Tot va començar amb una conversa entre amics. Gerard Llauradó explica que el seu soci, Marc Navarro, recordava amb nostàlgia Plim, la històrica i popular beguda de Reus creada l'any 1928. El refresc, que es comercialitzava sota l'eslògan Fantasia de fruites, va desaparèixer el 2014 per desavinences empresarials i ara, una dècada més tard, ambdós amics han decidit recuperar Plim amb una nova fórmula, però mantenint l'esperit "intacte" i a través de Matías Olesti, propietari de la marca.
"Vam començar a parlar-ne fa més de deu anys, però aquest estiu ho vam veure clar. Volíem recuperar aquell sabor que ens portava records, però adaptar-lo als gustos actuals", indica Llauradó a ON ECONOMIA, que afegeix que Olesti va estar disposat a cedir la marca per reprendre el projecte de nou. "Hi va estar d'acord i ens vam posar a treballar", assenyala. Amb una inversió de 80.000 euros aportats pels dos socis, que han volgut mantenir el control del producte sense recórrer a inversors externs, aposten per un creixement sostingut del negoci.
Un Plim renovat amb suc de llimona ecològic i refrescant
Així, el nou Plim manté l’aroma original, però substitueix el sucre per una fórmula més saludable, amb suc de llimona ecològic i sense edulcorants artificials. "Vam partir de la fórmula original, però la vam fer més lleugera perquè volíem que la gent el tornés a provar i digués: això sí que és bo", argumenta Llauradó, que recorda que el Plim original era massa dolç i empalagós. El Plim es distribuirà en formats sostenibles --ampolles de vidre i llaunes-- i es vendrà inicialment a través de la web, comerços, bars i restaurants de Reus. "Ja tenim més de 25 establiments interessats i la idea és seguir creixent. Primer al comerç local i després més enllà de Reus".
Pel que fa a la producció, Llauradó i Navarro han delegat a un col·laborador extern situat a Lleida la fabricació de Plim. "La qualitat de l'aigua de Lleida és molt bona, per això hem apostat per delegar la producció allà, a banda que tot just hem començat i en l'àmbit comptable és el més factible", reconeix l'emprenedor. Així, la primera tirada de Plim ha estat de 30.000 unitats i l'objectiu és que aquesta xifra passi a ser mensual. "En un parell d'anys calculem produir unes 30.000 ampolles de Plim cada mes, la qual cosa suposaria produir-ne unes 360.000 anuals".
L'any 2028 el refresc bufarà les 100 espelmes
La beguda reusenca Plim es va crear el 1928 i la produïa l'empresa Gili, fundada el 1858 per Joan Gili i Boloix. El 1995, La Gili es va separar de La Casera, i va fer una línia de refrescos amb diferents sabors, però la "competència de marques d'abast mundial" va fer desaparèixer del mercat els productes de l'empresa. En concret, l'any 1995 La Gili va crear fins a vuit sabors, que anaven des del Plim de cafè fins al bitter sense alcohol, passant per la taronja, la llimona o l'aigua carbonatada. La finalitat era ampliar el públic objectiu de consumidors, que tradicionalment eren nens, dones i persones grans, i fer-lo més apte als gustos dels anys noranta. Tot i l'intent d'ampliar la clientela, la gamma va acabar tancant perquè altres marques internacionals i més consolidades ja explotaven els mateixos sabors.
L'any 2000, Facilcar SL, del grup SEHRS, va adquirir el fons de comerç de La Gili. Un dels socis i director general, Matias Olesti, va comprar la marca Plim per mantenir el producte i continuar la seva producció "encara que no fos rendible". El Plim el produïa l'empresa Sanmy i el distribuïa el Grup SEHRS. En aquesta etapa el refresc reusenc es va convertir "en un element essencial de les festes majors de Reus" gràcies al combinat de vermut negre i de Plim, batejat com a masclet.
Una disputa legal entre Matías Olesti i Sanmy va posar punt final a la producció de Plim. La Sanmy "va deixar de pagar els cànons acordats" i després d'un litigi, va llançar una beguda "molt similar" amb una altra marca. Es va iniciar llavors el moviment popular #SalvemPlim, però tot i la mobilització social, la beguda va desaparèixer del mercat el 2014.
"És un refresc que parla de Reus i que torna a néixer des de Reus"
Amb la vista posada al futur, Llauradó i Navarro no descarten ampliar la gamma de productes amb nous sabors i formats més grans pensats per a la restauració, tot i que tenen clar que el valor afegit de Plim és la seva història i l’arrelament al territori. "És un refresc que parla de Reus i que torna a néixer des de Reus. I això no té preu", comenta Llauradó. La presentació oficial del nou Plim serà el 31 de maig a la tarda, coincidint amb l’aproximació del centenari del producte, ja que en tres anys bufarà les cent espelmes i, per celebrar-ho, s’ha organitzat una festa a l’Estació Enològica de Reus amb la participació de l’artista local Joan Masdéu i el músic Guillem Cabrera, que ha compost una cançó dedicada al Plim.