Paloma Utrera (Madrid, 1972) porta les regnes del negoci de TAP Air Portugal a Espanya des de fa gairebé quatre anys. Va aterrar en la companyia el 2021 procedent de Iberia Express, just quan la demanda postcovid començava a despuntar. I es va marcar l'objectiu de tornar a beneficis i recuperar el trànsit aeri en un moment delicat, perquè l'aerolínia va ser rescatada pel govern lusità i segons el pla de reestructuració pactat amb la UE, havia de reduir la seva flota. El que li impossibilita créixer.

Tanmateix, el pla de reestructuració acaba el 2026, per la qual cosa l'aerolínia confia a poder augmentar flota, rutes i créixer en passatgers a partir de l'any que ve. Encara que l'any passat ja van transportar a 16 milions, més que el 2019, fins i tot amb menys avions. Part d'aquesta recuperació es deu a Espanya i en general, a tots els països de la Mediterrània, que viuen uns anys daurats.

A Espanya, confessa la directiva, el que més creix és el tràfic corporatiu, de negocis. I especialment a Barcelona, on la demanda és cada vegada major. Per això, TAP Air Portugal està treballant en poder implementar el pont aeri entre la capital catalana i la portuguesa tan aviat com sigui possible.

Aquest mes de maig celebren l'aniversari de la ruta Barcelona- Lisboa, quants anys porta dempeus?
TAP va inaugurar la ruta el 23 de maig de 1980, fa just 45 anys. És una ruta que va començar amb pocs avions i s'ha convertit en una de les més importants. És gairebé al nivell de Madrid-Lisboa, on tenim 46 freqüències setmanes. A Barcelona fem 42 freqüències setmanals amb Lisboa, que són sis vols al dia i és pràcticament com si agafes un pont aeri, ja que pots anar i tornar a fer en el dia negocis.

Tanmateix, Madrid continua sent on més volen. Es plantegen igualar les xifres?
Això seria meravellós, però cal trobar l'espai, el tema de slots està ja tancat. El repartiment és anual i no hi ha possibilitat de posar més freqüències de moment, però sempre és una possibilitat. A més, a Barcelona està creixent molt el |ràfic corporatiu, tant de bo poder fer més coses.

Què necessita Barcelona per tenir pont aeri amb Lisboa?
El pont aeri és un tipus de producte específic, que dona una flexibilitat determinada al passatger per avançar el vol sense cost afegit, tenir fast truck... Barcelona només necessita incrementar el tràfic corporatiu per tenir aquell pont aeri, una cosa que ja estem detectant. Però encara no té els nivells adequats. I en això estem treballant, perquè quan tingui aquests nivells el puguem implementar.

Entrevista Paloma Utrera directora aerolinea TAP / Foto: Pablo Blázquez
Entrevista Paloma Utrera, TAP / Foto: Pablo Blázquez

Què està fent la companyia per créixer a Barcelona?
Tenim acostament directe amb les empreses i les agències de viatge, a qui els oferim un programa concret per a les petites i mitjanes empreses. I ja notem creixement, hi ha hagut una expansió important dels viatges de negoci, de tràfic del segment MICE i de viatges d'incentius. Per això tots els operadors i companyies aèries ens hem posat a treballar precisament en donar servei a aquest tipus de clients, perquè hem vist que hi ha demanda i increment, de fet, el 2025 s'espera que l'augment de viatges d'incentius i de negocis, sigui principalment a Barcelona.

La ruta Barcelona-Lisboa té molta oferta d'empreses low cost com Vueling, easyJet o Ryanair. Es pot competir contra preus baixos?
L'aviació s'ha popularitzat i és molt bo perquè tothom pot volar i això ens permet poder oferir molts més seients i connectar més el món. Però nosaltres incloem uns serveis que les low cost tenen d'una altra manera estipulada. A més, les companyies tradicionals potser tenim un perfil de client més corporate. El nostre avantatge, al final, és que tenim sis freqüències al dia i no hi ha cap low cost que les tingui cap a Lisboa, i això et dona una connectivitat cap a la resta del món amplísima.

Des de Barcelona, on es vola més?
El que més es demanda des de Barcelona, a més de Lisboa, és el Brasil i els Estats Units. A Barcelona hi ha bastant tràfic ètnic, hi ha molts brasilers. També és veritat que al Brasil som l'aerolínia que més destinacions opera, 13 destinacions. I a més tenim acords amb companyies locals per a vols interns, el país és immens i és necessari per moure's per allà.

Recuperaran la ruta a Porto?
Des d'Espanya ja no tenim vols a Porto. Són vols que abans de la pandèmia sí que estaven, però amb la reducció de flota se'n van prioritzar d'altres, en aquest cas el hub de Lisboa perquè tots els avions de llarga distància sortissin des d'allà. Ara s'estan potenciant de nou els vols de llarga distància des de Porto, però encara no tenim vols des d'Espanya, esperem que en un futur.

