La campanya d'estiu aquest any generarà al voltant de 507.090 contractes a Espanya, un 2,3% més que fa un any, quan se'n van rubricar 495.694, segons Randstad. No obstant això, la xifra prevista per a aquest any seria un 4% inferior a la de l'estiu de 2021, abans de l'entrada en vigor de la reforma laboral, quan es van registrar 528.383 contractes. "El nombre total s'ha vist reduït per les noves fórmules i per la dinàmica de contractació indefinida que ha introduït la nova normativa", avisa l'empresa de recursos humans, segons informa l'agència Europa Press.

En l'anàlisi de la sèrie històrica, Randstad detecta que, des de 2013, el volum de contractes a l'estiu no ha deixat de créixer, fins a 2019, quan es van firmar 621.736 contractes. L'excepció va ser durant la irrupció de la Covid-19, quan es va desplomar l'indicador fins a 369.966 contractacions. La recuperació, tanmateix, va ser del 42,8%, "per després moderar-se per efecte de la reforma laboral".

Hotels i logística, principals sectors

Per sectors, el 37,4% dels contractes correspondran a activitats relacionades amb hotels i allotjaments, seguides per la logística, amb un 28,9%. Això significa que dos de cada tres contractes es firmaran aquest estiu en un d'aquests dos sectors. A aquests els segueixen el comerç (15,6%), restaurants (14,9%) i lleure i entreteniment (3,3%). Respecte a l'estiu de l'any passat, el sector que més creixerà serà el dels hotels (66,6%), seguit pel lleure (42,7%) i la restauració (37,3%). Al contrari, es registrarien caigudes al comerç (-30,7%) i la logística (-27,3%).

Madrid i Catalunya, menys contractacions

Per regions, Extremadura (26,3%), Regió de Múrcia (20,2%) i Castella-la Manxa (16%) lideraran els increments de contractació aquest estiu en comparació amb el de 2022, segons la previsió de Randstad. El segueixen Astúries (15,5%), Galícia (13,2%), Andalusia (12,5%) i Cantàbria (11,6%). La Comunitat de Madrid i Catalunya, en l'altre extrem, registrarien menys contractes aquesta campanya d'estiu respecte a la de l'any passat, amb -5,7% i -7,7% respectivament.

El director de Randstad Research, Valentín Bote, explica que això succeeix "ja que el turisme és molt actiu en aquestes comunitats, en comptes de firmar contractes nous durant la campanya, es fan crides als treballadors amb contracte fix discontinu, per la qual cosa aquesta caiguda no suposa pèrdua del dinamisme al sector".

Castella i Lleó (7,7%), La Rioja (5,2%) i País Basc (4,5%) registren a penes augments d'un dígit, per sobre no obstant la mitjana nacional, mentre que inferiors a aquesta hi haurà Comunitat Valenciana (1,4%) i Aragó (0,8%). Els arxipèlags experimentaran les caigudes de contractació més importants aquest estiu; a les Balears, Randstad preveu un 19,1% menys i a les Canàries un 16,6% menys.

En nombres absoluts, l'informe destaca que a Andalusia es firmaran 102.910 contractes, a Catalunya 57.750 i a Madrid 55.060. Aquestes seran les tres comunitats autònomes que concentraran el 57% del total de les contractacions.

Perfils amb alta disponibilitat

Durant la campanya estival s'espera que les empreses busquin perfils de contractació que pugui entrar amb poc marge de temps, ja que el mercat i les seves demandes evolucionen de manera àgil, assenyala Randstad. "Es busquen perfils amb una alta disponibilitat i adaptació ràpida al lloc de treball, preferiblement amb experiència prèvia al sector en el qual desenvolupen la seva activitat".

La companyia de recursos humans i maneig del talent recomana a més als professionals que busquin incorporar-se aquest estiu al mercat laboral que, independentment de la seva situació, "no perdin de vista" les competències i habilitats que seran més demandades aquesta temporada, i continuïn formant-se.

"El mercat laboral del nostre país té com un dels seus principals problemes el de l'escassetat de talent, que provoca que les empreses tinguin problemes per trobar els professionals que s'ajustin a les seves necessitats," apunta.

Per la qual cosa recomana, així mateix, als ocupadors, ser conscients què és el que demanden els professionals a l'hora de buscar empreses on treballar. "La conciliació se situa en el segon posat entre les demandes dels treballadors, per darrere únicament del salari".

"Els treballadors espanyols valoren cada vegada aspectes relacionats amb la qualitat de vida, l'ambient de treball, la seguretat laboral i el desenvolupament professional", conclou.