El gestor d'inversions Stoneweg, un dels promotors del fracassat museu Hermitage de Barcelona, un projecte truncat per l'oposició de l'anterior govern municipal d'Ada Colau, impulsa ara un nou centre cultural a l'Hospitalet de Llobregat juntament amb dos fundadors de Capiol, que curiosament és una consultora d'infraestructures ben vista per l'entorn polític de l'exalcaldessa Colau.

Stoneweg gestionarà aquest nou espai cultural mitjançant la societat VIC Hospitalet SL, que recentment ha estrenat un nou consell d'administració: està presidit per Juan Manuel Sevillano (imatge superior), gerent de la Fundació Gala-Dalí durant 25 anys, i ha incorporat dos socis fundadors de la consultora Capiol que lidera Leonard Carcolé. Aquest darrer va ser director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i, posteriorment, la seva consultora va col·laborar per a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) quan estava presidida per Colau, tal com van informar en el seu moment diversos mitjans.

Carcolé no està en el al consell d'administració de VIC Hospitalet, però sí que hi apareixen dos dels cofundadors de la seva consultora: Albert Pinadell, en qualitat de conseller delegat solidari de la nova empresa cultural, i Joaquim Oliveras, secretari, segons dades del Butlletí del Registre Mercantil (BORME). Aquests tres directius van crear Capiol i, en el passat, van coincidir al capdavant de la constructora andorrana Heracles i també com a directius d'Agbar.

Precisament, Carcolé és conegut perquè durant la seva etapa a l'ACA (2011-2013) va liderar la privatització d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), encarregada del subministrament d'aigua en alta a prop de 5 milions d'habitants de l'àrea de Barcelona, que es va adjudicar Acciona. Aquesta licitació ha generat un llarg conflicte judicial. Alguns mitjans van incidir en els últims anys en l'assessorament que la consultora va prestar a l'AMB, així com a determinats ajuntaments partidaris de la remunicipalització del servei de l'aigua.

Curiosament, Stoneweg no va aconseguir tirar endavant el projecte del museu Hermitage que es va projectar al Port de Barcelona, precisament per l'oposició del govern municipal de Colau (van interposar un plet contra aquesta decisió que es va arxivar el març passat), però ha tingut més sort amb l'alcaldessa Núria Marín. El maig de l'any passat l'Ajuntament de l'Hospitalet va adjudicar-li mitjançant concurs la concessió del recinte de l'antiga fàbrica modernista Godó i Trias. És una superfície de més de 7.000 metres quadrats, situada en un enclavament estratègic al costat de la Gran Via i la plaça Europa. Els promotors preveuen una inversió de 60 milions d'euros en la rehabilitació i posada en marxa d'aquest nou espai cultural, quan només calculaven 50 milions per a l'Hermitage.

Nou gestor cultural

Com a president de VIC Hospitalet, la societat que gestionarà el recinte, hi ha José Manuel Sevillano, un reconegut gestor cultural que des de 1999 ha dirigit la Fundació Gala-Dalí, dedicada a la promoció de l'obra de Salvador Dalí i als museus on s'exhibeix a l'Empordà. Fa uns mesos, ja es va anunciar el fitxatge de Sevillano com a managing director de Stoneweg, Places & Experiences, la divisió dedicada a la cultura, l'educació i l'entreteniment d'aquesta plataforma d'inversions.

Els consellers delegats d'aquesta empresa cultural seran Albert Pinadell –coCEO i cofundador de la consultora Capiol– i Xavier Pujol Coll –director d'operacions de Stoneweg, que ja va estar amb la promoció de l'Hermitage–. A aquest projecte de L’Hospitalet, com a directiva, també s’hi ha incorporat l’arquitecta Evelyn Döning, adjunta de Xavier Pujol a la plataforma d’inversions.

Fonts properes als promotors indiquen que el projecte avança tal com estava previst i que la constitució del nou consell d'administració de VIC Hospitalet és un pur tràmit administratiu “en el marc del procés natural de la seva consolidació”. Afegeixen que l'equip que va impulsar el projecte és el que constitueix aquest consell.

ANTIGA FÀBRICA GODÓ I TRIAS HOSPITALET
Part del recinte de l'antiga fàbrica Godó i Trias de l'Hospitalet

Stoneweg és una plataforma d'inversions immobiliàries –residencial, oficines i logística– que des de fa uns anys s'ha diversificat cap al sector hoteler, la restauració –amb la marca Belbo–, la cultura i el lleure. Promouen parcs urbans d'onades per a la pràctica del surf a diverses ciutats. A l'àmbit cultural, han posat en marxa l'America's Cup Experience, un centre divulgatiu de la Copa Amèrica de vela que es troba a l'antic IMAX del port de Barcelona; el Palau Martorell, una sala d'exposicions al barri Gòtic; i tiren endavant el projecte de l’Hospitalet, que defineixen com un ecosistema d’entitats culturals i d’entreteniment. Encara no han anunciat quin serà el seu nom oficial.