L'objectiu de descarbonització de Repsol està més a prop després que, aquest dimecres, l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) hagi recolzat amb un crèdit de 300 milions d'euros el pla de descarbonització de la petroliera amb seu a Madrid. Malgrat que el petroli continua sent el negoci principal de la companyia, aquesta s'ha bolcat en ampliar les seves àrees comercials tot i saber la importància que tindrà en les economies futures les renovables i les tecnologies eficients. És per això per la qual cosa la concessió d'aquest crèdit no només fomenta la descarbonització de Repsol, sinó que apropa a l'empresa a ser una multinergética.

El passat 16 de febrer, jornada en què la firma liderada per Jon Josu Imaz va presentar els seus resultats anuals, el conseller delegat va informar que, el 2022, l'empresa "va continuar potenciant el perfil com a companyia multienergètica i avançant en la descarbonització", dos punts que semblen clau per al negoci de l'empresa amb seu al carrer Méndez Álvaro. Malgrat que els combustibles fòssils continuen sent essencials tant per a Repsol, com per a les economies internacionals, l'empresa sap de la importància de ramificar el seu negoci i explorar noves alternatives que substitueixin el comerç de l'esquist. En aquestes, durant l'anterior curs i en els alguna cosa més de tres mesos transcorreguts del present, Repsol ha continuat apostant per la descarbonització.

Repsol continua apostant per transformar les seves instal·lacions industrials

El crèdit concedit per l'ICO dona una empenta a l'empresa per assolir les zero emissions netes el 2050 i els projectes que estan transformant els seus complexos industrials en pols multinergéticos. El projecte està alineat amb l'estratègia 2022-2027 del Grup ICO i amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya, tal com han informat aquest dimecres l'Institut i Repsol en un comunicat conjunt.

El finançament de l'ICO va filar amb el pla de transformació de la petroliera, la qual avança en reduir les emissions, a més de complir els criteris de sostenibilitat. La concessió del crèdit de 300 milions dona suport al Pla estratègic de l'empresa 2021-2025, el qual busca potenciar la cara més eficient de la firma presidida per Antonio Brufau, a més de ramificar el negoci. L'esmentat Pla també busca transformar les instal·lacions industrials de Repsol en pols multienergètics, per fer que aquests siguin capaços de generar productes amb baixa, nul·la i fins i tot negativa empremta de carboni, basada en la innovació, l'economia circular i en la seva aposta per liderar la producció de combustibles fòssils renovables i hidrogen renovable.

Repsol redobla l'aposta pels projectes baixos en carboni

En la presentació de resultats de la petroliera es va veure quina era la idea de Repsol no només per a aquest exercici, sinó per als que venen. De moment, l'empresa liderada per Imaz va anunciar unes inversions rècord de 5.000 milions d'euros, dels quals, el 35% aniran destinats a la inversió en projectes baixos en carboni. Ara, la companyia manté la mateixa idea i destaca en el comunicat d'aquest dimecres que Repsol va ser la primera empresa del sector en comprometre's a assolir les zero emissions netes el 2050, implementant l'estratègia de descarbonització.

Segons el full de ruta establert per la petroliera, els objectius de reducció de l'Indicador d'Intensitat de Carboni són del 15% per a 2025, del 28% per a 2030 i del 55% per a 2040. Jon Josu Imaz explica que el crèdit concedit per l'ICO dona suport a l'aposta de la companyia per la transformació industrial, la innovació, el manteniment del teixit empresarial i la generació d'ocupació de qualitat.

El president de l'ICO, José Carlos García de Quevedo, ha assenyalat que, amb aquesta operació, l'Institut "consolida el seu compromís amb les finances sostenibles per promoure la transició ecològica i la sostenibilitat mediambiental, social i de governança (ESG) del teixit empresarial espanyol, segons estableix el seu Pla Estratègic 2022-2027". L'ICO va participar el 2022 amb més de 2.200 milions d'euros en operacions que mobilitzaran una inversió de 15.931 milions d'euros en projectes que generen un impacte mediambiental o social positiu.

Repsol està un pas més a prop de convertir-se en una empresa multinergética. El present exercici se sembla clau per a la ramificació del negoci de l'empresa, el qual passa, a més de per reduir l'exposició a l'esquist i als hidrocarburs, per potenciar la producció i comercialització de productes sostenibles.