va obtenir un benefici de 59,3 milions d'euros el 2023, la qual cosa suposa un descens del 71,5% amb relació als guanys de 208,3 milions registrats a l'exercici precedent, mentre s'ha anotat uns ingressos rècord de 6.592 milions, un 8,7% més.

La firma catalana, que ha aconseguit un benefici positiu i reducció de palanquejament, ha destacat que els seus guanys nets inclouen "partides no recurrents per valor de 147 milions d'euros relacionades, principalment, amb costos de reestructuració," tal com han explicat a Europa Press fonts de l'empresa.

Divendres 1: rebot i comunicacions a la CNMV

Grifols ha rebotat aquest divendres amb una alça del 18,35% després d'haver enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) tres fets rellevants en el termini de cinc hores per refredar un ambient que ahir es va decantar amb força per les vendes dels títols de la companyia.

En concret, Grifols ha comunicat que espera registrar un flux de caixa lliure de 485 milions d'euros el 2024, excloent extraordinaris, que s'espera que es vegi "temporalment" afectat, principalment, pel 'capex' (inversió en l'actiu fix) de creixement extraordinari relacionat amb l'acord preexistent amb ImmunoTek GH.

Així mateix, han informat que el període establert contractualment per les parts en relació amb la realització de la 'due diligence' confirmatòria per part d'Haier ha acabat amb un resultat "satisfactori". En concret, Grifols i Haier havien subscrit un acord d'aliança estratègica i contracte de compravenda d'accions per transferir aproximadament el 20% de la participació accionarial en Xangai RAAS Blood a Haier.

La firma va publicar aquest dijous en la presentació dels seus resultats no auditats que els ingressos procedents de la venda del 20% de Shangai Raas al Grup Haier --uns 1.600 milions d'euros-- es destinarà íntegrament a amortitzar deute. Finalment, Grifols ha volgut "deixar clar" que "no hi ha hagut una distribució de dividends amb sortida de caixa al seu accionista significatiu Scranton Enterprises ni a cap dels seus filials".

A l'hora de valorar l'acompliment setmanal de la cotització de Grifols, el directiu de XTB, Joaquín Robles, ha apuntat que la preocupació dels inversors es va centrar en la dificultat de la companyia per generar efectiu, ja que això li podria dificultar la reducció del deute. "La farmacèutica catalana no ha aconseguit dissipar els dubtes sobre l'informe de Gotham, per la qual cosa podria continuar patint una gran volatilitat davant del dany reputacional", ha agregat Roures.