Repsol ha tancat el primer semestre de l'any amb uns beneficis de 603 milions que són un 62,9% menys que el mateix període de 2024, llastrat per una caiguda del resultat nets a l'activitat industrial, on la volatilitat de les matèries primeres i l'apagada del 28 d'abril han tingut un gran impacte. 

Les vendes fins al juny van ser de 27.733 milions, pels 29.724 del mateix període de l'any passat.

L'empresa ha aprovat també una reducció de capital mitjançant la recompra d'accions per 300 milions d'euros. 

L'energètica va tenir una millora respecte a l'any passat de resultats nets i ajustats tant en exploració i producció (897 milions bruts, un 3,2% més), com en client (un 14% més fins als 358 milions), principals fonts de benefici. El resultat ajustat de l'activitat industrial, en canvi, va caure un 77,4% fins als 230 milions, amb una afectació de l'apagada estimada en 175 milions d'euros. La companyia estudia accions legals quan es depurin les responsabilitats. 

"L'elevada volatilitat als mercats de les matèries primeres i productes ha marcat el rendiment del negoci industrial, que ha hagut d'adaptar els esquemes de producció", resa el comunicat de Repsol. "A aquest impacte s'hi han de sumar els efectes de l'apagada de la península Ibèrica, així com altres interrupcions de subministrament elèctric als complexos industrials de Cartagena i Puertollano", afegeix. 

Mentrestant, l'empresa avança en la transformació de Cartagena per tal de construir-hi una segona planta de combustibles renovables i ho farà també aviat a Tarragona, on espera obrir l'ecoplanta l'any 2029. 

La companyia creix a més en la seva venda de combustible renovable, que ja s'ofereix al 53% de les estacions de servei, i compta amb 3.200 punts de recàrrega elèctrica per a vehicles. També creix en el seu negoci de comercialització elèctrica, on va sumar 142.000 clients nous al segon trimestre fins a arribar als 2,8 milions i ha tancat la compra d'ODF. 

El resultat ajustat, que mesura només el rendiment dels negocis, ha baixat un 36,4% en comparació amb el primer semestre de l'any passat fins als 1.353 milions d'euros. L'ebitda, resultat abans d'impostos i amortitzacions, ha caigut un 25% fins als 3.078 milions d'euros. 

La sortida de Colòmbia, la rotació d'actius renovables a Espanya i Estats Units i la venda a Medco Energi de la seva participació del 24% al bloc Corridor d'Indonèsia sumen un total de 1.200 milions de desinversions ja realitzades que suposen el 60% del que esperen vendre fins a finals d'any. 

El deute de Repsol és de 5.728 milions d'euros, 102 milions menys que al març, amb un ratio d'apalancament del 17,9%, que excloent arrendaments és del 6,8%.