El conseller delegat de Sabadell ha confirmat que el banc vol créixer a Mèxic oferint banca comercial, a més d'empreses. "Tenim una bona franquícia, l'any passat ens va reportar més de 30 milions de beneficis, però només oferim banca corporativa", explicava César González-Bueno aquest dimarts durant la seva intervenció en els cursos de l'Apie, a Santander.

Sabadell va entrar a Mèxic fa més de 30 anys amb una oficina de representació, però no va ser fins al 2014 que la seva filial es va posar en marxa. En plena pandèmia, el 2020, el grup es va plantejar fins i tot la seva venda perquè no era rendible, igual que del seu negoci britànic, TSB, i fins i tot va estudiar una fusió del banc amb BBVA. Però finalment va optar decidir seguir en solitari i fer una volta als seus comptes havent de dur a terme algunes desinversions i vendes.

Va ser aquí quan va abandonar el negoci de banca de particulars a Mèxic que ara vol recuperar, després d'haver sanejat el balanç. "És un país en ple desenvolupament i creixement, a més, l'abastament proper fa de Mèxic un aliat comercial dels Estats Units cada cop més potent", afegia el CEO.

"Estem en ple procés d'identificació d'oportunitats, explorant l'opció de fer banca de particulars." L'entrada de Sabadell en el negoci de banca de particulars el farà competir amb un dels seus rivals espanyols, BBVA, que és el banc més gran del país per actius.

González-Bueno també aprofitava aquest encontre per comentar l'impacte de les pujades de tipus d'interès en els seus comptes i clients. Sobre el creixement del marge -ja observat en el primer trimestre-, assegurava, "que ja ha vist els seus millors dies" encara que els analistes creuen que continuarà creixent aquest 2023 i el 2024, però a un menor ritme.

Quant a la translació d'aquestes pujades als dipòsits, el número dos de Sabadell explicava que no s'està remunerant el passiu de manera generalitzada perquè encara hi ha molta liquiditat. "Per això hi ha més competència en hipoteques que en dipòsits perquè tenim una situació de liquiditat folgada". Tanmateix, el CEO assegurava que els dipòsits "estan arribant".

L'executiu reconeixia que els tipus d'interès han pujat de pressa, però assegurava "que no són excessius" i anticipava una pujada addicional en la pròxima reunió del Banc Central Europeu que portarà el tipus marginal de dipòsits al 3,75%, "i a partir d'allà podrien baixar, però hi ha incertesa". Tanmateix, González-Bueno subratllava que aquestes pujades "no estan tenint impacte en la morositat" i a més, el nivell d'activitat "és alt".

Així, en particulars, el crèdit al consum creix un 10% mentre les hipoteques cauen gairebé un 20% en xifres generals del mercat, "el que vol dir, que les vendes i l'activitat segueixen forta". El banquer explicava que l'impacte de la pujada de tipus s'està notant molt en empreses, que estan despalanquejant-se, reduint el seu passiu, la seva liquiditat i crèdits. Igual com els particulars amortitzen hipoteques.

Quant a l'entorn econòmic i financer, el conseller delegat de Sabadell indicava que "estem en un moment de cautela, però moderat optimisme". Doncs la zona euro ha entrat en recessió tècnica, però hi ha previsió de creixement i a Espanya el PIB previst per a aquest 2023 és del 2,3%. "No hi ha recessió, ni se l'espera". Encara que el banc, si explica que en la segona meitat de l'any es moderi l'activitat.