Twitter treu la tisora. La multinacional nord-americana ha acomiadat a més del 80% de la seva plantilla a Espanya, que s'ha quedat reduïda a cinc persones. La companyia, que va ser adquirida per Elon Musk fa tres mesos i mig, ha iniciat una retallada de personal. Els acomiadaments s'han confirmat a la seva oficina a Madrid, que ja ha estat tancada, encara que continuarà tenint cinc empleats enfocats a vendes i negoci. Segons ha avançat El Confidencial, l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) ha assolit a 24 dels 29 empleats i es durà a terme el pròxim 8 de febrer. S'ha fixat una indemnització de 33 dies per any treballat, davant els 20 que pretenia l'empresa en el seu inici.

Twitter va arrencar una onada d'acomiadaments el novembre, que s'ha saldat amb milers de treballadors al carrer. S'estima que Elon Musk va comprar la xarxa social amb una plantilla global de 7.500 empleats, aproximadament. A finals de la setmana passada, segons el mitjà nord-americà CNBC, Twitter tenia una plantilla de 1.300 treballadors, amb 1.400 empleats més que no treballaven, però als quals encara se'ls pagava la nòmina. Per contra, Musk assegura que encara queden uns 2.400 treballadors actius, amb "centenars d'ells treballant en confiança i seguretat, juntament amb diversos milers de contractistes".

El conseller delegat de Tesla i SpaceX va completar el 28 d'octubre la compra de Twitter per un valor de 44.000 milions de dòlars i va dur a terme l'acomiadament dels seus principals directius. D'aquesta forma, els accionistes de la companyia van rebre 54,2 dòlars per cada acció i Twitter va passar en mans de Musk.

Retallades en les multinacionals tecnològiques

Aquestes retallades de plantilla que s'han efectuat a Twitter també s'han dut a terme en altres multinacionals tecnològiques com Google, Microsoft i Meta. Google va ser l'últim gegant en sumar-se al tsunami d'acomiadaments que està colpejant a les companyies tecnològiques. Dimecres passat, Microsoft va anunciar que faria fora 10.000 empleats a tot el món; la catalana Wallbox va anunciar a mitjans de mes el cessament del 15% de la seva plantilla i Amazon va prendre la decisió d'acomiadar 18.000 treballadors a tot el món.

El gegant tecnològic Microsoft va notificar dimecres passat una retallada d'aproximadament el 5% de la seva plantilla. En aquest sentit, la multinacional dirigida per Satya Nadella va indicar que duria a terme la reducció de personal durant els primers mesos de 2023. Més enllà de l'ajustament de plantilla, la multinacional va indicar que "alinearem la nostra estructura de costos amb els nostres ingressos", va indicar Nadella, qui va subratllar que, si bé la companyia està eliminant alguns rols, continuarà contractant en àrees estratègiques "clau".

"La revisió de la plantilla per a aquest any ha estat més difícil, donada la incertesa econòmica i la ràpida contractació que hem dut a terme durant els últims anys". Amb aquesta declaració justificava el director executiu d'Amazon, Andy Jassy, els acomiadaments aquest any de 18.000 treballadors a tot el món, 8.000 persones més de les quals va anunciar el novembre passat.

Sofriment del sector tecnològic

Aquestes empreses tecnològiques han viscut dos anys d'apogeu postpandèmia brutal, que és el que ha generat l'onada de contractacions, i ara, amb una conjuntura econòmica més endurida, s'han vist obligades a ajustar costos, d'allà els acomiadaments massius. El tecnològic ha estat un dels sectors més castigats el 2022. Els problemes de subministraments s'han unit a l'elevada inflació, sense oblidar que seguim en un període d'enduriment monetari. La cotització de l'any passat del NASDAQ (índex borsari dels Estats Units que recull als 100 valors de les companyies més importants del sector de la indústria de la tecnologia) és una evidència del sofriment del sector tecnològic.