Intentem preguntar al Chat GPT-3 d'Open AI, però està saturat i en parlem amb Chatsonic, una aplicació d'intel·ligència artificial que ens explica les grans empreses que són darrere d'aquesta tecnologia. Per fer-ho, això sí, ens remet a articles escrits per persones. Des que es va obrir al públic el Chat GPT-3, que permet xerrar amb un robot que aprèn parlant amb tu i t'escriu assajos, el debat i la cursa per liderar el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial s'ha accelerat. Microsoft, Google, Amazon, el govern francès i, per descomptat, Elon Musk són darrere de les inversions més importants en Intel·ligència Artificial al món.

"Quan es tracta d'Intel·ligència Artificial, diverses empreses estan guanyant molts diners amb la tecnologia. Una enquesta d'executius sèniors de dades i tecnologia realitzada per New Vantage Partners, el 92% de les grans empreses van informar que estan obtenint retorns de les seves inversions en dades i IA. Amb el desenvolupament de noves empreses d'IA, com OpenAI, l'ecosistema ha canviat per complet i ara s'està desenvolupant entorn de tres capes d'IA. L'ecosistema d'IA també ha generat una indústria multimilionària i tot comença a partir de les dades. Pujant en la proposta de cadena, estan els xips (GPU) que permeten l'emmagatzemament físic de Big Data (un jugador dominant és NVIDIA). Per emmagatzemar aquestes dades, s'utilitzen plataformes i infraestructures que són subministrades per Google Cloud, Amazon AWS, el núvol d'IBM i Microsoft Azure. Aquestes empreses estan liderant el mercat d'IA empresarial, mentre que nacions com la Xina, els EUA, el Japó, Alemanya, el Regne Unit i França també han apostat àmpliament per això", explica com si fos un periodista l'aplicació Chatsonic. Remet això sí a tres fonts d'informació (Xataka, Rocketcontent i un article de l'Institut Tecnològic de Massachussets, MIT), escrites aquestes en principi per éssers humans.

La Intel·ligència Artificial, segons el diccionari d'Oxford, conforma els "programes de computació dissenyats per efectuar determinades operacions que es consideren pròpies de la intel·ligència humana, com l'autoaprenentatge". El seu sistema d'algoritmes intenta imitar la intel·ligència humana i aconsegueix evolucionar en interaccionar amb humans, adquirint els seus coneixements. Automatitzen la presa de decisions, la resolució de problemes i l'aprenentatge i ja s'apliquen en camps com els assistents de veu Siri, d'Apple, o Alexa, d'Amazon, assistents de venda a internet, creació d'imatges o converses virtuals cada vegada més sofisticades.

L'obertura al públic, a finals de novembre de l'any passat, de Chat GPT, ha accelerat el debat públic la cursa per posicionar-se en Intel·ligència Artificial. Així, fa tres dies que Alphabet, empresa de Google, va anunciar que invertirà 400 milions de dòlars (370 milions d'euros) a la seva empresa emergent d'IA Anthropic, que permetrà converses similars a les de Xat GPT i que millorarà, per tant, les prestacions d'AI Test Kitchen, l'aplicació de Google que ja està disponible per a Android. Però Microsoft va ser bastant més enllà uns dies abans, el passat 30 de gener, a l'anunciar la inversió de 10.000 milions d'euros en el mateix Xat GPT-3, eina de converses d'Open AI, empresa d'investigació en Intel·ligència Artificial fundada pel CEO i màxim accionista de Tesla i Twitter, Elon Musk, i Sam Altman.

Mentre cada moviment d'Elon Musk a Twitter és analitzat amb lupa, és possible que les seves esperances de futur estiguin més posades en Open AI. Segons va informar Reuters el mes passat, l'empresa espera uns beneficis de 185 milions d'euros el 2023 i de 920.000 milions el 2024 i estaria valorada en uns 18.500 milions d'euros. Google, ara per ara, queda un pas per darrere de Musk i Microsoft en aquesta cursa, encara que existeix una gran expectació pel seu nou cercador dotat d'intel·ligència artificial, que inclou una interacció més intuïtiva, i que s'espera que presenti el proper vuit de febrer, en un esdeveniment en directe des de París que ha generat gran expectació. Google, a més, ha presentat recientmente Music LM, capaç de posar-li música a les paraules o a un quadre de Dalí de manera automàtica.

Mentre aquestes empreses augmenten la seva inversió en Intel·ligència Artificial, les principals tecnològiques del món han anunciat acomiadaments de fins a 150.000 persones -50.000 comptant tan sols a Microsoft, Amazon, Apple, Meta i Alphabet- al voltant del món. Un estudi recent de 365 Data Science citat per Forbes apunta a una possible relació entre ambdós fenòmens. Encara que el principal motiu és un excés de despesa i d'augments de sous durant la pandèmia i una frenada posterior, l'automatització de processos en camps com els recursos humans podria ser un altre dels motius que són darrere dels acomiadaments.

Des de les 20.000 piscines privades sense llicència que va trobar França l'any passat gràcies a la Intel·ligència Artificial, tecnologia en què Macron va apostar per invertir 1.800 milions d'euros el 2018, fins als sensors instal·lats en drons per detectar els millors potencials en l'agricultura de precisió, la Intel·ligència Artificial conté infinites possibilitats. És en el dia d'avui un dels valors més preuats de la investigació tecnològica del futur, associada també a grans temors pels canvis que pot generar al món del treball.

120.000 milions als EUA i 1.400 a Espanya

Segons un estudi de l'any passat d'IDC, firma internacional de consultoria al mercat tecnològic, la Intel·ligència Artificial mourà 120.000 milions de dòlars el 2025 tan sols als Estats Units, un 25% més del que s'esperava tan sols un any abans de cara a aquell interval de temps. El comerç (on ja s'implementa en serveis d'atenció al client i altres serveis) i la banca acaparaven el 20% d'aquesta quantia.

A Espanya, un altre informe elaborat per la mateixa firma apuntava a 1.400 milions de cara al mateix any, de nou un increment del 25% de l'esperat anteriorment. El Govern espanyol, per la seva part, va anunciar el 2020 la seva Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial, dotada amb una inversió pública de 600 milions fins a 2023. La Generalitat de Catalunya, per la seva part, va dedicar 10 milions d'euros.

Més enllà d'empreses desenvolupadores destacades com la basca Sherpa, que fa tan sols uns dies va anunciar una innovadora aplicació d'Intel·ligència Artificial que permet respectar la privacitat de les dades (la qual cosa obre noves finestres, per exemple, en el camp de la salut), a Espanya totes les grans empreses ja estan apostant decididament per la Intel·ligència Artificial. Tant és així que l'any 2021 Repsol, Gestamp, Navantia, Tècniques Reunides, Telefónica i Microsoft es van unir en un consorci d'Intel·ligència Artificial, IndesIA, al qual s'hi han anat sumant empreses com Airbus, Inditex o Ferrovial. La interacció entre sectors variats permetrà el desenvolupament de múltiples aplicacions de la Intel·ligència Artificial que, molt aviat, veurem en la nostra vida quotidiana i llocs de treball.