Grifols va guanyar 59 milions d'euros el 2023, xifra un 71,6% inferior al benefici reportat l'exercici anterior, segons ha comunicat la companyia aquest dijous. Excloent les despeses extraordinàries relacionades amb els costos de reestructuració, el benefici net del grup assoliria 206 milions d'euros. La multinacional admet que els comptes no estan encara auditades per KPMG, l'informe dels quals preveu rebre abans del 8 de març.

Fonts de la companyia expliquen que l'auditor signarà el document d'auditoria "sense excepcions a tot tardar el 8 de març de 2024 com ha fet en tots els anys anteriors". En aquest sentit, asseguren que la raó de les declaracions provisionals, un mètode adoptat per diverses empreses públiques a Espanya, és que "KPMG està tramitant els documents de suport per a l'informe final d'auditoria, la qual cosa els ha portat més temps de l'esperat".

Quant als ingressos, Grifols ha augmentat un 8,7% (un 11% a canvi constant) la xifra reportada l'exercici anterior, fins als 6.592 milions d'euros, amb creixement en totes les unitats de negoci i regions clau. La companyia destaca haver registrat "un sòlid exercici marcat per una significativa millora dels seus resultats operatius i financers".

En aquest sentit, la farmacèutica catalana va accelerar el seu creixement, millorant les seves previsions, amb un ebitda (resultat brut d'explotació) reportat de 1.251 milions d'euros, que representa un marge del 19% (20,8% excloent Biotest). Per la seva part, l'ebitda ajustat va augmentar fins als 1.474 milions d'euros, que representa un marge del 22,4% (24% excloent Biotest). L'ebitda ajustat exclou 223 milions d'euros de despeses extraordinàries (190 milions d'euros excloent Biotest) que comprenen, principalment, 159 milions d'euros de costos de reestructuració. L'empresa d'hemoderivats subratlla la millora dels seus marges d'ebitda i la generació de flux de caixa, avançant així cap al seu objectiu de despalanquejament.

"Hem complert tots els nostres compromisos el 2023, un any rècord marcat per la sòlida progressió dels nostres resultats operatius i financers. Totes les nostres iniciatives, inclosa la revitalització del negoci del plasma, la consecució de fites en innovació i l'aliança estratègica amb el Grupo Haier per donar suport al despalanquejament, han generat un fort impuls i ens han preparat per créixer de forma rendible i sostenible a partir de 2024", ha assenyalat Thomas Glanzmann, president executiu i conseller delegat de Grifols.

Redueix palanquejament, amb la venda clau de Shanghai RAAS

Quant al palanquejament de la companyia, un dels punts febles a millorar i assenyalat per Gotham en el seu informe, Grifols destaca que "continua sent una prioritat". En aquest sentit, la ràtio de palanquejament es va reduir fins a 6,3 vegades a tancament de l'exercici. A més, els ingressos procedents de la venda del 20% de Shanghai RAAS al Grup Haier "es destinaran íntegrament a amortitzar deute", per la qual cosa, tenint en compte aquesta transacció, la ràtio de palanquejament proforma se situa en 5,4 vegades, amb l'objectiu avançar a un ràtio de 4 vegades el deute.

Grifols espera fer front als seus venciments de 2025 en el primer semestre de 2024 i "tractarà de fer-ho de manera eficient". Per a això, la companyia tindrà en compte tant els fons procedents de la venda prevista com les diverses opcions de què disposa, inclosa el refinançament d'aquests venciments "sense deixar de ser consistents amb els objectius de despalanquejament", ha explicat el grup.

En aquest sentit, està previst que l'operació amb el Grup Haier es tanqui en la primera meitat de 2024, "permetent impulsar sinergies i capitalitzar el potencial de la Xina, un mercat d'alt creixement en els sectors del plasma i el diagnòstic". A més, aquesta aliança prolonga l'acord de distribució exclusiva d'albúmina amb *SRAAS durant els pròxims deu anys, extensible fins a 20 anys. Excloent l'impacte de la NIIF 167, el deute financer net és de 9.420 milions d'euros. 

Grifols millora el seu marge brut fins al 39,7%

El marge brut ajustat de *Grifols va aconseguir el 41,4% en el quart trimestre de 2023, que representa una millora de 570 punts bàsics en relació amb el mateix període de l'any anterior. D'aquesta manera, ha contribuït a l'avanç del marge en 2023 fins al 39,7% (37,6% en 2022) excloent Biotest. La companyia reconeix que, "tenint en compte el decalatge de nou mesos en la comptabilitat d'inventaris del sector", el compte de pèrdues i guanys de Grifols sofreix un descens del 22% del cost per litre de plasma (CPL) iniciat en el tercer trimestre de 2022, així com la reducció del 5% en els seus costos de producció.

La millora seqüencial registrada durant l'any també es constata en el quart trimestre, amb un marge del 26,1% excloent Biotest. D'altra banda, la farmacèutica destaca els bons resultats de Biopharma i l'impacte positiu en el compte de resultats de l'"estalvi de costos derivat del pla de millores operatives", que va afavorir el descens del 22% en el cost per litre de plasma i el palanquejament operatiu.

Respecte a la generació de flux de caixa, Grifols indica que va mostrar una tendència positiva recolzada per una forta millora en el rendiment operatiu. Així, el flux de caixa operatiu, excloent les despeses extraordinàries, ha augmentat significativament fins a aconseguir 351 milions d'euros en 2023, que representa un increment de 300 milions d'euros en relació amb l'any anterior. El flux de caixa lliure (FCF), excloent extraordinaris, se situa prop dels 120 milions d'euros generats en el segon semestre de 2023 gràcies al fort impuls dels ingressos i a l'expansió de l'ebitda.

Previsions per a 2024

Respecte a les previsions del grup per al present exercici, Grifols espera un creixement dels ingressos superior al 7% a canvi constant, impulsat per Biopharma, que creixeria entre un 8% i un 10%. Per part seva, estima que l'ebitda ajustat se situarà per sobre de 1.800 milions d'euros (excloent la contribució de SRAAS de 50 milions en 2023). 

La farmacèutica posa de manifest els canvis implementats en el govern corporatiu. En 2023, Grifols va iniciar la cerca d'un nou conseller delegat per a garantir la separació de propietat. Nacho Abia, nomenat conseller extern recentment, serà el nou CEO de Grifols a partir de l'1 d'abril de 2024. Substituirà a Thomas Glanzmann, que manté el lloc de president executiu. Es consumeixi així la separació de la família fundadora de la gestió del grup, amb el pas enrere de Raimon Grifols, Víctor Grifols Deu i Albert Grifols Coma-Cros, amb càrrecs executius dins del seu consell d'administració.

A més, Grifols destaca la incorporació en els últims mesos de nous directius en posicions clau com Roland Wandeler, Camille Alpi, Joerg Schüttrumpf, i Miguel Louzan. "Els nous executius, juntament amb l'equip existent, contribuiran a enfortir encara més l'equip gestor de *Grifols. El compromís de *Grifols és complir amb els més alts estàndards de govern corporatiu. Per això, està treballant activament per a simplificar estructures", ha explicat l'empresa.