Patronal i sindicats han assolit un acord per al nou Conveni Col·lectiu de Caixes i Entitats Financeres d'estalvi, que aplicarà a la totalitat de les plantilles de CaixaBank, Unicaja, Abanca, Kutxabank, Cajasur, Ibercaja, Caixa Ontinyent, Colonya Pollença i Cecabank durant el període 2024-2026. En total, més de 55.000 treballadors.

En concret, les entitats adherides a la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) pujaran un 11% els salaris dels seus treballadors durant els tres anys que duri el nou Conveni. Un 5% el 2024, un altre 3% el 2025 i un 3% més en el 2026.

Així mateix, han pactat amb els sindicats ( FINE, CCOO, UGT, CIC y CIG) un pagament únic de 1.000 euros aquest 2024. D'altra banda, han acordat que les plantilles comptaran amb un dia més de lliure disposició cada any.

Aquesta pujada en taules del 11% fins al 2026 podria arribar fins al 14% en el supòsit que l'IPC fos superior a l'11,40% en l'acumulat dels tres anys. Si fos el cas, la taula salarial s'actualitzaria el gener del 2027 amb l'excés i un límit del 3%.

L'anterior Conveni Col·lectiu, que es va firmar el 30 de setembre de 2020 per al període 2019-2023, vencia el passat 31 de desembre, però les negociacions van començar abans d'aquesta data perquè les mesures assolides poguessin aplicar-se com abans, atès el context d'elevats tipus d'interès (que se situen en el 4,5%) i d'inflació, que el febrer d'aquest 2024 es va situar en el 2,8%, però el 2023 va ser de 3,1% i el 2022, del 8,4%.

La primera proposta de la CECA als sindicats va ser d'una pujada salarial del 5% a tres anys. Aquesta proposta es va realitzar al desembre. Els principals sindicats del sector demanaven pujades d'entre el 17% i el 23% en aquests tres anys. La segona proposta va arribar l'1 de febrer, i era del 7%.

A finals de febrer, la patronal millorava lleugerament la seva proposta i elevava aquesta pujada fins al 7,5%, fins que finalment aquest dimarts, en la seva setena reunió, han acordat aquest increment salarial en taules de l'11%.

D'aquesta manera, les protestes convocades per a aquest divendres a Ibercaja i Unicaja, s'anul·laran. També la vaga general del dia 22 de març, almenys en els bancs on ja hi ha hagut acord. De moment es mantenen en la resta d'entitats i cooperatives, que també estan pendents dels seus propis Convenis.

La reunió dels sindicats i AEB (la patronal de Santander, BBVA o Sabadell) és aquest dimecres.

En un comunicat, CECA i les seves entitats associades han valorat de manera positiva l'acord aconseguit, en la mesura que suposa "un clar reconeixement a la tasca i el compromís demostrat per les seves plantilles, necessari per afrontar amb èxit i estabilitat els anys vinents".

Des de CCOO, consideren que aquest preacord suposa "un primer pas" dins dels seus objectius, principalment a nivell salarial, en aconseguir un increment acumulat en taules en només tres anys d'entre l'11,40% i el 14,40% "molt per damunt de la pujada acumulada de taules en els 13 anys anteriors del 5,3%”.

La presidenta de FINE, Elena Díaz, també es mostra satisfeta. “Aconseguim un conveni molt positiu per al sector d'estalvi, que aconsegueix una recuperació significativa del poder adquisitiu, real i no absorbible ni compensable, com passa en altres sectors i universal per a tota la plantilla, sense fer un pas enrere en els drets adquirits. Recuperem la clàusula de garantia d'IPC i avancem en drets de conciliació tan necessaris en un sector amb un nivell tan alt d'exigència”.