El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat que el sector audiovisual català ha crescut un 6,9% aquest 2023. És una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball (ACCIÓ) elaborat en col·laboració amb el Clúster Audiovisual de Catalunya publicat en el marc de l’Integrated Systems Europe (ISE), el congrés més gran del sector audiovisual que se celebra aquesta setmana a Fira de Barcelona.

Segons el document fet públic aquest dimarts, el sector audiovisual català està format per 4.000 empreses (un 8,3% més respecte a l'any anterior) amb una facturació agregada de 7.566 milions d’euros (un 6,9% més). Pel que fa als llocs de treball, l’informe assenyala que aquest sector a Catalunya està format per més de 37.000 professionals, un 14,1% més que l’any anterior. La gran majoria d’empreses són pimes (98,6% del total) i un 4,3% són filials d’empreses estrangeres.

Per volum de negoci, destaquen les empreses catalanes que es dediquen al desenvolupament i producció audiovisual (productores de cinema i televisió, videojocs, experiències immersives, serveis de producció i postproducció i platós), amb el 48,3% de la facturació de tot el sector i el 40,5% del nombre d’empreses. A continuació les especialitzades en publicitat i comunicació (que generen el 41,6% del volum de negoci del sector i el 53% del nombre d’empreses) i les que es dediquen a la distribució, ràdios i televisions (que representen el 10,1% de la facturació i el 6,2% d’empreses del sector).

Estats Units, el país que més ha invertit a Catalunya 

Respecte al posicionament internacional, l'informe subratlla que Catalunya ha atret 73 projectes d’inversió estrangera en l’últim quinquenni (2019-2023), un 12,3% més que el període anterior (2014-2018). Aquests projectes han suposat una inversió de 460 milions d’euros (un 55,9% més) i la creació de 4.329 nous llocs de treball directes (un 33,6% més). De fet, Catalunya és la desena regió a escala internacional en nombre de projectes d’inversió estrangera del sector audiovisual i la cinquena a la Unió Europea.

Per països, els Estats Units, el Regne Unit, França, Suècia i Alemanya són els cinc territoris que més han invertit els darrers cinc anys a Catalunya. Segons l’informe, es valora especialment la capacitat per atraure i captar talent qualificat, l’existència d’un clúster sectorial de referència, la proximitat al mercat i als consumidors, així com l’ecosistema tecnològic i innovador existent.

235 start-ups del sector a Catalunya

L’informe destaca actius de Catalunya en aquest sector com la celebració de l’ISE, a més de la presència de centres tecnològics i de recerca especialitzats en l’audiovisual com el Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra, el CVC, i2CAT o Eurecat, així com infraestructures com el Parc Audiovisual de Catalunya a Terrassa, el Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, el centre Roca Umbert de Granollers i el TecnoCampus de Mataró.

El document també subratlla el talent (actualment hi ha més de 12.000 persones matriculades en màsters i graus relacionats amb el sector) i que Catalunya s’ha consolidat com un dels hubs d'empreses emergents més desenvolupats d’Europa. De fet, actualment hi ha 235 start-ups del sector audiovisual, un 85% més que el 2018.

Enguany, una vuitantena de negocis i entitats catalanes participaran amb estand l’ISE. Segons càlculs d’Acció, es tracta d’un 10% més que l’edició anterior, una xifra que situa Catalunya com el 5è territori amb més companyies i entitats que participen en el congrés.