Paloma Carceller Fernández-Cid ha entrat en el consell d’administració de Grupo Cacaolat, fabricant dels coneguts batuts de xocolata. És la primera dels quatre fills de Demetrio Carceller Arce, president de Damm entre altres empreses, que s’incorpora al grup industrial.
El nomenament de Paloma Carceller, de 30 anys d’edat, coincideix amb la renovació del consell d’administració de Cacaolat arran de la recent entrada en el seu accionariat (amb el 50%) d’Idilia Foods, el grup empresarial de la família Ferrero que és el fabricant de Cola-Cao i Nocilla. La meitat dels membres del nou consell de Cacaolat corresponen al grup dels Carceller i l’altra al dels Ferrero si bé en la presidència, de caràcter rotatori, es manté Ramon Agenjo.
Paloma Carceller ha substituït en el consell de Cacaolat a Ramon Armadàs Bosch, que segueix com a conseller honorari i accionista de Damm. És llicenciada en administració d’empreses per la Universitat Pontifícia de Comillas i per la californiana Universitat de San Diego. Des de 2020 treballa per a la multinacional estatunidenca Procter & Gamble, del qual és directiva de marca d’Evax i Ausonia. Abans també va treballar en les àrees de màrqueting de Google (2018-2019), Microsoft (2016-2018) i Gas Natural.
Els quatre germans Carceller Fernández-Cid coneixen de primera mà el negoci de la cervesa tot i que no s’hi han dedicat professionalment, si més no de moment. Curiosament, els tres grans –Demetrio, Paloma i Natalia– van efectuar estades formatives d’estiu, durant la seva etapa universitària, al grup competidor Heineken, en les oficines de Londres. En canvi, el germà petit, Ignacio, va realitzar aquesta formació a Damm, a Barcelona.
Paloma és la primera representant de la quarta generació de la nissaga Carceller que entra en el consell d’una empresa industrial. En el cas dels germans Carceller Fernández-Cid, fins ara havien format part dels consells de patrimonials familiars –Beachlake Inversiones Mobiliarias– o en societats esportives, però no industrials.
Demetrio Carceller Fernández-Cid (que porta el mateix nom que el pare, l’avi i el besavi) opera en el món dels private equity i apareix com a conseller de la sicav Renta Insular Canaria. Natalia és analista de la consultora Kearney i Ignacio compagina els estudis amb una posició d’analista a Lazard.
El grup Damm va molt més enllà de la cervesa perquè també es dedica a l’aigua (amb marques com Veri o Fuente Liviana), la restauració (amb la cadena de sandvitxeries Rodilla), la logística o als batuts (amb Cacaolat, de la qual en són propietaris a mitges amb idilia Foods).
Arran de l’acord tancat el juny passat entre els Carceller i els Ferrero, Idilia paga 30 milions d’euros en efectiu i aporta el seu negoci de batuts (ColaCao Energy, ColaCao Shake i Okey) valorat en 20 milions més, que situen el valor actual de Grupo Cacaolat (que ja tenia les marques Cacaolat, Letona i Laccao) en uns 100 milions. Aquest últim s’encarregarà de la distribució de totes aquestes marques de batuts si bé la producció de les begudes làctiques d’Idilia es mantindrà com fins ara a Pascual.
L’any passat, Cacaolat va facturar 82 milions d’euros, un 12,8% més respecte el 2022. Compta amb 225 empleats, que en la seva majoria treballen a la fàbrica de Santa Coloma de Gramenet.