Les vagues d'aerolínies i de treballadors aeroportuaris s'han convertit en els protagonistes de la temporada de primavera. Els salaris no han millorat després de la pandèmia i la inflació només ha agreujat la situació, de manera que els pilots de Iberia Regional (Air Nostrum) ja porten diversos dies d'atur, mentre que els d'Air Europa iniciaran els seus el proper mes de maig. Però també han convocat vaga el personal de seguretat de l'aeroport de Londres Heathrow i el de sis aeròdroms alemanys. Mentrestant, continua la vaga dels controladors aeris francesos, que han portat a Ryanair a cancel·lar centenars de vols.
Els passats 2020 i 2021 van estar marcats per les restriccions per volar a conseqüència de la pandèmia, mentre que el 2022 es van viure dues fases. Un estiu de col·lapse als aeroports i aerolínies d'Europa per la falta de capacitat davant d'una demanda major de l'esperada, al que va seguir un hivern amb diverses jornades de vagues per part del personal de terra i aire de les aerolínies, que demandaven millores salarials.
El sector aeri tampoc no viurà un 2023 tranquil. A Espanya, els pilots d'Air Europa ja han anunciat que aniran a vaga quatre dies. En concret, l'1, 2, 4 i 5 de maig, coincidint amb un dels ponts més llargs del país (sobretot a la capital). Així mateix, els pilots d'Air Nostrum continuen de vaga indefinida pel mateix motiu que l'anterior, desavinences salarials amb la companyia. L'aerolínia regional d'Iberia va iniciar aquesta vaga el passat 27 de febrer i les repeteix tots els dilluns i divendres en totes les seves bases i centres de treball.
Cal recordar que els treballadors d'Handling de Swissport també han estat en vaga els dilluns, dimarts i dijous des del 27 de febrer i fins al 13 d'abril a 17 aeroports espanyols. Espanya és, per tant, el país més afectat i no només per les aerolínies també per la vaga dels controladors aeris de França. Segons dades d'Eurocontrol (l'Organització Europea per a la Seguretat de la Navegació Aèria) les cancel·lacions de vols han augmentat un 60% al nostre país i els retards un 90% des que va començar.
La vaga dels controladors aeris al país gal també està afectant Ryanair, l'aerolínia ha hagut de cancel·lar centenars de vols amb destinació o origen França en les últimes setmanes, per la qual cosa ha demanat a Brussel·les que intervingui en l'assumpte. També l'Associació de Línies Aèries (ALA) exigia aquest dilluns a la Comissió Europea que assegurar uns serveis mínims per no haver de cancel·lar més vols.
El conseller delegat de Ryanair, Michael O'Leary, també ha deixat caure que molt probablement tindrà que reduir la seva programació de vols aquest estiu (és l'aerolínia líder a Europa) doncs els 10 avions Boeing 737 MAX que esperava rebre, porten retard. Això tampoc no li permetrà assolir els 185 milions de passatgers que s'havien proposat aquest any.
Mentre que a Itàlia s'ha evitat una primavera amarga gràcies a l'acord salarial assolit per la tripulació d'ITA Airways i la companyia, que els ha permès cancel·lar les vagues previstes, recorda Reuters, el Regne Unit i Alemanya no han tingut la mateixa sort, per la qual cosa seran uns altres dos mercats afectats igual com Espanya.
El personal de seguretat de l'aeroport londinenc d'Heathrow (uns 1.400 treballadors) ha convocat una vaga per als dies 4, 6, 9, 10, 25 i 27 de maig. L'esmentada vaga segueix una altra de deu dies que els treballadors van dur a terme a començaments d'aquest mes d'abril; A Alemanya les vagues han afectat sis aeroports. El de Berlín va cancel·lar totes les sortides de passatgers dilluns perquè també el personal de seguretat aèria va parar la seva activitat durant 24 hores. Aquest atur va seguir el dels aeroports de Düsseldorf, Hamburg, Colònia, Bonn i Stuttgart, que ja es van veure afectats per les vagues la setmana passada.