El millor comportament de la Borsa espanyola, reflectida al seu índex IBEX 35, davant les seves homòlogues europees i nord-americanes en aquest complicat 2022 respon als pagaments de dividends i al perfil de les empreses que els abonen, pertanyents al model de valor davant el del creixement. Aquestes companyies han estat les que han format les carteres de Borsa guanyadores aquest any. Aquestes característiques porten que l'IBEX caigui sol el 4,7%, percentatge que es redueix el 0,7% de pèrdua si s'inclou la rendibilitat per dividend del mercat, segons càlculs facilitats per Borses i Mercats Espanyols (BME).

A més, un dels seus índexs de la família IBEX, el Top Dividend, pujava un 3,2% anual en finalitzar novembre, convertint-se en un dels indicadors borsaris multisectorials de millor acompliment mundial a l'exercici. Normalment, els índexs de les Borses no solen recollir els pagaments a l'accionista, encara que existeixen excepcions com el cas de l'índex alemany DAX Xetra que sí que els incorpora i que, malgrat això, registra una caiguda anual de l'11,23%.

Fins al novembre, la retribució total a l'accionista mitjançant dividends i devolució de primes d'emissió assoleix un valor de 23.619 milions d'euros l'any i creix un 28,96%. Per la seva part, l'amortització d'accions registra vint-i-sis operacions que representen un valor màxim històric de 13.890 milions d'euros, una xifra que triplica l'amortitzat en tot 2020 i que és màxim històric anual. De la xifra de retribució directa als accionistes, 23.106 milions d'euros corresponen a dividends (amb un augment del 36,11%), 509,44 milions són devolucions de primes d'emissió (-61,77%) i 3,09 milions corresponen a reduccions de capital amb devolució d'aportacions. Per mercats 23.032,04 milions d'euros són retribució procedent d'empreses cotitzades en Borsa i 583,83 milions de companyies admeses en BME Growth.

El protagonisme de la banca i del sector energètic en el mercat espanyol ha bufat a favor per evitar el daltabaix viscut en altres places. Hi ha afavorit l'alça dels tipus d'interès y dels preus del petroli i del gas

El repartiment dels beneficis als accionistes ha estat la gran carta, gràcies també que, malgrat les incerteses econòmiques i geopolítiques, les companyies han mantingut durant 2022 un bon ritme de creixement guanys. Així, en els nou primers mesos de l'any -últimes dades publicades- les empreses que formen l'IBEX 35 van guanyar 39.250 milions, una mica menys que el 2021, a causa de resultats extraordinaris d'aquell any a Caixabank, Telefónica i Bankinter, però un 44% més que el 2020 quan per culpa de la Covid-19 van caure els resultats i també els pagaments als accionistes.

Els sectors d'èxit l'any

L'escàs pes de companyies industrials i tecnològiques al mercat espanyol explica, en bona mesura, un comportament pitjor en l'última dècada davant altres places europees i, per descomptat, les nord-americanes. Tanmateix, el protagonisme de la banca i del sector energètic al mercat espanyol ha bufat a favor per evitar el daltabaix viscut en altres places.

Els diners internacionals han buscat el refugi en de les empreses financeres, afavorides per la brusca i ràpida alça dels tipus d'interès que ja s'ha reflectit en els seus comptes. Així mateix, les tensions al món de l'energia han provocat l'alça del petroli i del gas nautal, empenyent al sector energètic que també ha tocat màxims històrics de beneficis a tot el món.

Així, l'estructura sectorial del mercat ha afavorit la millor evolució del conjunt. L'IBEX Bancs pujava l'any un 12,96% i l'Ibex Energía un 6,15%. A més, els dos sectors s'han vist especialment beneficiats en Borsa en la reacció a l'alça dels mercats entre el 20 d'octubre i el començament de desembre. El pes d'aquests dos sectors en la capitalització del mercat de valors espanyol és proper al 44% (si incloem energies renovables), mentre que el de Tecnologies (el més castigat durant l'any) assoleix lleugerament l'11% si incloem aquí les Telecomunicacions.

Més pagament en metàl·lic

Un any més el pagament de dividend flexible -l'inversor elegeix entre cobrar accions o efectiu-, conegut com scrip, ha ocupat una part important dels imports distribuïts. D'aquesta forma el 2022 fins al mes de novembre s'havien dut a terme 14 pagaments pel mètode de scrip (els mateixos que el 2021), per un valor de 3.603 milions d'euros (un 13,7% menys), davant el gruix de 20.000 milions en metàl·lic. Totes aquestes xifres posicionen Espanya com un dels mercats d'accions que més rendibilitat per dividend ofereix als seus inversors. Segons les dades de l'últim informe mensual per a mercats de valors desenvolupats de MSCI, Espanya presenta un valor del 3,9% el novembre de 2022 (la seva mitjana històrica és del 4%).