El president del grup espanyol Cox Energy, Enrique Riquelme, destaca els avantatges que té l'oferta que ha presentat la companyia que ell mateix va fundar per quedar-se amb l'enginyeria Abengoa, ara en procés de liquidació als jutjats espanyols. Riquelme fa bandera del seu principal avantatge competitiu davant la resta de competidors: ser l'únic grup espanyol amb experiència al sector de la generació d'energies renovables que ha presentat una oferta d'adquisició per als actius d'Abengoa. "Cox Energy és marca país i poden rendibilitzar i rellançar Abengoa, al mateix temps que garanteix la permanència dels 9.505 llocs de treball" de l'enginyeria andalusa, ha explicat en una entrevista concedida a l'agència Efe.

Riquelme ha detallat alguns dels aspectes del pla industrial per sustentar la continuïtat de l'activitat d'Abengoa i ha insistit que Cox Energy disposa de la solvència i el suport financer necessari per culminar amb èxit aquest procés, ha garantit. En aquest sentit, Cox Energy compta amb una cartera de gairebé 4.500 MW entre Europa i Llatinoamèrica (2.153 MW i 2.272 MW respectivament) i, segons el seu president, en cas de resultar adjudicataris dels actius d'Abengoa -que va sortir a concurs-, "és més que probable que es vegin obligats a revisar el pla de negoci, principalment a Llatinoamèrica, afrontant desinversions que injectin liquiditat al grup i, així, evitar recórrer als mercats a la recerca de finançament". Així mateix, ha subratllat que el grup Cox Energy compta amb prou solvència per afrontar el pla industrial que recull projectes vinculants per valor de 3.200 milions d'euros en els pròxims tres anys, que proporcionaran un marge brut del 8%.

El president i fundador de Cox Energy ha explicat que la companyia afronta el procés de millora d'ofertes sobre Abengoa sota tres coordenades: "Els avals necessaris per estabilitzar la companyia, la caixa imprescindible per continuar funcionant des del primer dia, i diners en funció del valor de la firma".

En cas de ser adjudicatari de l'operació Cox Energy apostarà per una renovació profunda de la planta que Abengoa té a Utrera (Sevilla) i invertirà en la seva optimització i millora perquè assumeixi una cartera de comandes per valor de 320 milions d'euros, amb el 10% de marge garantit, transformant la planta en un innovador "centre de fabricació de plaques solars i tota mena d'estructures per a la generació d'energia verda". A més, no només fabricaran per a Cox sinó que també proveiran a tercers.

L'objectiu per al nou grup industrial va "molt més enllà" de la situació empresarial i de negoci de la qual parteix Abengoa en aquests moments, ja que "el potencial dels projectes vinculants i la transformació de la planta d'Utrera entreveuen que, a mitjà termini, Abengoa serà un model d'empresa generadora d'ocupació de qualitat", ha remarcat Riquelme. En aquest sentit, ha indicat que aquest grup industrial espanyol compta amb projectes de generació d'energies renovables a Espanya i Llatinoamèrica i té per objectiu formar un grup líder d'enginyeria a escala mundial.

A més de la construcció de parcs eòlics, l'oferta incorpora una segona via de generació d'ingressos centrada en els serveis d'operació i manteniment i preveu aconseguir contractes firmats a un termini de 40 anys que aportin "uns ingressos en l'entorn dels 14 milions anuals, el que traduït a marge brut significa un 20%", ha apuntat Riquelme.

Segons la seva opinió, les sinergies que es donen entre ambdues companyies en els dos referents de creixement a nivell global, aigua i energia, "permeten garantir la viabilitat del pla industrial que servirà perquè Abengoa recuperi la seva posició de referent a nivell mundial".

Diversos grups empresarials han presentat ofertes pels actius d'Abengoa, en el procés de liquidació obert pel jutjat mercantil de Sevilla, que haurà de donar trasllat de les ofertes a l'administració concursal i als representants legals dels treballadors. La proposta de Cox Energy licitarà pels actius en competència amb Urbas, la portuguesa RCP juntament amb fons Sinclair Capital, i la britànica Ultramar Energy. L'administració concursal haurà d'emetre a partir de llavors un informe en cinc dies, mentre que la representació legal dels treballadors podrà també fer-ho, si vol. Una vegada s'emetin els informes o transcorri el termini que hi ha per presentar-los, el jutge obrirà un període de tres dies per a la millora d'ofertes.