Credit Suisse continua trampejant un temporal que sembla no amainar malgrat la compra precipitada d'UBS per més de 3.000 milions d'euros. Malgrat que l'absorció del banc rival sembla ser l'única via de fuita per a la firma helvètica, aquesta també podria obrir una infinitat de problemes, sobretot, relacionats amb els treballadors de Credit Suisse. Malgrat que la compra de segon banc més gran de Suïssa per UBS ha neutralitzat el caos bancari existent a Europa, tot sembla indicar que, amb el rescat, l'entitat bancària resultant haurà d'encarar diversos problemes, com a retallades de plantilla, dimissions o fins a fins i tot batalles legals per compensacions econòmiques, tal com va informar ON ECONOMIA.

L'última notícia que arriba des del país helvètic és que el Govern suís suspendrà temporalment certs tipus de pagament de bonificació per al personal de Credit Suisse després de la compra de l'entitat bancària en la qual l'Executiu del país amb capital a Berna ha tingut un paper essencial. Es pot destacar que fa tot just tres dies es tancava l'acord de compra amb UBS per més de 3.000 milions d'euros i, ara, falta lligar els caps de com quedarà l'estructura de Credit Suisse.

Els banquers de Credit Suisse busquen sortir de la companyia

El Govern suís va dir en un comunicat que, en virtut de la Llei Bancària suïssa, està facultat per imposar mesures relacionades amb la remuneració "si un banc d'importància sistemàtica rep ajuda estatal directa o indirecta de fons federals". Això ha desencadenat un nou problema que, després de la compra d'UBS, semblava que s'anava a fer molt més gran. I és que, amb la compra del banc rival, el que es podria esperar és el que està ocorrent: Credit Suisse veurà com la seva plantilla s'ajusta. De fet, tal com informa aquest dimecres ON ECONOMIA, els empleats de la, fins ara, segona entitat bancària més gran de Suïssa, són coneixedors que l'empresa té un pla d'estalvi de costos amb el qual pretenen assolir els 8.000 milions per a 2027, i en ell, els ajustaments de plantilla tenen cabuda.

Aquest problema s'empasta amb el resultant després del comunicat governamental de la suspensió de bonificacions al personal de l'entitat bancària. I és que, tal com revelen des de Bloomberg, responsables de recursos humans de tot el món estan rebent nombroses peticions d'ocupació per part dels banquers de Credit Suisse, ja que entenen que, amb l'absorció d'UBS, els seus llocs de treball no estan assegurats i, seguidament, d'aconseguir mantenir-los, no disposarien d'una bonificació, la qual cosa li resta atractiu als seus llocs de treball. Tal com informen des d'Europa Press, qualsevol congelació de pagament de bonificació, fins i tot si és temporal, pot incitar més empleats de Credit Suisse a buscar una altra feina.

Credit Suisse ha d'encarar diversos problemes

És evident que la compra d'UBS sembla una de les poques vies que a Credit Suisse li quedaven per sanejar els seus malparats comptes. El 2022, el banc dirigit per Ulrich Körner va perdre més de 7.300 milions d'euros, a més d'experimentar una caiguda en Borsa sense precedents. Tot això unit a un moment en el qual la credibilitat de la companyia estava en dubte per diversos escàndols i problemes associats a la inversió en empreses d'escassa fiabilitat.

Malgrat que Credit Suisse era una institució assentada al mercat bancari, amb més de 167 anys d'història, els seus problemes financers l'han arrossegat fins a la situació actual, en la qual es debat per mantenir part del seu personal per poder minimitzar els costos. En línia amb els problemes esdevinguts de l'absorció, des d'ON ECONOMIA es va assenyalar a la possibilitat que els bonistas, especialment els propietaris dels AT1 o 'CoCos' generaran una nova bretxa judicial a Credit Suisse, ja que aquests són els més damnificats per la compra d'UBS en no rebre cap classe de compensació econòmica, com sí que la tindran els accionistes de l'empresa, malgrat estar per sota dels bonistas en l'ordre jeràrquic.

El Govern suís no prohibirà les bonificacions concedides el 2022

Arran de la congelació de les bonificacions, el consell executiu de l'empresa va decidir dilluns passat renunciar a la seva remuneració variable per a 2022, tal com va informar el Govern helvètic. És per això pel que l'Executiu suís no prohibirà retroactivament "la remuneració variable ja atorgada i pendents d'abonament immediat per als empleats de Credit Suisse per l'any fiscal 2022".

"L'objectiu d'això és també evitar que afecti els empleats que no van causar la crisi", detallen des del Govern de Suïssa. Així i tot, l'Executiu del país centreeuropeu ha instat el Ministeri de Finances suís que "proposi mesures addicionals" sobre la remuneració variable per a 2022 i posteriors exercicis. Cal veure com se salda una situació que sembla que encara tindrà cua fins i tot que deixi a totes les parts satisfetes.