El banc ètic Triodos Bank demana més regulació a Europa per "trencar monopolis" i evitar ofertes com la de BBVA per Sabadell, que d'haver tirat endavant portarien més concentració bancària i menys competència al sistema financer espanyol. El banc, que opera als Països Baixos, Bèlgica, el Regne Unit, Alemanya i Espanya, creu que la Comissió Europea hauria de prendre la iniciativa per acabar amb aquests monopolis a Europa.

En un comunicat assegura que els reguladors, en lloc de buscar la diversitat, han triat els "sistemes monocultiu" en els quals prefereixen grans grups bancaris perquè, segons diuen, són més fàcils de regular i supervisar. Però segons el seu parer, "no hi ha cap evidència que aquest sigui el cas".

L'entitat entén que la regulació hauria de limitar la concentració bancària per evitar que el panorama bancari estigui dominat per bancs tan grans, encara que a Europa precisament volen que els bancs tinguin aquesta mida per evitar fallides i rescats costosos que impactin en l'economia, en les vides de les persones i les organitzacions.

Però Triodos Bank creu que la regulació actual, juntament amb la tecnologia, porten precisament al contrari. I recorda que precisament l'any passat UBS va haver d'absorbir Credit Suisse després de la seva fallida. "A Triodos Bank ens preocupa el procés de concentració en el sector bancari europeu, i també a Espanya, on sembla que podria accentuar-se aviat. El 80% del sector ja està en mans d'uns quants bancs grans", adverteixen.

I en aquest sentit, el banc ètic aposta per un sector "diversificat" que tingui capacitat per finançar totes les activitats que requereix la transició "cap a una economia sostenible i inclusiva". Això suposa tenir un ecosistema divers d'entitats financeres, que inclou inversió d'impacte, bancs públics, comercials i locals, entitats d'assegurances i de crèdit, així com instruments filantròpics que fomentin la investigació i la innovació, cooperatives i plataformes de finançament col·lectiu.

En el comunicat, argumenta que la concentració en el sector bancari també pot portar a polítiques monetàries no efectives (perquè els bancs tenen el poder de no fer traspassos, per exemple, amb els canvis de política monetària) i també que els clients paguin més pels serveis bancaris. Segons el seu parer, els mercats no disputats (on els més petits no poden entrar o tenen dificultats per competir) provoquen pèrdues de benestar per a la societat.

També fa referència als problemes de governança que genera la concentració del sector. "Una empresa pot anunciar una estratègia motivada per la seva missió social, però si els stakeholders no li donen suport, és molt difícil de seguir".

Tridos Bank destaca que en gaires règims amb prou feines hi ha limitacions al poder dels accionistes. "Tots els dies veiem com això permet als qui tenen més agressivitat, pressionar els equips per aconseguir guanys a curt termini, sovint, a compte de la creació de valor a llarg termini, la resiliència de l'empresa i el seu acompliment social i ecològic."

En la seva opinió, la presa de decisions compartida entre diversos grups d'interès i models de negocis més diversos "contribuiria millor al benestar de l'economia" i la legislació hauria de promoure i afavorir models que incloguin els grups d'interès.