Els sindicats d'Inditex han convocat concentracions en botigues de tot el país per exigir millores en matèria social. Després de l'última reunió de les taules de negociació, sense prou avenços, el divendres 22 de març hi ha convocades concentracions en botigues per tot el país. CCOO i UGT exigeixen que la multinacional accedeixi a millores relacionades amb l'antiguitat dels empleats, la reducció de jornada o augment de vacances, després d'aconseguir l'any passat l'equiparació salarial de tot el grup.

La multinacional propietària de Zara va guanyar 5.381 milions el 2023, rècord històric, i va anunciar un augment del dividend del 28%. Una retribució a l'accionista que els sindicats consideren "estratosfèrica" i demanen que la plantilla també es vegi beneficiada del bon rumb del negoci d'Amancio Ortega. Si l'empresa i els treballadors no arriben a un acord, des de les organitzacions sindicals no descarten escalar les actuacions i fins i tot anar a la vaga.

"Ara mateix estem molt distanciats en les posicions i el que planteja Inditex és absolutament insuficient. No es tracta d'obrir vies de negociació perquè les taules estan obertes, sinó de començar a materialitzar propostes concretes. Els beneficis que ha obtingut la companyia han de repercutir a les plantilles, que són les que el generen," explica Lucía Trenor, responsable de la Federació de Serveis de Comissions Obreres a Galícia, a ON ECONOMIA.

Aturades parcials o jornades de vaga completes

És per això que CCOO no descarta cap mesura de pressió, des d'aturades parcials fins a jornades completes de vaga. De la mateixa manera, des del sindicat destaquen l'àmplia acceptació dels treballadors de les reivindicacions a través d'una recollida de firmes que n'ha aconseguit aglutinar fins a 12.000, d'una plantilla d'uns 30.000 treballadors a Espanya.

Des d'UGT critiquen la posició d'Inditex per rebutjar les seves peticions, al·legant  que no encaixen amb els pressupostos del grup. "El que no té sentit és que ens diguin que els pressupostos estan tancats, però anunciïn el repartiment del dividend més alt de la història del grup. És una cosa lògica perquè els accionistes són els propietaris de l'empresa, però si pots repartir per a ells també pots repartir per als de baix, que t'estan demanant bastant menys," assenyala Álvaro Cajigal, responsable estatal d'UGT a Inditex.

En aquest sentit, UGT tampoc no descarta augmentar la pressió. "Si la situació continua sent la mateixa i les plantilles ho consideren, ens veurem abocats a una vaga. No és l'escenari que ens agradaria, perquè implica que la negociació no dona els seus fruits, però no ho descartem."

Millorar els plusos d'antiguitat i les primes de vinculació

Entre les reivindicacions que reclamen al gegant tèxtil que dirigeix Óscar García Maceiras i presideix Marta Ortega, es troben propostes relacionades amb el que anomenen "gestió de la maduresa", mesures relacionades amb la millora de les prejubilacions, la reducció de jornada, l'augment de dies de vacances o els plans pensió d'ocupació. D'altra banda, demanen que es premiï l'antiguitat del treballador en l'empresa.

"Volem que es pagui l'experiència de veritat, no que Inditex digui que pagarà l'experiència a partir de 25 anys d'antiguitat en l'empresa, sabent el nivell de rotació altíssim que hi ha. Al capdavall, estem parlant d'un nivell d'afectació del 5%, la qual cosa no té cap sentit", denúncia Cajigal. A més, apunta que el percentatge de gent amb més temps en l'empresa sol estar concentrat a les zones del nord d'Espanya, on hi ha menys rotació.

A les ciutats grans com Madrid, Barcelona o València, la mitjana d'edat és menor. En aquest sentit, UGT reclama un complement d'antiguitat per a totes les plantilles que sigui decent. "No cal tenir una qualificació molt gran per fer la feina i que la retribució sigui més gran, en el moment en el qual ja se saben fer les funcions perfectament, cal prioritzar-ho d'alguna manera. Al final aquesta gent és la que t'està convertint en la multinacional que ets", afegeix.

Per la seva part, CCOO també defensa que hi hagi una prima de vinculació per la qual es reconegui l'experiència dels treballadors en l'empresa i un plus d'antiguitat a partir dels quatre anys. Un tema que, de moment, manté les posicions molt allunyades respecte del que està disposat a acceptar l'empresa.

La jornada parcial i el tancament de botigues, en el centre del debat

Un sistema d'incentius, que hi hagi transparència en les comissions, l'aplicació de la bonificació de dependenta a totes les cadenes per igual o un augment de descompte i límit d'Affinity, són altres de les peticions. D'igual manera, les jornades parcials i el tancament de botigues són altres dels temes que més conflicte estan generant a les taules de negociació estatals entre la tèxtil gallega i els sindicats.

"Les jornades parcials en aquest país són un problema. A Inditex volem abordar-ho a través de la consolidació d'hores. Quan contracten una persona a 20 hores i, sistemàticament, després està treballant 30 hores, el que demanem és que es consolidin en la jornada normal d'aquesta persona per donar-li estabilitat", explica la responsable de CCOO.

D'altra banda, l'estratègia del grup per optimitzar les seves botigues i fer-les més rendibles ha passat també pel tancament de bona part d'elles en els últims anys. De fet, el nombre de botigues a Espanya es va reduir en 68 botigues, comptabilitzant un total de 1.157 botigues a finals de 2023, el seu nivell més baix en gairebé dues dècades. "Amb la digitalització dels processos productius i l'augment la venda online, Inditex entén que les botigues que no tingui un cert volum de vendes han de tancar", assegura Trenor.

"Nosaltres creiem que és millor un acord que homogeneïtzi les condicions de sortida per a la gent de les botigues que tanquen. En alguns casos se n'estan anant amb 20 dies per any treballat. No és una empresa que estigui en pèrdues, per tant, les decisions dels tancaments no poden repercutir directament en el treballador", denúncia.

En qualsevol cas, demanen un acord global per a les botigues del grup (Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius i Oysho), de tot l'Estat. "Es demanen unes condicions dignes, d'acord amb la multinacional en què som i els beneficis que obté. Les empreses quan van malament fan ERO, doncs quan van bé, que reparteixin", sentencien des d'UGT.

De moment, hi ha convocades concentracions a les botigues de Madrid (Bershka c/ Gran Via), Barcelona (Zara de passeig de Gràcia), València (Zara Juan d'Àustria), Sevilla (Zara Pl. Del Duc de la Victòria), Màlaga (Zara C/ Liborio García), així com en Bilbao, Las Palmas i Vigo per a aquest divendres 22 de març. La pròxima reunió de les taules de negociació serà el 3 d'abril.