Amb tan sols tres setmanes de diferència, Exxon ha estat protagonista dels que probablement estaran entre els millors i els pitjors moments de la seva història, mostra de les dues cares del món empresarial. Si el passat 12 de gener es va saber que als anys 70 va obviar els informes que posseïa i va mentir sobre els efectes de la seva activitat en el canvi climàtic, aquest dimarts va donar a conèixer els millors resultats econòmics no només de la seva història, sinó també de la història de les petrolieres occidentals. Els seus beneficis van assolir els 51.444 milions de dòlars (uns 47.169 euros) enmig d'una facturació de 398.675 milions de dòlars, uns 365.000 euros.

Els alts preus del cru i els amplis marges del refinament i comercialització són darrere d'un augment del 142% dels seus beneficis en relació amb 2021, quan va aconseguir 23.040 milions de dòlars, i també per sobre del seu rècord de 2008. En unes setmanes intenses de publicacions de resultats, la nord-americana es troba ara mateix en la tercera posició dels publicats fins i tot la data al país nord-americà, tan sols per darrere d'Apple i Microsoft.

La invasió russa d'Ucraïna ha disparat els preus del petroli al món i empreses com Exxon han estat les principals beneficiades. Els seus ingressos es van disparar fins als 413.680 milions de dòlars l'any passat, 378.386 euros, pujada important respecte als 285.640 milions de dòlars de 2021.

"Si bé els nostres resultats es van beneficiar clarament d'un mercat favorable, les inversions anticícliques que vam fer abans i durant la pandèmia van proporcionar l'energia i els productes que la gent necessitava a mesura que les economies van començar a recuperar-se i els subministraments es van tornar escassos", va dir Darren Woods, conseller delegat de la petroliera. Entre els seus objectius per a 2023 està el de "reduir emissions" en les seves operacions energètiques.

El quart trimestre de l'any, també presentat aquest dimarts, va ser per a Exxon positiu, amb 12.750 milions de dòlars (11.700 milions d'euros) de beneficis, molt per sobre dels 8.870 milions de dòlars del mateix període de 2021, uns 8.100 milions d'euros. Però els seus ingressos, de 95.429 milions de dòlars (87.500 milions d'euros), van estar alguna cosa per sota dels 97.170 (89.100 milions d'euros) que esperaven els analistes. Les accions de la companyia es van disparar en conèixer-se els resultats, però s'han estabilitzat a la Borsa de Nova York i continuen reflectint una caiguda a cinc dies vista.

Borsa i ocultació del canvi climàtic

Tanmateix, aquesta caiguda no ha de ser atribuïda a les informacions publicades a mitjans de gener a la revista Science a partir d'una investigació de la Universitat d'Harvard, que va revelar que Exxon "previ abans i amb exactitud l'amenaça de l'escalfament global causat pels humans i alhora va orquestrar una campanya de propaganda per retardar l'acció climàtica". L'últim mes, les seves accions reflecteixen una pujada del 6,84%, que s'eleva al 19,30% a sis mesos vista. En els últims cinc anys, s'ha revaloritzat un 29% i es troba en el millor moment de sui història des que va començar a cotitzar a la Borsa.

La petroliera, no obstant això, va resultar absolta per la justícia dels Estats Units l'any 2019 per mentir als seus inversors sobre els impactes que el canvi climàtic podia tenir en els seus comptes. Les acusacions contra la companyia per ocultar la seva contribució al canvi climàtic van arrencar el 2015 i, després de publicar-se en mitjans de comunicació, van acabar amb una altra investigació científica publicada el 2017 a la revista Environmental Research Letters.

A més d'això, la nova investigació revela que els "periodistes han desenterrat documents addicionals que mostren que la indústria del petroli i el gas dels Estats Units, a través de la seva associació comercial, i l'Institut Americà del Petroli, ha estat conscient del possible escalfament global causat per l'home des d'almenys la dècada de 1950".

Exxon és una de les companyies petrolieres més importants del món i amb més presència en l'àmbit internacional. La firma porta operant més de 125 anys i, a més de comptar amb una crucial influència en el sector petrolier, entra dins de les deu empreses més contaminants del planeta. La investigació realitzada per la revista Science deixa al descobert que l'empresa coneixia la problemàtica i els riscos que generava l'escalfament global antropogènic (causat pels humans). 

A més d'això, la darrera investigació revela que "molts dels documents descoberts de la indústria dels combustibles fòssils inclouen projeccions explícites de la quantitat d'escalfament que s'espera que ocorri amb el temps". Després d'això, els investigadors de Science explica que "en els cercles privats i acadèmics, des de finals de la dècada dels 70 fins a principis dels 80, ExxonMobil va predir l'escalfament global correctament i hàbilment".