Poc temps després que s'obrís al públic Chat GPT, eina d'intel·ligència artificial que respon preguntes i és capaç de crear continguts, el Dídac (nom fictici) va tenir una idea. Va veure un post en LinkedIn que deia: "El teu treball no te'l robarà la Intel·ligència Artificial, sinó una persona que utilitzi Intel·ligència Artificial". Així que va decidir avançar-se i utilitzar aquesta eina per redactar plans de projectes creatius. "Ara, sento que tinc ales, com si tingués un cervell més," exclama. Mentre les principals tecnològiques del món intenten posicionar-se en la cursa per la Intel·ligència Artificial, treballadors i empreses ja estan utilitzant aquestes eines per a la generació de contingut i la presa de decisions.

Treballa en el departament creatiu d'una empresa en expansió i, davant del ritme frenètic que li imposen, va provar que Chat GPT li fes el primer redactat per a un projecte que havia de presentar. "En uns quants minuts, el vaig tenir. Si hagués hagut jo de seleccionar quines dades buscava, quines idees, després escollir-les, navegar, hauria trigat hores, potser dies", explica.

Això sí, Dídac aclareix que "al contingut que et dona la Intel·ligència Artificial cal donar-li unes capes, sumar-li la teva mà humana, el teu talent". No pot presentar tal qual el contingut com se l'ha redactat la Intel·ligència Artificial, perquè "un 30 o 40% de les coses que t'explica són òbvies o no tenen sentit". Una de les particularitats d'aquests sistemes avançats d'Intel·ligència Artificial generativa, o sigui que genera continguts i no només recull dades, és que aprèn del que va interactuant amb l'usuari. 

Dídac no vol revelar la seva identitat perquè fins i tot en el seu treball prefereix mantenir "en secret" que utilitza aplicacions d'Intel·ligència Artificial. "No dic que l'utilitzo. Si el saben els meus companys voldran utilitzar-lo també o em diran que faig trampa, perquè és com posar-li un complement a un motor d'un cotxe de Fórmula 1, encara que no hi ha una regla clara que digui que el que faig està bé o malament", explica, i afegeix que sent com si estigués "dopat", perquè treballa més de pressa que la resta. "També penso que com vaig molt més ràpid que la resta, s'acostumaran i me'n demanaran més. Així que intento donar-me calma, vaig a un ritme més alt, però no accelero tant els lliuraments per si de cas", reconeix. "A més, vull donar-me un temps per veure si realment m'agrada treballar amb aquesta eina.

Dídac és una ment inquieta que sempre ha intentat experimentar, tant en la imatge com en el so, àmbits que domina en camps encara per explorar, i ha portat part de la seva experimentació als seus treballs. Apassionat per les interseccions entre art i tecnologia, compara la Intel·ligència Artificial a l'autotune, recurs digitalitzador de la veu que utilitzen sobretot en la música urbana. "Quan va sortir molta gent va dir, Què és això? Això no és veu", recorda.

El valor del contingut

I això el porta a fer-se una pregunta: "Si un contingut ho ha fet una Intel·ligència Artificial val menys, encara que sigui bon contingut?". Per dosificar-se una mica i no anar a una velocitat tan descaradament superior als seus companys, Dídac va decidir deixar durant uns dies el Chat GPT-3. "M'està costant, perquè vaig molt més lent i el ritme de treball és molt elevat", explica. El principal al·licient de Dídac per utilitzar Intel·ligència Artificial és el ritme de treball, però també l'estimula creativament. "Trobes idees fresques, diferents, és com parlar amb algú acabat d'aixecar al seu dia més creatiu i enèrgic. Et dona idees que tu no tens", compara.

"M'agrada trencar els esquemes sobre com s'utilitzen les coses. A la Intel·ligència Artificial se li pot preguntar com presentar un text de manera més creativa, com fer-li un volt. Jo després l'he de reinterpretar, però treballa amb dades de molta envergadura a les quals jo no podria arribar. Per exemple, si em fa un redactat sobre un tema jo li puc demanar que el combini amb conceptes ecològics, dir-li que li doni un to més agressiu, mil coses diferents," desenvolupa. En temps de falta de referents, per a Dídac les converses i creadors de contingut d'Intel·ligència Artificial funcionen "com un mestre o un professor d'Universitat".

Més allà de creadors de contingut com Dídac, els xats d'Intel·ligència Artificial estan començant a ser utilitzats "per definir plans de producte, plans de projecte i per crear continguts, presentacions i correus electrònics i missatges per a clients", segons explica Jordi Damià, enginyer de Telecomunicacions, CEO de Setesca, consultor de Tecnologies de la Informació i professor d'EADA. "Sirve per millorar el rendiment, però encara no tenim mètriques per saber fins a quin nivell", defensa Damià.

Núria Oliver, doctorada en Ciències Computacionals, Machine Learning i Intel·ligència Artificial, apunta que el gran canvi que aporten aquestes noves tecnologies d'Intel·ligència Artificial és que utilitzen "mètodes generatius, que en lloc d'interpretar dades que ja existeixen són capaços de generar contingut per si mateixos, ja sigui música, àudio o vídeos," utilitzant dades i contingut creat anteriorment i aprenent de noves interaccions. "Fins ara només els humans podíem escriure text, és la primera vegada en la història que una entitat no humana pot generar continguts", adverteix. "Els programadors també estan utilitzant aquestes aplicacions per crear codis i millorar la seva productivitat", afegeix Oliver, que avisa que "la Intel·ligència Artificial afectarà a gairebé tots els sectors i toca reinventar-se i redefinir els treballs".

Hem preguntat també a Chat GPT-3 en quines feines puc utilitzar aquesta eina i això és el que ens ha respost:

"ChatGPT és un model de llenguatge desenvolupat per OpenAI que pot ser utilitzat en una varietat d'aplicacions i tasques. Alguns dels usos més comuns de ChatGPT inclouen:

Generació de text: ChatGPT pot ser utilitzat per generar text partint d'un prompt o context donat, com a descripcions de productes, resums de notícies, etc.

Conversational AI: ChatGPT pot ser entrenat per respondre a preguntes en un diàleg humà-com, el que ho fa ideal per a aplicacions com a chatbots, assistents virtuals i sistemes d'atenció al client.

Traducció automàtica: ChatGPT pot ser utilitzat per traduir text d'un idioma a un altre.

Summarization: ChatGPT pot ser utilitzat per resumir textos llargs en un format més curt i concís.

Anàlisi de sentiments: ChatGPT pot ser entrenat per categoritzar el to o sentiment expressat en un text donat.

Aquests són només alguns exemples de com ChatGPT pot ser utilitzat en diferents aplicacions i tasques. En general, la capacitat de ChatGPT per generar text partint d'un context donat ho fa versàtil i útil en una àmplia varietat d'usos".