Sabadell vol tancar el curs amb els deures fets i la venda de la seva filial de pagaments és un d'ells. El banc que dirigeix César González-Bueno va decidir a l'estiu encarregar a Barclays la recerca d'un soci per al seu negoci i a finals de setembre va anunciar que havia rebut diverses ofertes no vinculants i les estava estudiant. L'agència Reuters va apuntar directament Worldline, Nexi i Fiserv com els finalistes en aquesta licitació i diferents fonts financeres coincideixen ara que la primera d'elles és la favorita. Tanmateix, l'entitat no ho comunicarà fins d'aquí uns dies.

El negoci de pagaments, valorat en una forquilla d'entre 350 i 400 euros, s'ha convertit en una de les àrees que més ingressos aporta al banc. El creixement s'ha accelerat des que en la pandèmia s'impulsés el pagament amb targeta en detriment de l'efectiu. Sabadell, de fet, destacava en els seus últims comptes (presentats a tancament de setembre) que el negoci d'adquirència -que inclou els TPV o les targetes- havia assolit un màxim històric durant el tercer trimestre en facturar gairebé 20.000 milions d'euros.

Per aquesta raó, el banc no vol desprendre-se'n i busca un soci industrial especialista en el negoci d'adquirència que l'ajudi a potenciar aquest segment de negoci amb més avanços tecnològics. "No està en venda, només busquem un partner", insistia el CEO en l'última presentació de resultats.

La francesa Worldline, que és la que sona com a favorita, es dedica precisament a això. De fet, fa tot just un mes va firmar un acord amb l'italià Banc Desio per 100 milions d'euros amb el mateix objectiu, ser el seu soci en el negoci de pagaments. En aquest tipus d'acords, l'empresa tecnològica es queda un percentatge i després es divideixen beneficis. CaixaBank ho va fer amb Global Payments, el gegant es va quedar gairebé un 30% del seu negoci fa uns anys.

Els bancs catalans no són els únics, Bankinter també està buscant soci. Mentre que Unicaja, tanmateix, ha decidit trencar l'acord que tenia Liberbank amb el seu (UniversaPay) per gestionar aquest negoci en solitari ara que ha absorbit a l'entitat asturiana. Igual com Santander, que també prefereix impulsar pel seu compte el negoci de pagaments a través de Getnet.

Entre gener i setembre, Sabadell superava ja els 51.000 milions d'ingressos en tarjeas i TPV, per aquesta raó el conseller delegat, César González-Bueno, destacava en l'última presentació de resultats que les xifres del negoci de pagaments "demostren que hi ha potencial tècnic i comercial" i l'entrada d'un partner interessat els ajudaria a donar un servei "encara millor" en el mitjà i llarg termini. "Ens sembla interessant fer un salt tecnològic amb els socis que hi ha al mercat. Són molt potents".

Després d'estudiar les ofertes vinculants entre octubre i novembre, el banc comunicarà al mercat la seva decisió final en els pròxims dies per poder arrencar 2023 de la mà del seu nou soci.

Sabadell fa els deures de 2022

Sabadell ha continuat fent els deures el 2022. De fet, el banc acaba de vendre a Intrum fa només uns dies el 20% que li quedava de la seva filial immobiliària Solvia, de l'altre 80% se'n va desfer el 2019 per uns 300 milions. Aquell any, el grup va començar a desprendre's de determinats negocis i actius amb l'objectiu de millorar l'eficiència.

El 2020 va vendre a Amundi la seva gestora, Sabadell Asset Management, per 430 milions d'euros. I fins i tot es va plantejar vendre la seva filial a Mèxic i el Regne Unit (TSB) per menys del que li havia costat després de cancel·lar-se la fusió amb BBVA. Però després de l'arribada de González-Bueno al banc i el canvi en l'estructura, al final van declinar persistir en aquestes operacions.

Durant 2021, Sabadell també va vendre la seva torre d'oficines de l'avinguda Diagonal de Barcelona al grup immobiliari Hines per uns 90 milions, la seva filial de rènting a ALD Automotive per 59 milions, el negoci a Andorra a MoraBanc per 67 milions i la seva gestora a Amundi per 430 milions. A més, va tancar el segon ERO en dos anys.

Aquest exercici també ha liquidat la seva antiga seu a Londres, la Fintech Nomo i diverses carteres d'actius tòxics. Mentre ha posat fil a l'agulla per vendre parteix del seu negoci de pagaments, que espera tenir culminada aquest mateix mes.