Inventada a Reus l'any 1928, Plim és la marca comercial d'una beguda refrescant amb gust de suc de fruita i exclusiva de Reus (Tarragona). La beguda va guanyar popularitat durant la dècada dels 50, però la seva fama es va veure truncada uns anys més tard perquè no van poder competir amb els refrescos internacionals com ara Coca-Cola i Pepsi, que van guanyar popularitat arreu del món gràcies als anuncis, especialment de la televisió.
Ara, gairebé un segle més tard de la seva fundació, Matías Olesti, propietari de la marca Plim, i l'empresa REUSPLIM SL tornaran a comercialitzar enguany la popular beguda reusenca de fruites. Es tracta d'un Plim renovat, amb suc de llimona ecològic i sense sucre. El refresc "torna al seu esperit original, respectant el sabor clàssic que el va fer famós" i amb l'eslògan tradicional 'Fantasia de fruites'.
Plim tornarà oficialment el 31 de maig
La beguda comercial s'embotellarà en formats sostenibles, de vidre i llauna i, de fet, aquest dimecres, coincidint amb Sant Jordi, s'iniciarà una campanya de col·laboració durant la qual els consumidors ja podran comprar el producte, així com elements de promoció de la marca, a través de la pàgina www.plim.cat. Amb aquestes compres "avançades" es vol aconseguir "suport econòmic" abans del llançament oficial del nou Plim, que oficialment serà el 31 de maig.
La beguda reusenca Plim es va crear el 1928 i va ser batejada sota aquest nom per la "resposta espontània" d'un comercial, amb la popular expressió "A mi, plim!", expressió utilitzada per indicar que a una cosa no se li dona cap mena d'importància.
La produïa l'empresa Gili, fundada el 1858 per Joan Gili i Boloix. Era una companyia referent del sector de refrescos a la província de Tarragona, que també produïa gasosa i licors.
El 1995, La Gili es va separar de La Casera, i va fer una línia de refrescos amb diferents sabors, però la "competència de marques d'abast mundial" va fer desaparèixer del mercat els productes de l'empresa. En concret, l'any 1995 La Gili va crear fins a vuit sabors, que anaven des del Plim de cafè fins al bitter sense alcohol, passant per la taronja, la llimona o l'aigua carbonatada. La finalitat era ampliar el públic objectiu de consumidors, que tradicionalment eren nens, dones i persones grans, i fer-lo més apte als gustos dels anys noranta. Tot i l'intent d'ampliar la clientela, la gamma va acabar tancant perquè altres marques internacionals i més consolidades ja explotaven els mateixos sabors.
El refresc, un element essencial de les festes majors de Reus
L'any 2000, Facilcar SL, del grup SEHRS, va adquirir el fons de comerç de La Gili. Un dels socis i director general, Matias Olesti, va comprar la marca Plim per mantenir el producte i continuar la seva producció "encara que no fos rendible". Des de l'any 2002, les antigues ampolles de vidre de 20 centilitres de la marca van ser substituïdes pel plàstic i els envasos de mig litre.
El Plim el produïa l'empresa Sanmy i el distribuïa el Grup SEHRS. En aquesta etapa el refresc reusenc es va convertir "en un element essencial de les festes majors de Reus" gràcies al combinat de vermut negre i de Plim, batejat com a masclet. Els seus ingredients? Aigua carbonatada, sucre, colorant: caramel (E-150d), acidulant: àcid cítric (E-330), aroma, edulcorants: E-952 i E-954 i conservador: E-211.
Campanya per salvar Plim
Una disputa legal entre Matías Olesti i Sanmy va posar punt final a la producció de Plim. La Sanmy "va deixar de pagar els cànons acordats" i després d'un litigi, va llançar una beguda "molt similar" amb una altra marca. Es va iniciar llavors el moviment popular #SalvemPlim, però tot i la mobilització social, la beguda va desaparèixer del mercat el 2014. Ara, una dècada més tard, la unió entre el propietari de la marca i l'empresa REUSPLIM faran que la beguda torni a ressorgir.