Els principals sindicats del sector financer, que ja havien advertit que des del proper 8 de febrer durien a terme diverses mobilitzacions per protestar pels salaris, han anunciat aquest dijous que convocaran una vaga general de 24 hores divendres vinent 22 de març si no hi ha avanços en les negociacions amb les patronals AEB i CECA, amb els qui proven d'arribar a un acord sobre els nous convenis col·lectius de banca i d'estalvi.

En un comunicat conjunt, Comissions Obreres, UGT, CESICA i SECB-FINE expliquen que, malgrat que els sindicats han intentat que la negociación sigui "rápida" i aporti solucions "immediates" a la pérdida de poder adquisitiu de les plantilles, les patronals i les empreses del sector financer han fet propostes salarials molt allunyades del que s'esperaven.

I davant d'aquesta situació han llançat una escalada de mobilitzacions, que arrencaran el 8 de febrer a Madrid amb una manifestació al carrer, seguirà una convocatòria d'atur parcial de 2 hores dilluns 26 de febrer. I finalment, una convocatòria de vaga de 24 hores el divendres 22 de març, si no hi ha avenços amb aquestes negociacions.

Els sindicats fan una crida conjunt perquè s'uneixin a aquestes aturades les plantilles de Banc Santander, CaixaBank, BBVA, Sabadell, Unicaja, Bankinter, Abanca, Cajamar, Deutsche Bank, Ibercaja, Cecabank i resta d'empreses del sector, "per reivindicar a les patronals proposades que reconeguin el seu esforç i contribución als beneficis que están projectant".

Cal recordar que la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) ha millorat aquesta setmana l'oferta que va fer als sindicats el mes de desembre passat i que consistia en una pujada salarial del 5% a tres anys. En concret, d'un 2% el 2024, d'un altre 2% el 2025 i d'un 1% més el 2026. La patronal de CaixaBank, Unicaja o Abanca, proposa ara que l'esmentada pujada sigui del 7%. Exactament del 2,75% aquest 2024, del 2,25% el 2025 i un altre 2% el 2026.

Tanmateix, FINI-SECB, CCOO i UGT, els que tenen més representació a les excaixes d'estalvi, consideren que les pujades haurien de ser d'entre el 17% i el 23% en aquests tres anys. La proposta de CECA, per tant, està molt allunyada de la que esperaven els treballadors. I a més, es dona a conèixer en una setmana en què la banca és publicat els resultats de 2023, que han estat rècord, la qual cosa porta els sindicats a defensar amb ímpetu que les entitats poden millorar encara més els salaris.

L'Associació Espanyola de Banca (AEB), que és la patronal de Santander, BBVA o Sabadell, també va proposar als sindicats una pujada salarial del 7%, però, en el seu cas, a quatre anys. En concret, del 2,5% el 2024, d'un altre 2,5% el 2025, de l'1,25% el 2026 i d'un altre 1,25% el 2027. La representació laboral, que també reivindica aquí pujades d'entre el 17% i el 23% durant el temps que s'estengui el nou conveni, així que també va rebutjar la mesura.

La patronal que presideix Alejandra Kindelán tornarà a reunir-se amb els sindicats dimarts vinent 6 de febrer. CECA, per la seva part, els ha citat a una nova reunió el dia 20 de febrer. Els sindicats, mentrestant, agitaran els carrers perquè les patronals millorin la seva oferta.