Els sindicats i les patronals de l'assegurança celebren aquest dijous a Madrid un observatori per analitzar i valorar la situació del sector. L'encontre és similar al celebrat pel sector financer el 2022, que ha acabat amb l'obertura del conveni col·lectiu i una pujada salarial per a milers d'empleats de banca. Aquest, de fet, és l'objectiu que persegueixen els 53.000 empleats de les companyies d'assegurances, que s'obri el conveni i s'actualitzin els salaris conforme a l'IPC de l'any passat, que va ascendir el 5,7%.

En l'esmentat observatori participa Unespa, que és la patronal de les grans companyies d'assegurances i la que més pes té en les negociacions. Entre d'altres, representa SegurCaixa Adeslas, Mapfre, Mútua Madrilenya o Catalana Occident; També acudiran AMAT, que és la patronal de les mútues col·laboradores de la Seguretat Social, com Asepeyo o Fremap; CEM, la confederació espanyola de mutualitats i Asecore, la dels corredors d'assegurança. En total, les quatre patronals representen unes 200 companyies.

CCOO i UGT, els dos sindicats majoritaris del sector segurs, valoren que algunes d'aquestes empreses hagin abonat un pagament únic als seus treballadors -mitjançant una bonificació o paga extra- com a mesura per compensar la inflació, però creuen que no és suficient. "Apostem per una actualització en taules salarials que beneficiï tots els treballadors", declaren.

Gairebé una desena de companyies d'assegurances ha pres mesures en els últims mesos. Entre elles, Mapfre, que va pagar a l'estiu passat 350 euros als seus treballadors a Espanya, però segons anava augmentant l'IPC va abonar uns altres 400 euros. Generali també va fer un pagament únic de 300 euros, Reale Seguros de 500, MGS Assegurances i Reassegurances de 300 euros al setembre i uns altres 500 aquest gener. Liberty i Zuric van pagar també 750 euros cada una, Mútua Madrilenya uns altres 500, mentre que SegurCaixa Adeslas ha abonat als seus empleats el pagament corresponent a una setmana de salari.

La decisió de efectuar aquests pagaments extraordinaris a les plantilles s'ha pres al si de cada empresa, de manera individual. I a més, els esmentats pagaments no consoliden en el sou base. Per això, els sindicats volen que s'adopti una mesura conjunta, similar a la que han dut a terme la patronal dels grans bancs (AEB) i la de les caixes rurals (ASEMECC) que han acordat un increment salarial del 4,5% per a aquest 2023. La patronal de les excaixes d'estalvi (CECA) negocia el mateix des d'aquest dimecres.

"Una vegada que han conclòs les negociacions al sector financer, ens toca al sector segurs. Hi ha molta semblança entre ambdós, els empleats de banca ja venen segurs i viceversa. També comparteixen que les empreses reporten beneficis milionaris i que repercuteixen les pujades de preus en els clients. En l'assegurança ha passat a les pòlisses d'auto i salut, on hi ha increments del 4% i el 7%. I això ha d'arribar a les plantilles", reclamen els sindicats.

Els representants dels treballadors no han volgut avançar que incremento salarial demanaran per a aquest any, però la seva intenció és que la xifra sigui igual o superior a la de banca. Actualment, el salari base dels treballadors del sector assegurador és de gairebé 25.000 euros bruts (de mitja), repartits en 15 pagues. Per la qual cosa una pujada del 4,5%, es traduiria en uns 1.100 euros més. S'hi sumen els complements, les dietes i altres ajuts econòmics.

El conveni sectorial d'assegurances i mútues es va tancar just abans de la guerra a Ucraïna i la forta pujada de la inflació. Però la situació ha canviat molt des d'aleshores perquè la pujada de preus "ha estat desorbitada", comenten. L'energia, la llum i la cistella de la compra han fet perdre poder adquisitiu els treballadors. Per conveni, aquest any tots els empleats del sector cobraran un 1,44% més, però la inflació, recorden, ha estat propera al 6%. Les empreses més grans han respost amb un pagament únic, però en les mitjanes i petites no hi ha hagut un mecanisme de compensació. "Per això l'abordatge a les patronals és en l'àmbit sectorial".

A l'observatori demanaran la reobertura del conveni col·lectiu – que no venç fins al 31 de desembre de 2024- per negociar únicament aquesta pujada salarial en taules. En cas d'haver-hi acord, la pujada serà d'aplicació directa i automàtica per part de les entitats, després poden fer millores. Durant aquesta jornada, on s'examina i analitza amb més profunditat al sector, també parlaran de les externacionalizaciones.

Segons expliquen, algunes companyies d'assegurances estan externalitzant serveis (per exemple, els contact center) el que fa que els seus treballadors comencen a estar regulats per convenis diferents dels del sector perquè els costos són més baixos. Santalucia seria una d'elles, apunten. De manera que els sindicats volen reclamar que també a ells se li apliqui el conveni sectorial d'assegurances.