La Caixa i el seu braç inversor, Criteria, han tornat al primer pla de l’escena empresarial espanyola i de quina manera. Per fer-ho, han tirat de caixa, dels dividends que han rebut aquests primers mesos de l’any de les seves participades i també de crèdit, perquè entre el que ja han pagat i el que desemborsaran en els propers mesos, Isidre Fainé i Ángel Simón mobilitzaran uns 5.800 milions d’euros.

Aquesta xifra és el que costen les inversions a Telefónica, Puig, ACS i Colonial que ha pres, més la que ha compromès a Colonial de cara a l’ampliació de capital, la que ha anunciat a Telefónica per arribar al 10% i la que es preveu a Naturgy per l’opa conjunta amb Taqa per comprar, com a mínim, el 41% entre tots dos.


Criteria va anunciar aquest divendres la compra del 9,4% del grup constructor i d’infraestructures que controla Florentino Pérez per 983 milions. És el desemborsament més important que ha fet fins ara, tot i que serà superat, previsiblement, per Naturgy i Telefónica. El holding de La Caixa serà segon accionista d’ACS i Isidre Fainé ocuparà un lloc al seu consell d’administració al costat del president del Reial Madrid, que presideix també la companyia.

Criteria va explicar aquesta inversió, que a priori se surt dels sectors que Simón va marcar con estratègics –banca, telefonia, energia i aigua–, perquè el seu target són “empreses líders en sectors altament atractius, amb capacitat de creixement i generació de valor”. El que busca en cada moviment, i també en aquest, són empreses que tinguin un retorn important, és a dir, un bon dividend per alimentar l’obra social de la Fundació La Caixa.

La setmana passada va anunciar un acord amb Colonial per subscriure una ampliació de capital de 622 milions d’euros, amb la que es convertirà en primer accionista de la socimi amb el 17% de les accions. L’ampliació s’aprovarà a la junta extraordinària del 12 de juny, convocada aquest divendres, en la que també nomenarà els seus consellers, entre els que es troba l'exministra Elena Salgado.

Colonial, Puig i ACS s'han sumat a les participades de La Caixa, que creix a Telefónica i Naturgy i manté CaixaBank com la joia de la corona

Dels 622 milions, 350 els posarà en efectiu i, la resta, amb l’aportació de vuit edificis d’oficines i habitatges d’InmoCaixa a la cartera de Colonial, que ja ha llançat un nou pla inversor. Al març ja havia aflorat a l’accionariat de l’empresa en superar el 3%, valorat en aquell moment en 84 milions d’euros.

A l’abril va anunciar que arribava al 5% de Telefònica. Després d’anys de petites compres amb les que va acumular el 2,7%, els primers dies del mes passat va comprar un 2,3% de cop, amb una sortida de caixa de 550 milions d’euros. Acabava de cobrar, el 3 d’abril, 940 milions d’euros de dividend de CaixaBank, amb els que va pagar la compra a la teleco presidida per José María Álvarez-Pallete.

Però aquesta mateixa setmana s’ha conegut la intenció de Criteria d’arribar al 10% de Telefónica per igualar amb el govern espanyol, que hi ha arribat amb la SEPI, i amb la saudita STC, que hi arribarà quan rebi l’autorització del Consell de Ministres. El compromís de Fainé amb Pallete i el seu projecte és ferm i l’està demostrant amb inversió: per arribar al 10%, a preus d’aquest divendres, hauria de desemborsar uns 1.177 milions més. Està per veure quan ho fa. El dividend també val la pena.

Puig surt a borsa / Foto: Irene Vilà Capafons
Marc Puig. Foto: Irene Vilà Capafons

El 3 de maig, el grup perfumer català Puig va protagonitzar la sortida a borsa més important d’Europa del que portem d’any. I La Caixa no podia faltar a la festa. Criteria va invertir-hi 425 milions d’euros, amb els que va comprar una participació del 3%. En aquest cas no es persegueix control, que és de la família Puig, sinó ser en una companyia líder i també retorn.

La gran operació, però, encara està pendent. Criteria està negociant amb el grup dels Emirats Àrabs Taqa la compra conjunta del 41% de Naturgy que sumen els fons GIP y Rioja –CVC i la família March–, que volen sortir. Estan negociant la fórmula, que probablement sigui una opa conjunta després de la qual totes dues empreses tinguin el mateix percentatge de l’energètica que presideix Francisco Reynés.

Això obligarà Criteria, que ja és primer accionista de Naturgy amb el 26,7%, a desemborsar entre 2.000 i 3.000 milions d’euros. Algunes informacions han apuntat a que hauria ja negociat un crèdit de 2.000 milions per fer front a l’opa, tot i que les fonts consultades per ON ECONOMIA no ho confirmen. El que sí expliquen és que l’operació s’està demorant pels recels del govern espanyol, tot i que confien que acabi tirant endavant.

Criteria: fins a 25.000 milions a l’Ibex

Actualment, amb l’entrada a ACS i comptant també la de Colonial tot i que no està feta, perquè l’acord està tancat, les participacions conegudes del grup La Caixa en empreses de l’Ibex pugen a 22.500 milions d’euros. La més important és CaixaBank, amb més de 12.000 milions, seguida de Naturgy, amb més de 6.000 milions. La resta se la reparteixen les empreses ja mencionades i Cellnex, de la que oficialment té un 4,36% però es rumoreja que està desinvertint.


Amb l’arribada al 10% de Telefónica i si surt bé l’operació a Naturgy –i si Fainé i Simón no donen més sorpreses, que és molt suposar després de la inesperada irrupció a ACS–, les participacions superaran els 25.000 milions d’euros. Només Amancio Ortega –que solament amb el 59% d’Inditex ja és el gran inversor de l’Ibex, però té altres participacions, com a Enagás i Redeia– superarà Criteria, que quedarà fins i tot per sobre del gran fons d’inversió privat del món, BlackRock.

En l'horitzó hi pot haver més operacions. Tant les que es comenten, com una possible compra d'Agbar si el grup francès Veolia s'obre a vendre, o una contraopa a Talgo que interessa més a Pedro Sánchez que a Isidre Fainé, com les que puguin arribar per sorpresa, com la d'ACS aquest divendres. Però potser caldrà abans fer desinversions.