La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) segueix el seu procés per aconseguir el 10% de Telefónica. L'organisme ha comunicat aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que la seva participació en el capital social de l'operadora que presideix José María Álvarez-Pallete ha assolit ja el 5%.

El moviment de l'entitat que presideix Belén Guada va en línia amb el desig del govern d'Espanya d'assolir "com més aviat millor" el 10% establert per contrarestar l'entrada de la companyia saudita STC en el capital de Telefónica. D'aquesta manera, la SEPI duu a terme l'acord de Consell de Ministres que ordena la compra d'accions de la teleco, "minimitzant l'impacte en la cotització i complint les comunicacions de participacions significatives establertes en la normativa", destaca la societat en un comunicat.

"Amb vocació de permanència, la participació de SEPI aporta una estabilitat accionarial més gran a la companyia per a la consecució dels seus objectius i contribueix a la protecció de les capacitats estratègiques d'una companyia clau al sector de les telecomunicacions i determinant en la major part de les capacitats industrials i àrees de coneixement que afecten als interessos essencials de la defensa i la seguretat nacional", conclou el comunicat.

En l'última junta d'accionistes, Álvarez-Pallete va donar la benvinguda als nous accionistes de Telefónica, encara que sense arribar a esmentar-los. "Entenem l'interès que Telefónica suscita l'interès en la comunitat inversora, entenem totes les parts que vulguin estar en Telefónica, perquè Telefónica és part del futur. Donem la benvinguda als que han decidit participar en aquell futur i, pel seu lloc, agraïm als que han recorregut el camí amb nosaltres, grans i petits, perquè van saber veure on calia ser", va expressar el president de la companyia.

Respecte a STC, es tracta de la més gran de l'Orient Mitjà i és propietat de Public Investment Fund, el fons sobirà de l'Aràbia Saudita. Fins ara té el control del 4,9% de les accions de Telefónica, en espera que el govern aprovi la seva entrada total amb l'adquisició del 5% restant fins a arribar al 9,9%. Una operació delicada pel caràcter estratègic i la rellevància al sector de defensa que té l'empresa espanyola.

L'operació de la SEPI es produeix una setmana després que CriteriaCaixa, el hòlding de La Caixa que presideix Isidro Fainé, augmentés la seva participació en Telefónica fins a superar el 5% del capital. Un moviment que reforça el nucli espanyol en l'accionariat de la cotitzada, sent la participació lliga de CriteriaCaixa i de CaixaBank del 7,517% i la de BBVA del 4,83%. Per la seva part, BlackRock controla el 4,98% de les accions.

Es pot destacar que Fainé va ser reelegit recentment conseller de Telefónica per una àmplia majoria dels vots dels accionistes. Per la seva part, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, va anunciar recentment que la SEPI sol·licitaria almenys un seient en el consell d'administració de Telefónica.