Després del vendaval de resultats anuals de les grans petrolieres internacionals, arriba el torn de Repsol i, posteriorment, de Cepsa. Ambdues són els dos grans exponents espanyols d'un sector que ha vist com s'han dilatat els marges de beneficis a causa de l'efecte de la guerra d'Ucraïna. El conflicte armat, malgrat ser una catàstrofe, es miri per on es miri, ha catalitzat els guanys de diverses companyies que, per la conjuntura econòmica actual, s'han anotat resultats rècord.

La indústria petroliera és una de les guanyadores d'un exercici marcat per la pujada dels preus de les matèries primeres, entre elles del cru i del gas. En la mateixa línia, durant 2022 la demanda de carburants va ser constant, el que ha millorat encara més si cap als extraordinaris resultats de les grans firmes del sector. A falta de Repsol, Cepsa, o Galp, que també és una de les grans firmes del sector petrolier, les empreses d'aquesta indústria han acumulat uns guanys superiors a 250.000 milions de dòlars. Totes elles han estat alineades en una mateixa circumstància: han aconseguit els millors resultats de la seva història.

Després dels 250.000 milions de dòlars guanyats, el mercat mira a Espanya

Equinor (prop de 75.000 milions de dòlars), Exxon (50.000 milions de dòlars), Shell (més de 40.300 milions de dòlars), Chevron (uns 36.500 milions de dòlars), BP (més de 27.500 milions de dòlars) i TotalEnergies (prop de 20.000 milions de dòlars), són les culpables que el sector petrolier s'hagi assegut, al costat de la banca, com més beneficiat d'una circumstància anòmala. La suma dels guanys de les principals petrolieres del mercat és superior, per exemple, al pressupost de la Seguretat Social d'Espanya, o major al PIB de països com el Marroc, Ucraïna o Hongria, entre d'altres.

Davant d'aquests resultats rècord, els ulls del mercat espanyol s'han dipositat en les dues exponents de la indústria petroliera del país. Tant Repsol com Cepsa van firmant un exercici marcat per la dilatació del marge de refinament, la venda de gasolina a preus elevats, i la convivència (favorable per a aquestes empreses) amb l'elevat valor mitjà del Brent, esquist de referència al mercat europeu, el qual ha estat d'uns 101 dòlars, un 43% més que el 2021.

Repsol retrà comptes el pròxim 16 de febrer, mentre que Cepsa ho farà el pròxim 3 de març. Sigui com fos, i atenent la dinàmica que van registrant, el mercat pot fer-se'n una d'idea del que podrien guanyar. En el cas de la firma liderada per Maarten Wetselaar, aquesta ha estat enfocada en l'aposta per l'hidrogen verd. El salt a la tecnologia verda és una de les premisses clau per a Cepsa, que busca ser un referent d'aquesta font energètica en un futur no molt llunyà.

El marge de refinament de Cepsa ha crescut un 160%

Malgrat això, ara com ara, el negoci del petroli és el que continua eixamplant les arques de l'empresa energètica. En el tercer trimestre, el benefici net va ascendir fins als 982 milions d'euros, un 97% més respecte al mateix període un any anterior. Encara que és aviat per avançar els resultats de la companyia, sembla clar que aquests seran superiors als 1.100 milions d'euros en el conjunt de l'any.

I és que, amb les dades avançades per Cepsa del passat 17 de gener, es pot veure com el marge del refinament ha crescut des dels 3,7 dòlars per barril amb què va tancar el 2021 fins als 9,6 dòlars per barril que avança la firma petroliera per a aquest any. És a dir, el marge de refinament de Cepsa ha crescut més d'un 160% en tot just 12 mesos. A més, la que és la petroliera més antiga d'Espanya ha elevat la producció de les refineries en un 2%. Malgrat que l'hidrogen verd se sembla clau per al negoci futur de Cepsa, el petroli continua sent la gasolina, mai millor dit, per a la companyia amb seu a Madrid.

Repsol produeix menys, però guanya com mai

Quant a Repsol, la firma liderada per Josu Jon Imaz apunta a xifrar uns resultats rècord. Segons les estimacions donades pels analistes i publicades per la mateixa companyia, Repsol ingressarà en el quart trimestre de 2022 1.761 milions d'euros, els quals s'unirien als 3.222 milions d'euros que van guanyar fins al tercer trimestre de 2022. És a dir, la firma presidida per Antonio Brufau s'anotaria uns guanys propers als 5.000 milions d'euros a l'exercici.

Tot això en un exercici en el qual, segons els resultats comercials avançats per l'empresa el passat 17 de gener, Repsol ha baixat la producció prop d'un 4%. Malgrat això, l'alça dels preus de la gasolina ha permès a l'empresa aconseguir uns guanys abruptes. Una dada que aclareix això és que, el 2022, el marge del refinament de l'empresa s'ha eixamplat des dels 2,4 dòlars per barril amb què va tancar el passat curs fins als 15,6 dòlars que avança Repsol. És a dir, en dotze mesos, el marge de refinament ha crescut un 550%. Antonio Castelo, analista d'iBroker.es, comenta a ON ECONOMIA que "és segur que aquesta situació (creixement del marge de refinament) es mantindrà encara durant diversos mesos".

El bon acompliment comercial ha fet que l'empresa redueixi el seu deute fins al tercer trimestre en prop de 3.500 milions d'euros. Tal com explica Darío García, analista de XTB, a ON ECONOMIA, "el deute net podria caure fins als 500 milions d'euros per a finals de 2023". L'expert afegeix que "Repsol ha reduït el palanquejament financer i ha fet ús del seu flux de caixa". Per la seva part, Castelo creu que la petroliera aconseguirà caminar sense deute "al llarg de 2024".

Sigui com fos, i en espera que ambdues empreses publiquin els seus respectius resultats anuals, el mercat espera que aquests siguin rècord. És probable que Cepsa i Repsol contribueixin amb més de 6.000 milions d'euros (uns 6.404 milions de dòlars) als més de 250.000 milions de dòlars que han guanyat les petrolieres internacionals. Fins i tot això, no és descartable que les firmes nacionals registrin més beneficis. Repsol i Cepsa es freguen les mans.