Sateliot té contractes de 270 milions per fomentar la connectivitat 5G satel·litària
La companyia incorporarà a la seva constel·lació de satèl·lits cinc noves unitats el 2026
- Maria Teresa Coca
- Barcelona. Divendres, 4 de juliol de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 2 minuts

L'operador de connectivitat satel·litària 5G, Sateliot, té contractes compromesos per uns 270 milions d'euros, amb més de 400 clients que pertanyen a 50 països arreu del món. La volada que ha agafat aquest projecte, que es va iniciar el 2018, "demostra que a Espanya som capaços de construir infraestructura crítica des de zero", ha afirmat Jaume Sanpera, conseller delegat de Sateliot, coincidint amb la celebració del congrés New Space Economy Congress, a Barcelona.
Per continuar amb l'expansió del projecte i el desplegament de la seva constel·lació de satèl·lits, Sateliot ha anunciat aquest dijous que incorporarà cinc noves unitats que formaran part de la seva xarxa en òrbita baixa (LEO). La fabricació dels satèl·lits s'ha encarregat a l'empresa Alén Space, amb un centre a Nigrán (Galícia). Es preveu que estiguin llestos per al seu llançament el 2026. Amb aquest projecte, Sateliot reforça el seu paper com a operador de connectivitat satel·litària 5G d'ús dual -civil i de defensa-, en línia amb l'aposta europea per a una autonomia estratègica a l'espai.
Des de la companyia es valora que aquests nous satèl·lits incorporen millores significatives respecte als models ja desplegats en la constel·lació i que permetran optimitzar el seu rendiment en òrbita, amb més capacitat de càrrega útil. Aquesta arquitectura, amb capacitat per oferir serveis de comunicacions avançades tant en entorns civils com en operacions crítiques de seguretat, protecció del territori o resposta davant d'emergències, posiciona Sateliot com un actor clau en l'ecosistema espacial europeu.
Sateliot i Alén Space ja havien col·laborat anteriorment. La firma gallega -que forma part del grup GMV des de 2023- va fabricar els quatre primers satèl·lits comercials de la constel·lació que es van llançar, amb èxit, l'agost del 2024 a bord d'un coet de SpaceX. "Hem desenvolupat tecnologia made in Spain, oberta i interoperable, que no només respon a necessitats de connectivitat global, sinó que contribueix a la sobirania tecnològica europea", ha remarcat Sanpera.
El propòsit de Sateliot des del seu naixement és construir una constel·lació de nanosatèl·lits d'última generació, ubicats a baixa altitud que actuen com a torres mòbils des de l'espai. Estarà formada per més d'un centenar de satèl·lits amb tecnologia pròpia desenvolupada íntegrament a Barcelona i validada pel 3GPP, que és un organisme internacional que regula els estàndards de telecomunicacions. L'objectiu és garantir una cobertura global segura i interoperable.
El pla de negoci de Sateliot projecta assolir una facturació de 1.000 milions d'euros el 2030, consolidant així la seva proposta com a operador europeu pioner de connectivitat 5G satel·litari global.

La defensa, una oportunitat
En el decurs de la celebració del congrés New Space Economy Congress, aquest dijous, s'ha posat de manifest que l’increment de la despesa en defensa una oportunitat per créixer i desenvolupar tecnologia innovadora. “La situació geopolítica consolida la demanda i fa veure el valor que poden aportar les dades que es generen des de l’espai”, apunta el coconseller delegat d’Aistech, Carles Franquesa, en declaracions a l'agència ACN. L’expansió dels conflictes a l’Orient Mitjà i la guerra a Ucraïna ha generat una situació geopolítica i geoestratègica que està “impulsant i està ajudant molt a tot el que és el sector espacial en general i el sector New Space també en particular”, ha assegurat Carles Franquesa, el co-conseller delegat d’Aistech, la companyia especialitzada a monitorar els canvis de temperatura a causa de l’activitat humana amb imatge tècnica d’alta resolució.
En un moment de conflicte, tecnologies com la de Sateliot que desenvolupa una constel·lació d'òrbita baixa amb estàndard 5G s’ofereixen com a una opció per assegurar les telecomunicacions o per controlar els actius de defensa gràcies a l’Internet de les Coses. “Ho vam veure amb l’apagada, que ens quedem sense comunicacions és greu, però que les forces de seguretat es quedi sense comunicacions en cas d’emergència és absolutament inassumible”, ha dit el conseller delegat de Sateliot. Sanpera ha coincidit a dir que el moment històric amb “guerra de nou a Europa” amb una “Europa que diu que ha de ser sobirana” poden servir d’impuls per “tornar a fer una empenta i consolidar les empreses, convertir scale-ups en grans companyies i start-ups en scale ups”. Sateliot ha desenvolupat alguns dels nanosatèl·lits que la Generalitat ha posat en òrbita en els últims anys.