L'amenaça serà una realitat en menys de dos mesos: el sector del cultiu de l'arròs al Delta de l'Ebre pot acabar morint si la sequera continua o no hi ha un gir radical pel que fa a les precipitacions que puguin haver-hi en les properes setmanes.

La previsió és que el reg de totes les plantacions tanqui completament l'aixeta a partir del mes de juliol o, com a molt tard, el mes d'agost. L'alerta ens l'avança, per ON ECONOMIA, l'Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR): "Actualment només s'està regant el 50% de la concessió que hi ha pels camps d'arròs del Delta de l'Ebre, però també amb afectacions més secundàries, per pes econòmic, a hortalisses i cítrics", adverteix el gerent d'Acatcor, Ramon Lletjós.

Hectàrees afectades

Aquest 50% respon a la concessió per a regar les 11.000 hectàrees de cultius. Si no hi ha millores, es preveu que la finalització del reg podria comportar la pèrdua de la collita de l'arròs al Delta. La qualitat de l'aigua disponible també és un problema que afecta la productivitat dels cultius. Les despeses per preparar les terres i les infraestructures ja s'han fet, però les pèrdues podrien ser incalculables si no es pot acabar el cicle de la planta de l'arròs. La Comunitat de Regants sol·licita ajuda per part de les administracions per a fer front a aquesta situació.

Una problemàtica general

Un moment crític que també passen zones geogràfiques veïnes. Parlem de la Comunitat de Regants de la Terra Alta que té 8.400 hectàrees en regadiu, principalment de vinya, oliveres i arbres fruiters, amb un reg eficient de suport per degoteig que s'ha construït fa més de 20 anys. Si no hi ha prou pluja, les parcel·les de secà tindran una collita de raïm molt afectada, mentre que les que tenen reg podran obtenir una bona collita de raïm i olives. Això serà un any difícil per als pagesos que no tenen reg, ja que no podran recollir els seus fruits si no plou aviat. Tot i això, el consum d'aigua de la comunitat és bastant inferior a la dotació, la qual cosa és una bona notícia en un any de sequera com aquest. La Comunitat de Regants considera que és imprescindible gestionar l'aigua de forma eficient i fomentar la utilització de tecnologies de reg eficients per fer front als efectes del canvi climàtic i les sequeres cada vegada més freqüents. 

Sigui com sigui, la sequera és una pandèmia climatològica i econòmica que afecta de nord a sud tota Catalunya. A les comarques de Girona ja han avançat que les pèrdues seran milionàries i, tenint en compte les limitacions que ja presenta la Muga i el Baix Ter, s'arriba als deu milions d'euros de balanç en negatiu. Si ens centrem en el cas de l'arròs del Delta, les xifres són d'escàndol i amenacen l'estabilitat econòmica de tota la zona. El Delta, en condicions normals de no sequera, cobreix una extensió de gairebé 22.000 hectàrees i produeix al voltant de 120 milions de quilos d'arròs. Xifres que el posicionen com la tercera concentració més gran d'aquest cultiu a tot Espanya.

Beneficis sense sequera

El 65% de la superfície està destinada a l'agricultura intensiva d'aquest cereal. En una situació normal, la cooperativa Arrossaires del Delta de l'Ebre, que comercialitza les marques Nomen, Bayo i Segadors del Delta pot arribar a registrar un benefici net d'1,64 milions d'euros i una facturació de 35,8 milions, com indiquen les darreres dades dels informes del 2018, previs a exercicis amb temporades catastròfiques com el Glòria, la covid o, ara la sequera. Arrossaires del Delta de l'Ebre va posar en marxa el 2010 un pla per augmentar les vendes a l'exterior, i actualment les exportacions representen el 16% de les vendes, amb Europa i l'arc mediterrani com a principals mercats. 

El perill és l'efecte dòmino que pot desencadenar ja que, tal com adverteix ACATCOR, si no es rega, mor la collita, però tampoc n'hi haurà una de nova per l'any vinent. L'aigua quedarà deserta de plantacions d'arròs i el símbol de l'agricultura, però també el turisme sostenible que es vol impulsar des de l'any 2020 moriran. Altres derivades repercutiran en altres sectors com el dels musclos del Delta, on la sequera ja amenaça en la pujada de preus d'aquest producte. La falta d'aigua dolça ja s'assumeix amb resignació.