El 2020 s'ha convertit en una referència per a nombroses variables econòmiques, destacant especialment la recuperació del PIB perdut amb la pandèmia que es va aconseguir recuperar finalment aquest any amb retard respecte a altres països del nostre entorn. Però a nivells més micro, també és un any d'un deteriorament tan profund que ha costat superar, com evidencien moltes companyies en els seus comptes de resultats que encara no han recuperat els nivells de beneficis previs a la pandèmia de Covid-19. Al món de la borsa, els dividends aquest 2023, encara per tancar, tornaran als nivells de 2019, any en què els accionistes van rebre per al conjunt del mercat espanyol 30.544 milions d'euros com a part del benefici empresarial repartit entre els seus socis.
Es preveu que aquest any, el pagament total de dividends del mercat espanyol superi els 30.000 milions d'euros i es quedi molt a prop o iguali el repartit fa quatre anys: tornada a la normalitat. Així, a l'exercici de l'aturada per la pandèmia les cotitzades a Espanya van pagar 18.523 milions d'euros, xifra que es va elevar fins als 19.906 milions el 2021 i que va rebre una empenta clara l'any passat quan les butxaques dels accionistes van percebre en el seu conjunt 25.276 milions.
Lògicament, a més d'altres consideracions relacionades amb la moda financera, l'evolució del resultat empresarial és clau per retribuir l'accionista. Si les empreses guanyen menys difícilment podran mantenir el dividend o, en cas d'un panorama econòmic molt ombrívol, prefereixen guardar aquests diners per suportar millor els envits del seu negoci. També, tradicionalment, les empreses en sectors d'alt creixement com les tecnològiques han optat sempre per revertir els seus guanys en noves inversions i eludir el pagament a l'accionista. Dins de les modes i els moments econòmics, s'ha produït un fenomen de tornada al dividend en metàl·lic, en comptes d'utilitzar el lliurament de noves accions com a pagament a l'accionista (scrip dividend). Una fórmula de retribució en accions de què van abusar moltes companyies, preferentment els bancs, i que multiplicava el nombre de títols provocant la caiguda del preu en borsa en diluir-se les seves ràtios de rendibilitat. És més, el Banc Central Europeu (BCE) va acabar limitant el pagament de dividends de la banca el 2020.
El bon moment del sector bancari ha estat aquest 2023 clau en la millora de les xifres de retribució a l'accionista, amb un comportament general molt positiu en la marxa de les empreses, allunyant trimestre a trimestre el fantasma de la desacceleració. Un fantasma que s'ha posposat per a 2024, encara que ara amb escassa convicció, pensant més en un aterratge suau de les economies. A més, les empreses han pogut elevar els seus marges en moments complicats, aprofitant també el context d'unes economies menys globalitzades, després de la pandèmia i la guerra d'Ucraïna.
Trenta valors a les portes
El moment exacte de la publicació del dividend no sempre s'anuncia amb excessiva antelació i depèn molt de les companyies, encara que mantenen un comportament regular en els pagaments. N'hi ha que opten pel pagament únic, d'altres paguen un dividend cada trimestre i, el més habitual és realitzar dos pagaments, un el gener (o el desembre) i un altre a intervingut d'any, repartint part dels beneficis aconseguits l'any anterior com els ja collits en el primer semestre.
Un total de 14 companyies han confirmat els seus pagaments per als mesos de desembre i gener. Es tracta de coca-cola Europe, Fluidra, ArcelorMittal, Merlin Properties, Atresmedia, Telefónica, Miquel i Costes, Metrovacesa, i Banc Sabadell els pagaments del qual es fan efectius aquest últim mes de l'any. Entre les assegurances per al gener hi ha Endesa, Repsol, Naturhouse i Iberdrola.
Entre els clàssics d'aquests pagaments realitzats altres anys (encara sense data concreta), destaquen al desembre Alantra, Enagás, Prim, Elecnor, Corporació Financera Alba i Bankinter. Per al gener s'esperen els pagaments de Cie Automotive, Redeia (Xarxa Elèctrica) Faes Farma, Sacyr, Amadeus, ACS, Prosegur i Prosegur Cash.
La Borsa espanyola sistemàtica se situa entre els mercats amb més rendibilitat per dividend del món. Per aquest concepte la rendibilitat obtinguda bruta supera el 4% anualment, oscil·lant tant pel volum dels pagaments com pel dels preus que marquin les accions. Així, és un dels atractius del mercat per als inversors internacionals que són propietaris del 48,8% del valor de les accions espanyoles cotitzades, 15 punts percentuals més que fa 14 anys. També és un element important en el suport de les cotitzacions. Quan es produeixen caigudes pronunciades als mercats es dispara la rendibilitat per dividend en aquelles companyies solvents que acudeixen puntualment a la cita del pagament a l'accionista. Un factor que, sens dubte, provoca l'entrada de diners per garantir-se aquesta rendibilitat fixa.