Repsol ha posat el fermall d'or al seu 2022. La companyia presidida per Antonio Brufau acaba d'informar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) d'uns beneficis de 4.251 milions d'euros el 2022, un 41% més respecte als guanys anunciats el 2021. Aquests beneficis es donen en un context complex, dominat per la incertesa, la volatilitat dels mercats, i les complexitats esdevingudes de la guerra d'Ucraïna.

Malgrat això, i comptant amb l'enduriment de l'escenari econòmic, Repsol ha invertit 4.182 milions d'euros durant 2022 destinats a la seva transformació, un 40% més respecte al tancament de 2021. La companyia ha ressaltat que aquestes inversions s'han dut a terme majoritàriament a la Península Ibèrica i als Estats Units. En línia amb les inversions, i amb el reforçament del caràcter multienergètic de la firma amb seu a Madrid, Repsol preveu invertir de forma orgànica 5.000 milions d'euros el 2023, xifra rècord. Quant al deute, la generació de caixa va permetre a la companyia una reducció del deute net del 61% durant el curs.

Repsol manté la bonificació a les seves estacions de servei a Espanya

A més d'això, es pot destacar que l'empresa liderada per Jon Josu Imaz va destinar més de 500 milions d'euros en descomptes addicionals per als combustibles a les seves estacions de servei d'Espanya. Es pot destacar que, a finals de l'anterior curs, l'Estat va cessar la bonificació pels carburants, mantenint-la sol per a uns quants consumidors. En el seu cas, Repsol explica que "va ser pionera en implantar aquesta mesura", i recorda que el seu compromís continua vigent avui dia, "fins i tot després de finalitzar la bonificació de l'Estat", tal com informen en la nota de premsa enviada a la CNMV.

Un altre dels punts que ha cobert Repsol durant 2022 ha estat l'assegurament del subministrament, el qual era un dels problemes més grans a què s'enfrontava la societat. En un context com l'actual, i a causa de la dependència petroliera i gasista que té Espanya, la multinacional ha destinat més de 2.000 milions d'euros per incrementar els seus inventaris amb l'objectiu de pal·liar la hipotètica escassetat de subministrament que hi pogués haver. D'aquesta forma, la companyia energètica ha mitigat el temor social que va començar a sorgir a mitjans del passat curs, quan les perspectives econòmiques indicaven una caiguda a una fase recessiva.

El 35% de les inversions de Repsol serà en projectes baixos en carboni

L'anterior curs no va ser un any fàcil per a cap companyia. La tensió en els preus de les matèries primeres, els vaivens al mercat, i l'elevada volatilitat ha empès totes les companyies a treballar en un marc poc predictible. Malgrat això, i atenent la importància que té la descarbonització del negoci per a empreses com Repsol, aquesta "ha continuat potenciant el perfil com a companyia multienergètica i avançant en la descarbonització", tal com expressa el CEO de la firma espanyola, Jon Josu Imaz.

Durant 2022, Repsol ha reafirmat el seu compromís amb la transició energètica i ha accelerat la seva posició transformadora. L'objectiu de l'empresa passa per ser zero emissions netes, tal com figura en el seu Pla Estratègic comprès entre 2021 i 2025. En ell també figura la tasca de potenciar projectes de baixes emissions en carboni. En aquesta línia, i reprenent els 5.000 milions d'euros que la firma espanyola preveu invertir, el 35% d'aquestes inversions s'assignaran a projectes baixos en carboni.

D'aquesta forma, Repsol continua caminant cap a la sostenibilitat energètica, allunyant-se de les tecnologies emissores de carboni. La transició energètica és una de les premisses de la firma presidida per Antonio Brufau. En un moment com l'actual, ha adquirit més sentit la necessitat de potenciar les renovables i d'invertir en projectes que poden ser tan rendibles en el pla econòmic, com a eficients per al planeta. És per això per la qual cosa l'empresa energètica ha acomplit diversos projectes de caràcter transformador que ha reforçat la seva posició en les tecnologies eficients.

Davant d'això, Jon Josu Imaz expressa que "la transició energètica que estan fent Europa i Espanya hauria de ser una transició menys ideològica i més tecnològica: una transició que abordi com ser més sostenibles, però també, com garantir el subministrament energètic i una energia més barata i competitiva per als ciutadans i empreses".

Repsol ha executat diversos projectes

En línia amb el comentat pel conseller delegat de Repsol, l'empresa ha emprès diversos projectes renovables durant 2022. Destaca la construcció de la primera planta de biocombustibles avançats a Espanya, situada a Cartagena. Una altra de les fites en matèria d'energia verda és que Repsol forma part de Shyne, el consorci d'hidrogen verd més gran del país, que està integrat per 33 entitats de diferents sectors.

Repsol veu en aquesta nova tecnologia una oportunitat de suplir a mitjà termini als combustibles tradicionals. Al seu torn, l'hidrogen verd s'erigeix en una opció eficient, la qual pot portar enormes beneficis a la companyia i, sobretot, al planeta. Repsol també s'ha llançat a la construcció del parc solar fotovoltaic de Jicarilla 2, el que és el seu primer projecte renovable als Estats Units.

I com aquests, la multinacional energètica ha fet diverses operacions donades a potenciar el "caràcter multienergètic de Repsol", tal com afirma l'empresa en la nota de premsa. La companyia ha tancat el 2022 amb un benefici de 4.251 milions d'euros, sent una de les principals empreses en l'àmbit energètic a escala global, i potenciant i accelerant el seu salt a l'energia verda. En línia amb l'eficiència econòmica, els bons resultats han ajudat a rebaixar el deute en un 61% el 2022.