El selectiu Ibex-35 arrencarà la setmana com la va acabar: pendent de Trump i la guerra aranzelària. Aquest dilluns, el mercat espanyol i la resta, estaran molt condicionats per les sensacions que els inversors hagin tret de la reunió de les delegacions a alt nivell de la Xina i els Estats Units aquest cap de setmana a Suïssa en espera que els Estats Units aclareixin aquest dilluns el "progrés substancial" anunciat aquest diumenge. De fet, en dependrà que la Borsa espanyola continuï la senda alcista de l'últim mes que, després de la caiguda del 8 d'abril, ha anat recuperant posicions aixecades per les ganes de comprar.
Divendres, en el preludi de la reunió chinoestadounidense, el selectiu tancava per sobre dels 13.550 enters després d'haver tocat màxims anuals -13.586- i haver tocat amb la punta dels dits els 15.600, màxims des de 2008, abans que la crisi financera tombés l'índex. Així, aquesta setmana parteix d'una revalorització de l'Ibex-35 propera al 17%.
Igualment, els inversors interessats en les criptomonedes, estaran molt pendents del bitcoin, que la setmana passada va recuperar els 100.000 dòlars, preu que ha perdurat fins ara. Aquest diumenge, tocava un màxim de 104.832 i s'ha mantingut per sobre dels 104.000 dòlars, tret d'algunes vegades que ha tornat als 103.000.
Escenari macro
Però no només pesaran els aranzels del president Donald Trump. En el pla macroeconòmic, aquesta setmana es coneixeran les dades d'inflació relatives al mes d'abril dels Estats Units i els europeus d'Alemanya, França, Itàlia i Espanya. Encara que en el cas nacional, es tracta de conèixer el descossatge de l'índex de preus de consum, perquè l'INE ja va avançar a finals del mes passat que els preus pugen un 2,2% respecte al mes d'abril de l'any passat. Si el dimecres 14 es confirmen les dades, suposarà un descens d'una dècima sobre el mes anterior i es col·loca molt a prop de l'objectiu del 2% del Banc Central Europeu. La baixada de preus s'explica, segons va avançar l'INE, al descens dels preus del gas i a la baixada dels preus de l'electricitat i els carburants i lubricants.
Agenda Europa
Baixant al detall de l'agenda setmana, Efe remarca que a Europa, dilluns caldrà estar pendent de la reunió de l'Eurogrup, que preveu avançar en el pla de defensa europeu- i la celebració de subhasta de deute públic alemany a 12 mesos, així com de deute francès a 3,6 i 12 mesos.
El dimarts 13, hi haurà dades d'atur al Regne Unit; l'índex ZEW de confiança inversora en Alemanya i la zona euro; on també es publicarà la seva balança per compte corrent, i el seu deute públic a 2 anys, mentre que a Espanya se celebrarà subhasta de lletres espanyoles a 3 mesos.
Dimecres, l'IPC d'Alemanya i Espanya, la compareixença del president del Bundesbank, Joachim Nagel, i la celebració de subhasta de deute alemany 30 anys.
Dijous, que encara que és festiu a Madrid, la Borsa funcionarà, tindrem ocupació en la zona euro en el primer trimestre de l'any, així com el PIB i la producció industrial i el PIB del Regne Unit.
Les dades macro europees tanquen la setmana amb l'IPC d'Itàlia i la balança comercial de la zona euro.
En l'àmbit empresarial, continuen els resultats, amb especial interès en Telefónica, Acciona, Acciona Energía, Naturgy, Grifols, Ferrovial, OHLA, ACS, Almirall, Alba, Audax Renovables, o Squirrel Media.
Agenda EUA
Als EUA, els inversors coneixeran dilluns el balanç pressupostari federal d'abril, l'enquesta sobre la concessió de préstecs, i la celebració de subhasta de deute públic a 3 i 6 mesos.
Dimarts arribaran els preus, a més dels ingressos reals dels treballadors, l'índex Redbook de vendes detallistes, i la celebració de subhasta de deute a 52 setmanes. Segons ha assenyalat el director d'inversions financeres de Mutualitat de l'Advocacia, Pedro del Pozo, a Efe, s'espera que l'IPC es mantingui tant en la referència general com en la subjacent en els mateixos nivells del mes anterior, del 2,4% en inflació general i del 2,8 % en subjacent.
Dimecres compareix Christopher Waller, membre del Consell de Governadors de la Fed, es coneixeran els tipus d'interès hipotecaris a 30 anys del MBA, i l'informe mensual de l'OPEP.
Ja divendres, les renovacions dels subsidis d'atur, l'índex de preus de productes (IPP) subjacent, les vendes detallistes, les sol·licituds d'atur i l'informe d'ocupació de la Fed de Filadelfia.
En l'àmbit empresarial, seran rellevants els resultats de Cisco Systems, Walmart, o Deere & Company, entre d'altres.
Agenda Àsia-Pacífic
Dilluns el Japó publica la seva balança per compte corrent desestacionalitzat; dimarts celebrarà subhasta de deute a 30 anys; dimecres, l'índex de preus de béns corporatius d'abril; dijous, les compres de bons estrangers; i divendres el seu PIB.
L'últim dia de la setmana també es publicarà el PCSI de Thomson Reuters i IPSOS tant del Japó com de la Xina. A l'Índia es publicarà dimarts la seva dada d'inflació del mes d'abril passat.