"Tenim sis freqüències al dia entre Barcelona i Lisboa, no hi ha cap low cost que les tingui"

A quantes ciutats espanyoles vola TAP Air Portugal?
En la temporada d'estiu, que s'estén fins a 31 d'octubre, a 12 aeroports a Espanya. En concret a Barcelona, Madrid, Bilbao, Màlaga, Sevilla, València, Alacant, Tenerife, Gran Canària i les tres Illes Balears. Entre Espanya i Portugal s'operen 183 vols setmanals en total. A l'hivern es redueix a vuit o nou aeroports, Balears no s'opera i Alacant tampoc.

Què és el que més demanden els espanyols?
Brasil i Estats Units, que a més estan en la direcció natural. Però també Àfrica, operem Angola, Moçambic i Cap Verd, que té moltíssima demanda. Així com São Tomé i Príncipe, i el Marroc, encara que potser aquesta última destinació no és tan demandada a Espanya perquè hi ha més proximitat.

S'ha alentit la demanda a EE. UU. des de la crisi dels aranzels?
Es nota un cert alentiment però no una pèrdua de demanda ni una gran caiguda. Al final, l'espectre de passatgers que viatja cap als Estats Units és molt gran i operem a set destinacions, incloent els dos aeroports de Nova York. El que sí que notem és un increment de demanda dels Estats Units a Europa. En els últims anys, no només ara, tant el mercat brasiler com l'americà ha donat una explosió important i la demanda ha crescut bastant.

Quant del total de tràfic a Espanya és de negocis?
A Espanya és alt, un 55% o un 60% del total. Estem en xifres més altes que altres anys.

Es plantegen ampliar rutes a Espanya?
Ara mateix no, però des de la nostra central a Lisboa sempre s'està estudiant. Quan es veu una oportunitat, es valora la possibilitat. Ens falten avions per créixer.

"Si IAG s'interessa per TAP vol dir que s'estan fent les coses bé"

L'interès per conèixer Portugal ha crescut des de la pandèmia, ho noten?
Sí, Portugal va ser una de les destinacions que redescobrim en la pandèmia i això ha fet que estigui super de moda, no només la zona peninsular, també les illes Madeira i Açores. Estem veient una època daurada de països mediterranis i molt interès per part d'Espanya, i en general d'Europa.

Us han afectat els conflictes geopolítics en les vostres rutes?
Sol en la ruta a Tel Aviv (Israel) que continuem sense poder operar. Reaccionem molt ràpid i ràpidament es van col·locar els avions en altres rutes. Al sector estem molt acostumats per desgràcia que passin coses i a reaccionar ràpid. A adaptar-nos al que ve.

Des de la pandèmia, TAP ha estat immersa en un pla de reestructuració. En quin punt es troba?
Amb la reestructuració es va reduir la flota, teníem 105 avions i ara 99. I es va pactar que fins al 2026 no podíem créixer. A partir de l'any que ve caldrà revisar i veure què es pot fer.

Sembla que aquest any podria iniciar-se la privatització de TAP Air Portugal...
La privatització no és una cosa que ens competeixi a nosaltres, és decisió del govern. L'única competència que tenim és fer que la companyia sigui rendible i fa tres anys consecutius que ho és. És on estem enfocats.

IAG s'ha mostrat interessat en entrar en la companyia, com veuen aquesta operació?
Sempre t'enorgulleix que tinguin interès en l'empresa que treballes, això vol dir que s'estan fent les coses bé i et posa en un lloc més amunt. A partir d'allà, suposo que quan arribi la privatització, el govern triarà l'opció que millor s'adapti a la companyia.

Què opina de les xifres de turistes a Espanya? Sembla que aquest any es podria batre nou rècord...
Els països mediterranis viuen un moment dolç en moltes coses, no només en el turisme, també en l'econòmic. I hem de ser intel·ligents per liderar aquests moviments i crear un turisme de qualitat, no de masses. Que sigui un turisme que reporti en la destinació, que tingui un impacte positiu. És bo que hi hagi un interès general a venir a conèixer Espanya, però cal trobar un equilibri.

Com es presenta l'estiu? Què esperen del 2025?
Esperem un bon estiu i xifres positives quan acabi l'any. No serà senzill perquè hi ha desafiaments i molta competència, a més tenim un hàndicap i és que no podem créixer en avions pel rescat que hi va haver en la pandèmia. Fins i tot amb això, ens queda un marge de millora que creiem que podrem dur a terme, sobretot amb noves rutes en llarga distància. Just acabem d'obrir Porto-Boston i Lisboa- Los Angeles. Aquest estiu, TAP oferirà en total més de 1.250 vols setmanals a 84 ciutats, 10 a Amèrica del Nord, 14 a Amèrica Central i Sud-amèrica, 12 a l'Àfrica, sis a Portugal i 42 en la resta d'Europa.