L'Associació Espanyola de Banca (AEB) i els sindicats continuen sense assolir un acord sobre el nou conveni col·lectiu de banca, de manera que les plantilles de Santander, Sabadell, BBVA i Bankinter, entre d'altres, acudiran a la vaga general de 24 hores convocada per la representació laboral per a aquest divendres. Una vaga que a més coincideix amb la junta del Santander, on s'esperen protestes.

La reunió d'aquest dijous era clau perquè podria haver evitat la vaga. De fet, en els últims dies, els sindicats sí que han arribat a un acord amb CECA (la patronal d'excaixes d'estalvis), i també amb Unacc i Asemec, les patronals de les caixes rurals i les cooperatives de crèdit. De manera que tots els bancs representats en aquestes associacions no aniran a la vaga. Entre ells, CaixaBank o Unicaja.

Amb CECA, els sindicats han pactat una pujada salarial de l'11% en tres anys, a més d'una extra de 1.000 euros aquest exercici. Amb Unacc i Asemec han acordat que la pujada salarial serà del 12% també en tres anys, i una extra d'almenys 300 euros.

Però l'AEB continua enrocada que el conveni sigui a quatre anys i no en tres, com demanen els sindicats. I en una pujada del 10%, que descarten. Per la seva part, CCOO, UGT i FINI han efectuat un plantejament conjunt, "deixant clar que era una proposta que podria evitar la vaga de demà", i que la realitzaven en línia amb els preacords assolits amb les patronals d'estalvi i cooperatives de crèdit, segons indiquen en un comunicat.

L'esmentada proposta era d'una pujada salarial en taules entre 2024 i 2026 del 13%. Com a opció alternativa, proposen una pujada consolidada en taules en aquells tres anys del 12% i un pagament únic del 3% el 2024, no compensable ni absorbible; i a més, un increment en funció de l'IPC de fins a un 3% consolidat en taules. Juntament amb un dia addicional de vacances, passant de 24 a 25.

"Lamentem que AEB i els seus bancs associats hagin rebutjat aquesta proposta, abocant-nos al conflicte i mantenint-se en posicions que continuen sent molt llunyanes dels beneficis del sector, de l'increment de retribucions de l'alta direcció i, sobretot, del que reivindiquen i mereixen les seves treballadores i treballadors", indiquen els sindicats en un comunicat conjunt.

Davant d'aquesta situació, CCOO, UGT i FINI fan una crida conjunta "a una participació massiva en la vaga del 22 de març de les plantilles de Banc Santander, BBVA, Sabadell, Bankinter, Deutsche Bank i resta d'empreses del sector, per llançar a les seves empreses un missatge rotund: "Que mereixem un conveni com a mínim a l'altura del que s'ha firmat en altres àmbits del sector financer, i un conveni que realment suposi, de manera efectiva i tangible, increments salarials per a tota la plantilla".